Dronning Mauds pudding

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Dronning Mauds pudding

Dette er en skikkelig festdessert som ser superlekker ut! Er du ikke enig?

Desserten ble først lagd til Dronning Maud og Kong Haakon da de besøkte Haugesund under sin signingsferd i 1906.

Når du nå leser innholdsfortegnelsen vil du se at jeg bruker gelatin. Jeg vet at mange er skeptiske til å bruke gelatin i kalde desserter, fordi de frykter at det blir klumper i den ferdige retten. Det har definitivt skjedd meg også. Klumpene oppstår når det er for stor temperaturforskjell mellom den smeltede gelatinen og de andre ingrediensene. Det er derfor lurt å avkjøle gelatinen etter at du har smeltet den, før du blander den inn i røren, og det er lurt å bruke romtempererte egg.

Dronning Mauds pudding

Dronning Mauds pudding

Oppskrift på Dronning Mauds pudding
8-10 personer (avhengig av hvor store porsjonsformer du bruker)

6 plater gelatin
6 dl kremfløte
6 eggeplommer
120 g sukker, helt finkornet
½ dl vann
100 g mørk sjokolade
noen jordbær og bringebær til servering

Legg gelatinarkene i en bolle eller dyptallerken med kaldt vann. Hell i nok vann til at det dekker gelatinarkene. La dem ligge i 5 minutter. I mens koker du opp den halve dl med vann som står i oppskriften.

Klem ut vannet fra gelatinarkene før du har dem i kasserollen med den 1/2 dl kokende vann og lar det smelte sammen. La det avkjøles.

Pisk kremfløten til den blir lett og luftig. Ha kremen over i en annen bolle og sett den til side.

Pisk en luftig eggedosis av eggeplommene og sukkeret. Dersom du ikke har helt finkornet sukker, kan du gjerne kjøre det litt i en matprosessor først, slik at det blir helt fint. Da vil det lettere smelte inn sammen med eggene og du slipper å få små sukkerkorn i den ferdige desserten.

Hell det avkjølte gelatinvannet i miksebollen mens mikseren går på høy hastighet. Rør så inn den piskede kremen for hånd.

Riv sjokoladen på den fine siden av rivjernet ditt.

Nå kan du enten lage desserten i én stor og fin dessertskål, eller du kan finne frem 8 små glasskopper eller oppbevaringsglass, slik at du kan servere Dronning Mauds desserter i porsjonsglass som jeg gjør her. Glassene kan gjerne ha ulik form.

Ha fromasjen i en stor sprøytepose eller sett en sprøytespiss i det ene hjørnet av en brødpose. Desserten blir finest å se på når det ikke er noe søl nedover glasset, så da er det lurt å sprøyte fromasjen nedi glassene.

Fordel ca. 1/3 av fromasjen i dessertbollen eller glassene. Dryss over 1/3 av sjokoladen. Gjenta med resten, men ikke dryss over sjokoladen på toppen enda. Den gjemmer du til serveringen. Da ser den aller best ut.

Sett glassene eller bollen i kjøleskapet og la den stå der i minst 4 timer. Den kan gjerne stå over natten.

Dronning Mauds pudding Dronning Mauds pudding Dronning Mauds pudding Dronning Mauds pudding Dronning Mauds pudding

Jeg sier bare: Nyt livet!

 

Dronning Mauds pudding

 

 

13 kommentarer til “Dronning Mauds pudding”

 1. Den er veldig god. Og omtrent samme oppskrift som jeg bruker.

  Men vi bruker å ha bare ha den stor skål. Det er praktisk og ser flott ut på spisebordet.

  Vi bruker og å ha litt pisket krem på toppen. Det gir en litt fin friskhet. (Som forøvrig en tatt fra «kan-ikke-la-være» hvor de brukte syltetøy istedet for sjokolade).

 2. I min oppskrift er det også en god skvett portvin, det setter en ekstra god smak og passer godt i en kongelig dessert.

 3. Et lite tips til den «travle» husmoren: Hjemme hos oss laget min mor Dronning Maud- puddingen samme dag som vi skulle spise den, da uten gelatin. Vi likte den best sånn. Det ble eggedosis blandet med pisket krem (uten sukker), og revet sjokolade lagvis og på toppen. Desserten må spises samme dag, for eggedosisen vil falle til bunns etterhvert. Jeg bruker samme desserten, for vi liker den bedre enn fromasj-konsistensen. Bare prøv! 🌞

 4. Hei Marit!
  Legg gelatinarkene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet fra gelatinarkene før du smelter dem sammen med vannet i en kasserolle( hvilket vann mener du Marit og hvor mange dl ?) Forstår ikke dette helt? På forhånd takk for svaret. . La det avkjøles.

  • Hei Sara. Gelatinarkene er helt harde, så de trenger å bli myke før de kan smeltes inn sammen med resten. Og får å gjøre det, legger du dem i en bolle eller tallerken med kaldt vann. Det spiller ingen rolle hvor mye vann det er, bare at det er nok til å dekke gelatinarkene. Etter ca. 5 minutter er gelatinarkene myke. Da tar du dem ut av vannet og klemmer dem sammen sånn at ekstra vann renner tilbake i bollen eller tallerkenen. Så tar du den 1/2 dl med vann i en kjele og varmer opp og har i gelatinarkene.
   Jeg ser det nå at dette er dårlig forklart for de av dere som ikke har jobbet med gelatin før. Skal rettes opp med en gang 🙂

 5. Hei. Me har Solbærsirup i når gelatinen er blanda. Det gir meir smak på desserten. 1 1/2 dl når eg bruker 9 egg.

 6. Hei.
  Denne desserten, som kommer fra min hjemby ❤️ er fantastisk. Min mor pisket også eggehvitene stive og vendte dem forsiktig inn i puddingen tilslutt, noe jeg også gjør. Da får man brukt hele egget, og puddingen blir veldig luftig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon