Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

Du vet det er en skikkelig festlig anledning når du setter en stor og saftig kalvestek på middagsbordet! Og for å få steken akkurat så saftig som den skal være, er det viktig at du tar den ut av stekeovnen når den har nådd den kjernetemperaturen som den skal ha. Jeg bruker bestandig steketermometer når jeg steker en stek som dette, for jeg greier ikke å kjenne på kjøttet hvor mange grader det har som kjernetemperatur, og det er vanskelig å anslå helt korrekt i antall stekeminutter.

For å få steken lett rosa, som denne, tar jeg den ut av stekeovnen når den har en kjernetemperatur på 62-63 grader.

Godt festmåltid!

Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter til 8 personer

Kalvestek
1 ½ kg kalvestek
1-2 ts salt
1-2 ts nykvernet pepper
2 ss olje til steking
8-10 grener timian
8-10 fedd hvitløk
25 g smør
1 dl vann

Brun saus
50 g smør
40 g hvetemel
4 dl fløte
4 dl kraft*
1 dl rødvin
salt
nykvernet pepper

Glaserte gulrøtter
400 g gulrøtter
vann
1 ts salt
40 g smør

Tilbehør
300 g aspargesbønner
kokte poteter

Jeg liker bedre å binde opp kjøttet selv enn å bruke disse ferdige strømpene som det kommer i fra butikken. Jeg synes overflaten ofte blir ødelagt når kjøttet er ferdigstekt og jeg skal klippe av strømpen. Bruk vanlig husholdningshyssing dersom du knytter sammen kjøttet selv.

Sett stekeovnen på 160 grader.

Gni inn kjøttet med salt og pepper. Varm oljen i en stekepanne og brun kjøttet rundt det hele. Legg timiangreinene og hvitløkfeddene i en liten langpanne og legg kjøttet oppå. Smøret deler du i mindre biter og fordeler oppå kjøttet, så renner det ned i kjøttet og pannen under stekingen. Har du en stekepanne som også tåler å brukes i stekeovnen, kan du bruke den hele tiden.

Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet, hell i vannet og sett pannen inn i stekeovnen. Vil du ha et lett rosa kjøtt, som på bildet, steker du det til kjøttet får en kjernetemperatur på 62 grader. Det tar i underkant av 1 time, men vil variere ut i fra hvor varmt eller kaldt kjøttet var da du satte det inn i stekeovnen. Pakk kjøttet løst inn i aluminiumsfolie og la det hvile i 15-20 minutter før du skjærer det i fine skiver. Kjøttet vil øke ca. 3 grader mens det hviler.

For full oversikt over kjernetemperaturer, kan du klikke deg inn her!

Smelt smøret til den brune sausen og rør inn hvetemelet. Rør inn fløten og kok opp. La den koke i 5 minutter. Så langt kan du gjøre før steken er ferdig.

* Hell i dl vann i stekepannen du bruker for å brune kjøttet og kok opp. Bruk også kraften som er igjen i langpannen og sil den. Hvis du fremdeles mangler kraft for å nå opp til 4 desiliter, kan du enten bruke ferdig fond eller ferdig kraft kjøpt på butikken. Eller hvis du har ferdig kraft i fryseren, selvfølgelig.

Når steken er ferdig har du i resten av ingrediensene til sausen og koker opp igjen. Smak til med salt og pepper. Hvor mye du trenger, avhenger av hvor salt kraften din er.

Skrell gulrøttene og del dem i staver. Kok opp lettsaltet vann og kok dem møre. Like før servering smelter du smøret i en kasserolle og vender i gulrøttene.

Aspargesbønnene koker du i 2-3 minutter i lettsaltet vann og potetene koker du møre.

Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

 

God middag!

Ett kommentar til “Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon