Saftig ribbe, lettvint rødkål og skikkelig god saus!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Saftig ribbe, lettvint rødkål og skikkelig god saus!

Nå vet jeg at mange av dere er i god julemodus! Juleribben er kanskje allerede kjøpt inn, og julemusikken svinser rundt ørene. Å, som jeg elsker denne tiden!

Her kommer mitt tips til deg på hvordan du får en supersaftig ribbe og en skikkelig smakfull og god saus – hvor du ikke trenger å bruke pose som et utgangspunkt – og veldig god og lettvint rødkål.

For å få en ekstra touch på både sausen og rødkålen bruker jeg noen klunker Worcestersaus. Du finner flaskene i hyllene der det bruker å stå oljer, ketsjup og andre flasker med smakstilsetninger som vi bruker i maten.

Worcestersaus er en eddikbasert saus med krydder, løk og ansjos, som er strålende å bruke som smaksforsterker i sauser, dressinger og gryter.

Jeg synes bestandig det er moro å høre hvordan ting har blitt til i utgangspunktet, og det er ikke noe unntak med opprinnelsen på worcestersausen. Adelsmannen Lord Sandy, fra Worcester, reiste på starten av 1800-tallet mye i Østen og lærte seg å like de eksotiske smakene som maten hadde. Da han kom hjem, fikk han to apotekere,  John Lea og William Perrins, til å lage en saus etter en oppskrift han hadde fått med seg fra Bengal i India. Resultatet ble imidlertid en skuffelse, og ble gjemt bort i noen tønner i en kjeller.

Noen år senere kom de to apotekerne over disse tønnene i kjelleren, og bestemte seg for å smake på nytt. Til deres glede hadde aldringsprosessen gitt sausen en unik smak og aroma. Få år senere var den å finne på kjøkken over hele Europa.

Det er jo kult! Nå bruker jeg den i ribbesausen min! En liten skvett i rødkålen er heller ikke å forakte!

Her får du også tipset til hvordan du skal koke mandelpoteter uten at de går i stykker!

ribbe-med-rodkal-og-god-saus-2

Heinz worscesterssaus får du i stort sett alle dagligvarebutikker, mens den fra Lea & Perrins får du i større supermarkeder. De smaker nesten det samme. 

Oppskrift på ribbe med rødkål og brun saus
til 6 personer

Ribben
3 kg fersk ribbe
2-3 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
12–15 hvitløkfedd
2 gulrøtter
1 l vann

Potetene
1 ½ kg mandelpoteter
vann

Brun fløtesaus
sjyen fra ribben
ca. 3 dl kremfløte
3 ss mykt smør
2 ss hvetemel
2-3 ss worcestersaus
sukkerkulør
salt
nykvernet pepper

Rødkål
1 kg frisk rødkål
50 g smør
25 g sukker
1 ss rødvinseddik
1 ss worcestersaus
1 dl rødvin
1 dl rød bærsaft (du kan bruke 2 dl god saft istedenfor vin)
1­–2 ts salt
noen runder med pepperkvernen

Rut opp svoren på ribben. Jeg bruker tapetkniv til dette. Fordel krydderet rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag. La ribben ligge med svoren ned i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Legg ribben med svoren ned i en langpanne. Del gulrøttene i mindre biter og ha i sammen med hvitløkfeddene og vannet. Du trenger ikke å fjerne skallet av hvitløkfeddene.

Stek ribben i 1 time. Så snur du ribben slik at svoren ligger opp. Stek videre i ca. 1 ½ time. Øs vannkraften i langpannen over ribben 3–4 ganger og stek videre i 30 minutter. Nå ser du at svoren begynner å bli sprø og gyllenbrun. Bygg opp ribben på midten med en ball av aluminiumsfolie, slik at fettet renner av.

For å få den siste finishen på svoren, kan du sette stekeovnen på gratineringsfunksjon, 180 grader, dersom du har det. Hvis ikke, setter du på grillelementet. Da må du følge godt med slik at ribben ikke blir brent.

Har du dampovn kan du følge denne fremgangsmåten. Legg ribben i langpannen, sammen med hvitløken og gulrøttene, med svoren opp. Stikk et steketermometer i ribben før du setter den inn i stekeovnen. Stek ribben til den har fått en kjernetemperatur på 50 grader. IKKE åpne døren i denne perioden!

Skru varmen over til gratinering og 140 grader (du kan bruke lavere varme hvis du har god tid). Stek videre til kjernetemperaturen har blitt 69–70 grader.

Da kan du ta ut steketermometeret og skru varmen opp til 180 grader – fremdeles gratinering – og stek videre til svoren blåser seg opp og blir gyllenbrun. Det tar 20-30 minutter. Bygg eventuelt opp ribben med en ball av aluminiumsfolie på midten slik at fettet renner av. 

Dersom langpannen med ribben i begynner å bli tørr under stekingen av ribben, tilsetter du mer vann i langpannen underveis.

La ribben hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i passe serveringsstykker.

Rødkålen
Ta av det ytterste laget av blad på rødkålen. Del kålen i to og skjær den opp i tynne strimler. Ikke ta med stilken.

Ha smør, sukker, eddik, worcestersaus, vin og saft i en kasserolle og la det koke opp. Legg i rødkålen, skru ned til laveste varme, sett på et lokk og la det småkoke i ca. 1 time. Rør rundt innimellom for å forsikre deg om at kålen ikke setter seg fast eller koker tørt. Tilsett eventuelt litt mer vann eller saft. Rødkålen er ferdig kokt når den er myk.

Smak til med salt og pepper.

Sausen
Når ribben er ferdig, heller du sjyen inklusive hvitløkfeddene og gulrotbitene over i en sil og ned i en kasserolle. Mos grønnsakene lett slik at mest mulig av den gode smaken blir med over i kasserollen.

Tilsett nok fløte til at det blir ca. 1 dl med saus per person. Ha i 2 ss av worscestersausen og kok opp.

Rør sammen smøret og hvetemelet til en tykk deig og tilsett den i sausen i små mengder om gangen mens du rører hele tiden. Tilsett til du får en passe konsistens på sausen. Tilsett så nok sukkerkulør til du får ønsket farge.

La sausen småkoke i 5­­–6 minutter og smak til med salt og pepper og sjekk om du vil ha i den siste spiseskjeen med worcestersaus.

Mandelpotetene
Sånn unngår du at mandelpotetene går i stykker! Vask potetene, men la skallet være på. Ja, jeg vet det er mange som synes det er kjedelig å la skallet være på, men det er det som funker best! Kok opp vann uten salt. Ha i potetene og la dem småkoke i 10-12 minutter. De må ikke fosskoke. Skru av varmen og la potetene ligge videre i vannet i ca. 10 minutter. Stikk en spiss kniv eller kakepinne i en av potetene for å sjekke om de er ferdige. Hvis så, heller du av vannet og lar potetene ligge i 5-6 minutter til. Legg tørkepapir over dem. Så kan du skrelle. Er de ikke helt ferdige, varmer du opp vannet litt til, før du heller av vannet.

ribbesausribbe-med-rodkal-og-god-saus-5ribbe-med-rodkal-ertestuing-og-god-sausribbe-med-rodkal-og-god-saus-4

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

6 kommentarer til “Saftig ribbe, lettvint rødkål og skikkelig god saus!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon