Gresk fest!
Vil du ha fest uten stress, kan du forberede og gjøre klart det aller meste i forkant. Og så kan du jo gjøre som jeg (nesten) bestandig gjør når vi har gjester – jeg setter gjestene i sving med borddekking og bæring. Skravle kan vi også gjøre mens vi eventuelt venter på at maten skal bli ferdig. Stress etter ett eller annet tilsynelatende perfekt, prøver jeg etter beste evne å unngå!
Dette trenger du for å lage gresk fest til 10 personer
Kyllingspyd
1 kg kyllingfilet
4-5 greiner timian
½ rød chili
½ ts paprikapulver
1 ½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
3 ss olivenolje
20 grillspyd i tre
Bruker du trespyd, som jeg gjør her, starter du med å legge dem i bløt. Så slipper du at de brenner opp på grillen etterpå.
Dek kyllingfiletene i terninger på ca. 3 x 3 cm og ha i en brødpose. Finhakk timianen og chilien. Fjern frøene på chilien først, dersom du ikke ønsker å ha for sterke spyd. Ha alt i brødposen og bland det godt. Jeg bruker å gni oljen og krydderet inn i kjøttet. Træ så kjøttet på grillpinnene.
Når jeg bruker trespyd, bruker jeg å legge aluminiumsfolie på grillen der som treet er. Altså ikke under selve kjøttet, men bare der treet er.
Grill kjøttet på en god og varm grill i 4-5 minutter på hver side.
Hel lakseside
1 kg fersk laks
5-6 greiner bladpersille
½ chili
½ ts paprikapulver
1 ts salt
nykvernet pepper
Legg fisken i en engangsaluminiumsform. Det synes iallfall jeg er kjekt å bruke på grillen. Finhakk persillen og chilien og fordel utover fisken sammen med resten av krydderet.
Sett formen på grillen, helst over indirekte varme og legg på lokk. Stek fisken i 15-20 minutter. Det avhenger av hvor varm eller kald fisken din var da du satte den inn i stekeovnen. Bruk gjerne et steketermometer. Fisken har en rosa kjerne når den har en kjernetemperatur på 55 grader og er gjennomstekt når kjernetemperaturen er 60 grader.
For fullstendig oversikt over ulike kjernetemperaturer, kan du se her.
Du kan også steke laksesiden i stekeovnen. Sett stekeovnen på 180 grader.
Skal du steke både laks og poteter i stekeovnen, lønner det seg å steke fisken først. Den tåler godt å bli litt avkjølt før servering.
Råstekte poteter
ca. 1 ½ poteter
½ chili
noen urtekvaster – her bruker jeg gressløk
1 ts gurkemeie
4 ss olivenolje
1 ½ ts salt og nykvernet pepper
Sett stekeovnen på 225 grader varmluft og kle en langpanne med bakepapir.
Vask potetene og del dem i passe biter. finhakk chilien – med eller uten frø, alt etter hvor sterk mat du liker – og urtene og ha det i langpannen sammen med potetbåtene, gurkemeien, olivenoljen, salt og pepper. Rør rundt slik at smakene blandes.
Stek potetene i ca. 20 minutter, til de er gjennomstekte og gyllenbrune.
Salat med oliven og vannmelon
250 g assortert grønnsalat
600 g solmodne tomater
5-6 skiver vannmelon
1 rødløk
150 g oliven
½ ts salt
nykvernet pepper
Ettersom det også serveres tzatziki til måltidet, velger jeg å ikke lage en vinaigrette til salaten, men bare krydre den lett med salt og pepper.
Del opp salaten i mindre biter og vask og tørk den. Tomatene og vannmelonen deler du i mindre biter. Rødløken skjærer du i tynne skiver. Og oliven lar du være akkurat om den er. Fordel dette utover et stort serveringsbrett eller en salatbolle. Dryss over litt salt og pepper.
Tzatziki
1 ½ agurk
½-1 ts salt
1 fedd hvitløk
4 ½ dl gresk yoghurt
nykvernet pepper
saft av ¼ sitron
Riv agurken på den grove siden av rivjernet og legg den over i en sil eller et dørslag. Dryss over saltet og la det stå slik i ca. 15 minutter. Saltet drar vannet ut av agurken, så når du gjør som dette, slipper du å få en vassen tzatziki.
Klem ut så mye vann som du bare greier før du har det i en bolle sammen med helt finhakket hvitløk og yoghurten.
Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft.
Hønene er klare for en viftetur!
Hønene er ute på vift og Bosse passer på drivhuset slik at de ikke slipper inn 😉
God fest og fortsatt god sommer!