Juleribbe med surkål og god brun saus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 6 timer + avkjøling

Porsjoner: 8

Juleribbe med surkål og god brun saus

Juleribbe, adventsribbe, svineribbe eller rett og slett saftig ribbe! Kjært barn har som kjent mange navn!

Til årets ribbemiddag foreslår jeg hjemmelaget surkål og ertestuing i tillegg til potetene og en skikkelig god brun saus!

Vil du lage rødkål til ribben, finner du oppskrift på det her!

De siste årene har jeg begynt å bruke både Kikkoman soyasaus og Heinz Worcestershiresaus i ribbesausen. I år testet jeg også å bruke litt av det i langpannen mens jeg steker ribben, og det var så vellykket at det kommer jeg til å fortsette med!

Både worcestershiresaus og Kikkoman soyasaus er gode smaksforsterkere som får frem ekstra mye god umamismak av middagen. Og så bruker jeg Heinz eplecidereddik i surkålen.

Hvor lenge du vil steke ribben din, bestemmer du selv. Vil du bruke mellom 3 ½ til 4 timer, finner du de ulike steketemperaturene her!

Og vil du steke på litt svakere varme, og dermed bruke lengre tid, men kanskje også få enda saftigere resultat, kan du følge denne oppskriften.

Du finner oppskrift på ertestuing her og tyttebærsyltetøy her!

Ingredienser

Ribben
3 kg fersk ribbe
3 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
15 fedd hvitløk
2 gulrot/gulrøtter
1 l vann
2 ts heinz worcestershiresaus
2 ss kikkoman soyasaus

Potetene
1.5 kg småpotet
vann

Den brune fløtesausen
5 dl ribbesjy
3 dl kremfløte
3 ss smør mykt
2 ss hvetemel
1 ss heinz worcestershiresaus
2 ss kikkoman soyasaus
sukkerkulør
nykvernet pepper

Surkålen
1 kg kål
1 ts karve
50 g smør
25 g sukker
0.5 ts salt
2 ss hvitvinseddik
2 dl eplejuice

Slik gjør du

Rut opp svoren på ribben. Jeg bruker tapetkniv til dette. Fordel krydderet rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag. La ribben ligge med svoren ned i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft. .

Legg ribben med svoren ned i en langpanne. Del gulrøttene i mindre biter og ha i sammen med hvitløkfeddene, vannet, worshestershiresausen og soyasausen. Du trenger ikke å fjerne skallet av hvitløkfeddene.

Stek ribben i 1 time. Ta ut langpannen og snu ribben sånn at svoren ligger opp. Skru samtidig ned varmen på stekeovnen til 90 grader. Stek ribben i 3 ½-4 timer. Fyll på med litt vann i langpannen underveid i stekingen, sånn at det besandig er noen centimeter med kraft i pannen.

Rull sammen en liten ball av aluminiumsfolie og legg under midten av ribben sånn at kjøttet heller nedover på alle fire sidene.

Skru opp varmen til 140 grader. Har du en funksjon som heter varmluft med gratinering på stekeovnen, kan du veldig gjerne bruke den nå.  Hvis ikke bruker du bare 140 grader varmluft. Stek videre i ca. 1 time. I løpet av denne timen øser du kraften i langpannen over ribben 3-4 ganger.

For å få den siste finishen på svoren, kan du sette stekeovnen på gratineringsfunksjon, 180 grader, dersom du har det. Hvis ikke, setter du på grillelementet. Da må du følge godt med slik at ribben ikke blir brent.

La ribben hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i passe serveringsstykker.

Surkålen
Skjær kålen i tynne strimler og ha i en kasserolle sammen med resten av ingrediensene. Legg på lokk og kok opp. La det småkoke i ca. 1 ½ time. Rør rundt av og til. Smak til med salt og pepper.

Sausen
Når ribben er ferdig, heller du sjyen inklusive hvitløkfeddene og gulrotbitene over i en sil og ned i en kasserolle. Mos grønnsakene lett slik at mest mulig av den gode smaken blir med over i kasserollen.

Tilsett nok fløte til at det blir ca. 1 dl med saus per person. Ha i halvparten av worcestersausen og soyasusen og kok opp.

Rør sammen smøret og hvetemelet til en tykk deig og tilsett den i sausen i små mengder om gangen mens du rører hele tiden. Tilsett til du får en passe konsistens på sausen. Tilsett så nok sukkerkulør til du får ønsket farge.

La sausen småkoke i 5­­–6 minutter og smak til med resten av worcestershiresausen og soyasausen, samt nykvernet pepper.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

2 kommentarer til “Juleribbe med surkål og god brun saus”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon