Jeg gleder meg akkurat like mye hvert eneste år til å spise skikkelig god lutefisk med massevis av stekt bacon, kokte mandelpoteter og gulrot, ertestuing og potetlefse!

Vi var rett og slett veldig tidlig ute med wraps i Trøndelag, for vi rullet da vitterlig både lutefisken, baconet og ertestuingen godt inn i store potetlefser på 70-tallet. Fullstendig uvitende om at det fantes noe som hette wraps. Ikke sikkert at det gjorde det heller på 70-tallet. Ikke vet jeg.

Det jeg imidlertid vet riktig så vel, er at potetlefsene passer utmerket godt til lutefisken, så her kommer en oppfordring til deg som ennå ikke har prøvd det. Prøv!

Lutefisk med bacon, lefse og ertestuing

Dette trenger du for å lage lutefisk til 4 personer
2 kg lutefisk
3-4 ts salt
200 g bacon
mandelpoteter
gulrøtter
ertestuing
Buers julelomper

Lutefisk med bacon, lefse og ertestuing

Jeg får skynde meg å si at jeg egentlig skulle koke ertestuing av tørkede erter, men så glemte jeg å legge de innkjøpte ertene i bløt kvelden før jeg skulle ta disse bildene. Derfor ble det ertestuing fra pose. Her har jeg brukt den typen som har 15 minutters koketid. Den funker helt fint, men du må gjerne koke din egen ertestuing. Beregn ca. 1 1/2 times koketid for ertene.

Del lutefisken i porsjonsstykker og legg dem over i en langpanne med skinnsiden ned. Dryss over saltet og la dem ligge slik i ca. 2 timer. Fisken kan godt stå på kjøkkenbenken i den stunden, det går helt bra.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Skyll av saltet i kaldt og hell av den væsken som har runnet av fisken. Dekk langpannen med aluminiumsfolie og stek fisken et sted mellom 30 og 40 minutter. Sjekk etter 30 minutter for å se om fisken er ferdig. Bruker du loinstykker, bruker den å være det. Med større stykker som også inneholder bein, kan fisken måtte trenge litt mer tid. Lutefisken smaker best når den akkurat kommer ut fra stekeovnen, så det er bedre at de andre ingrediensene venter litt på fisken enn omvendt.

 Del baconet i småbiter og stek det gyllenbrunt på forholdsvis svak varme i en stor stekepanne. Hold det varmt frem til servering.

Mandelpoteter har en lei tendens til å koke i stykker. Det beste tipset – men ingen garanti for at de ikke skal gå istykker – er å koke dem i 5 minutter, så slå av varmen og la dem stå i 12-15 minutter til. Hell så av vannet. Gulrøttene skreller du og deler i passe små stykker og koker sammen med potetene. Jeg bruker ikke å salte potetvannet når jeg koker mandelpoteter.

Finn frem Buers julelefser og gjør klart for et festmåltid.

Lutefisk med bacon, lefse og ertestuing

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Buers lefse- og lompebakeri. 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Takk for tips om koking av mandelpoteter, det går som regel bra, men noen ulykker har det vært. Jeg er veldig glad i lutefisk, og har prestert å ødelegge endel i ovn. Mitt tips (sannsynligvis banning i kirka), er å bruke microen hvis du ikke skal ha et kjempeselskap. Salt for all del først i ca. 2 timer, deretter ca. 11 min. pr. kg. på fullt (i mitt tilfelle 800W). Funker alltid 🙂

  2. I min familie tilberedes selve lutefisken på tradisjonell måte (vi spiser den på formiddagen på julaften, rett etter Askepott), men vi har et helt annet tilbehør. Bacon og ertestuing er ikke riktig for oss. Potettype spiller ingen rolle, de skal knekes/ødelegges uansett, så skal de blandes med vannet fra lutefisken og ca. en spiseskje godt saltet smør. Man kan blande inn lutefisken i potetene også, men det er valgfritt. I en skål ved siden av skal det være risengrynssuppe, altså tynn risengrynsgrøt (vi spiser ikke grøt på julaften) og den skal spises vekslende med lutefisken. De aller fleste (alle?) jeg har snakket med synes dette er en merkelig sammensetning, men den fungerer for oss og jeg kan ikke tenke meg julaften uten. (Til middag i 5-tiden er det pinnekjøtt med trad. tilbehør).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *