Langstekt juleribbe

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Langstekt juleribbe

Supersaftig ribbe med kjøtt som nærmest smelter i munnen og svor som er poppet opp og knasende sprø! Det er det vi drømmer om, ikke sant?

Om du ennå ikke har kjøpt ribbe, så let etter en tynnribbe som har både innmarmorert fett i kjøttet og som har en god fettrand mellom kjøttet og svoren. For, selv om du ikke ønsker å spise alt fettet, er det veldig fint å ha det med når du steker ribben. Fettet er nemlig med på å gi både smak og saftighet til den ferdige middagen!

Når du langsteker ribben på lav varme, vil fettet smelte og gi en fantastisk smak.

Det blir ikke noen lang morgen å ligge å dra seg i sengen hvis du har tenkt å servere julemiddagen i 17-tiden. Da må nemlig ribben i stekeovnen sånn i 07.30-tiden! Du får ta deg noen dupper på sofaen mens du ser på «Tre nøtter for Askepott» 😉 Du kan dessuten øke tempoet litt ved å sette på litt høyere steketemperatur sånn at steketiden forkortes noe.

La deg ikke skremme av den stor mengden med hvitløk som er i denne oppskriften. Jeg lover deg at det ikke kommer til å bli noen sterk hvitløksmak av verken ribben eller sausen. Men, den er med på å gi en fantastisk aroma til både ribben, og ikke minst til sausen. Den kan jeg garantere at blir en festaften verdig!

Vil du ha hjemmelaget ertestuing til julemiddagen, finner du oppskriften her!

Og her finner du oppskriften på surkål!

God jul og god ribbemiddag til deg!

Langstekt ribbe med gode poteter, sjysaus og rødkål

til 6 personer

Ribben
3 kg fersk ribbe
2 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
12–15 hvitløkfedd
2 gulrøtter
1 l vann

Potetene
1 ½ kg potet
salt
50 g smør
1 dl olivenolje eller andefett
½ ts Maldonsalt
nykvernet pepper

Sjysaus
sjyen fra ribben
kremfløte
3 ss mykt smør
2 ss hvetemel
sukkerkulør
salt
nykvernet pepper

Rødkål
1 kg frisk rødkål
50 g smør
25 g sukker
2 ss rødvinseddik
1 dl rødvin
1 dl rød rips- eller husholdningssaft
1­–   2 ts salt
noen runder med pepperkvernen

Rut opp svoren på ribben. En tapetkniv eller blomsterkniv er et godt redskapet til dette. Fordel godt med salt, pepper og oregano rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag. La ribben ligge med svoren ned i kjøleskapet.

Kl 07.30 på julaften

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Legg ribben med svoren ned i en langpanne. Del gulrøttene i mindre biter og ha i sammen med hvitløkfeddene og vannet. Du trenger ikke å fjerne skallet av hvitløkfeddene. Dekk pannen med aluminiumsfolie og stek ribben i 45 minutter.

 

Klokken 08.30

Ta ut ribben og skru samtidig ned varmen til 90 grader. Åpne opp stekeovnsdøra sånn at du får luftet ut litt av varmen.

Vend ribben og sjekk om svoren har delt seg der den er oppskåret. Ta kniven og del opp der hvor oppdelingen ikke har blitt bra nok. Krøll sammen aluminiumsfolien og legg den under ribben sånn at midten av ribben blir det høyeste punktet. Det er viktig sånn at fettet får rent av.

Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av ribben.

Sett ribben tilbake i stekeovnen og stek i 6 ½ til 7 timer til kjøttet har fått en kjernetemperatur på ca. 85 grader. Dersom langpannen med ribben i begynner å bli tørr under stekingen av ribben, tilsetter du mer vann i langpannen underveis.

Jeg bruker å lage ferdig rødkålen på formiddagen også, for den blir bare bedre når den får stå noen timer etter koking. Så varmer jeg den bare opp igjen like før servering.

Ta av det ytterste laget av blad på rødkålen. Del kålen i to og skjær den opp i tynne strimler. Ikke ta med stilken.

Ha smør, sukker, eddik, vin og saft i en kasserolle og la det koke opp. Legg i rødkålen, skru ned til laveste varme, sett på et lokk og la det småkoke i ca. 1 time. Rør rundt innimellom for å forsikre deg om at kålen ikke setter seg fast eller koker tørt. Tilsett eventuelt litt mer vann eller saft. Rødkålen er ferdig kokt når den er myk.

Smak til med salt og pepper.

 

Klokken 15.30

Skru opp varmen til 150 grader og stek videre i 45 minutter til en kjernetemperatur på ca. 90 grader.

Gjør klar potetene. Skrell dem og del dem i 2 eller 3. Kok opp vann og salt – 3 ts salt pr liter vann – og ha i potetbitene. Kok i 10 minutter. Hell av vannet og rist på kasserollen en gang eller to slik at potetene blir litt rufsete utenpå.

Hvelv dem over i en langpanne og ha over smør, olje (eller andefett), salt og nykvernet pepper. Bland det godt sammen. La det ligge sånn til du tar ribben ut av stekeovnen.

 

Klokken 16.15

Øk varmen til 210 grader og stek videre i 20-30 minutter, til en kjermetemperatur på 95 grader. Øs fettet i pannen over ribben en gang. Sett på grillelementet og følg med godt! Det er nå svoren skal poppe opp. Dersom noe begynner å bli litt for godt stekt før alt er poppet, legg over aluminiumsfolie.

 

Klokken 16.30

Ta ribben ut av stekeovnen og la den hvile – uten folie over seg – i 15-20 minutter før du skjærer den i serveringsstykker.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft og sett inn potetene. Stek dem i 15–20 minutter til potetene er møre. Skru ned varmen litt på slutten dersom de begynner å bli for brune.

Hell sjyen fra langpannen med ribbe, inklusive hvitløkfeddene og gulrotbitene, over i en sil og ned i en kasserolle. Mos grønnsakene lett slik at mest mulig av den gode smaken blir med over i kasserollen.

Tilsett nok fløte til at det blir ca. 1 dl med saus per person. Kok opp sausen.

Rør sammen smøret og hvetemelet til en tykk røre/deig og tilsett den i sausen i små mengder om gangen mens du rører hele tiden. Tilsett til du får en passe konsistens på sausen. Tilsett så nok sukkerkulør til du får ønsket farge.

La sausen småkoke i 5­­–6 minutter og smak til med salt og pepper.

 

Klokken 17

God jul!

 

8 kommentarer til “Langstekt juleribbe”

  1. Her ble det adventsribbe i dag etter din stekemetode, servert med løkmarmelade, poteter, erter og sjysaus. Det ble fantastisk godt! Ribba ble faktisk så god at undertegnede har gått med på å bytte pinnekjøttet mot ribbe på selveste julaften. Kjøttet var så mørt og saftig at det kunne spises med skje, og svoren var omtrent like sprø som baconsvor på pose…

  2. Steker du ribben under folie, opp ned, høyere temperatur på slutten? Hadde satt stor pris på om du kunne tipset meg litt om fremgangsmåte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon