Hjemmelaget gravlaks og sennepssaus
Å grave sin egen laks er veldig mye enklere enn det jeg iallfall hadde trodd før jeg gjorde det første gangen. Det er rett og slett superenkelt! Det er to ting som er viktig når du skal grave fisk: Fisken du bruker skal være helt fersk og du skal være flink med hygienen når du holder på. Ellers fikser den seg i grunn selv.
Det tar 3-4 dager å lage gravlaksen. Del den gjerne opp i stykker og frys ned, så har du deilig fisk å servere gjennom hele julen.
Sennepssaus er veldig godt å servere til gravet laks eller ørret. Oppskrift på det får du litt lenger ned.
Oppskrift på gravet laks
1 ½ ts nykvernet pepperkorn
75 g salt
75 g sukker
2 potter dill – den ene gjemmer du til servering
1 kg fersk loin av laks – her bruker jeg en uten skinn
saft fra 1 sitron
½ dl brandy
Finn en form som er passe i størrelse og legg et dobbelt lag med plastfolie i bunnen. Bland sammen pepper, salt , sukker og opphakket dill fra den ene potten, og dryss over fisken på alle sider. Legg fisken i formen. Hell over sitronsaften og brandyen før du pakker den godt inn. Sett formen i kjøleskapet og la den stå der i 3–4 dager.
Skyll fisken i kaldt vann. Hakk opp resten av dillen og dryss over fisken før du skjærer den i tynne skiver.
Oppskrift på sennepssaus
1 eggeplomme
2 ss hvitvinseddik
2 ss Dijonsennep
2 dl solsikkeolje
½ potte dill
1 ss sukker
bitte litt flaksalt
godt med nykvernet pepper
Ha eggeplommen, eddik og sennep i en bolle og rør det sammen. Spe med solsikkeoljen, noen dråper om gangen, mens du pisker hele tiden. Når du har spedd inn ca. halvparten, kan du øke hellehastigheten på speingen.
Hakk opp dillen og rør inn. Smak til med sukker, salt og pepper.