Lutefisk med bacon, lefse og ertestuing

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Lutefisk med bacon, lefse og ertestuing

Jeg gleder meg akkurat like mye hvert eneste år til å spise skikkelig god lutefisk med massevis av stekt bacon, kokte mandelpoteter og gulrot, ertestuing og potetlefse!

Vi var rett og slett veldig tidlig ute med wraps i Trøndelag, for vi rullet da vitterlig både lutefisken, baconet og ertestuingen godt inn i store potetlefser på 70-tallet. Fullstendig uvitende om at det fantes noe som hette wraps. Ikke sikkert at det gjorde det heller på 70-tallet. Ikke vet jeg.

Det jeg imidlertid vet riktig så vel, er at potetlefser passer utmerket godt til lutefisken, så her kommer en oppfordring til deg som ennå ikke har prøvd det. Prøv!

PS! Ertene til ertestuingen må du legge i bløt kvelden før!

Lutefiskmiddag

til 4 personer

Lutefisken
2 kg lutefisk
3-4 ts salt

Ertestuingen
250 g tørre, grønne erter
vann
½ ts salt
nykvernet pepper
25 g smør

Mandelpotetene
12-16 mandelpoteter

Tilbehøret
200 g lutefiskbacon
gulrøtter
potetlefser
grov sennep
brunost

Du må starte med ertestuingen, for ertene må legges i bløt over natten. Ha dem i en bolle og hell over nok kaldt vann til at ertene kan minst dobles i volum og fremdeles ligge under vann. La dem ligge slik over natten.

Neste dag har du ertene og vannet, det skal være ca. 5 dl vann totalt, i en kjele og koker opp. Ha i saltet og la ertestuingen småkoke i 1 ½ time. Koker det tørt, tilsetter du litt mer vann. Ha i pepper og smørklatten og rør det inn.

Legg hele lutefisksiden, med skinnsiden ned, i en langpanne. Dryss over saltet og la det ligge slik i 1 time.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Skyll av saltet i kaldt og hell av den væsken som har runnet av fisken. Skjær fisken i porsjonsstykker og legg stykkene tilbake i langpannen. Dekk den med langpannen med aluminiumsfolie og stek fisken i ca. 15 minutter. Jeg har tidligere brukt lavere varme og lengre steketid, men har i det siste gått for høy varme og kort steketid, og liker restultatet av det.

For å sjekke om fisken er ferdig, tar du ut langpannen og ser om fisken flaker seg. Gjør den det, er fisken klar.

Del baconet i småbiter og stek det gyllenbrunt på forholdsvis svak varme i en stor stekepanne. Hold det varmt frem til servering.

Sånn koker du mandelpotet uten at de går i stykker
Mandelpoteter har en lei tendens til å koke i stykker. Spesielt hvis du skreller dem først. Det beste tipset er å dampe dem på rist. Du vet sånne gammeldagse potetrister du legger i kasserollen eller du kan bruke egne damprister/kasseroller med hull i bunnen som du setter oppå en vanlig kasserolle. Jeg tilbereder både potetene og gulrøttene der. Dampkoking tar 8-15 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Hvis du heller vil koke potetene i vann, er det best å ha dem i en kjele med usaltet vann, koke opp og så la dem syde (være akkurat på kokepunktet) i 5 minutter. Skru av varmen og la dem ligge i 5-10 minutter til. Sjekk med en kniv eller en kakepinne (sånn som du bruker for å sjekke om kaker er ferdigstekt) for å sjekke om potetene er ferdig. Hell av vannet og legg en ren klut under lokket dersom det fremdeles er litt tid til servering.

Kok gulrøttene møre i lettsaltet vann.

 

8 kommentarer til “Lutefisk med bacon, lefse og ertestuing”

  1. Takk for tips om koking av mandelpoteter, det går som regel bra, men noen ulykker har det vært. Jeg er veldig glad i lutefisk, og har prestert å ødelegge endel i ovn. Mitt tips (sannsynligvis banning i kirka), er å bruke microen hvis du ikke skal ha et kjempeselskap. Salt for all del først i ca. 2 timer, deretter ca. 11 min. pr. kg. på fullt (i mitt tilfelle 800W). Funker alltid 🙂

  2. I min familie tilberedes selve lutefisken på tradisjonell måte (vi spiser den på formiddagen på julaften, rett etter Askepott), men vi har et helt annet tilbehør. Bacon og ertestuing er ikke riktig for oss. Potettype spiller ingen rolle, de skal knekes/ødelegges uansett, så skal de blandes med vannet fra lutefisken og ca. en spiseskje godt saltet smør. Man kan blande inn lutefisken i potetene også, men det er valgfritt. I en skål ved siden av skal det være risengrynssuppe, altså tynn risengrynsgrøt (vi spiser ikke grøt på julaften) og den skal spises vekslende med lutefisken. De aller fleste (alle?) jeg har snakket med synes dette er en merkelig sammensetning, men den fungerer for oss og jeg kan ikke tenke meg julaften uten. (Til middag i 5-tiden er det pinnekjøtt med trad. tilbehør).

  3. Du serverer lefsene naturell (uten påsmurning) ved siden av, ikke sant? Dersom man ønsker å servere ferdigwrappede lutefisklefser, hva av tilbehøret ville du hatt inni? Ville du f.eks. hatt potetene inni, eller blir det litt for mye karbohydrater?

    • Hei Matthias! Jeg bruker bestandig potetlefser til lutefisken og de tåler ikke veldig godt å ligge ferdig rullet lenge. Da går de i stykker – iallfall med de mengdene med mat som jeg bruker å ha i dem. Så det er sikkert lurt å ha litt mindre i dem. Jeg ville hatt med poteter også, fordi jeg synes de er viktige i hele smaksbildet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon