Kjøttkaker med brun saus og ertestuing!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kjøttkaker med brun saus og ertestuing!

Herlighet folkens! Tenk at jeg ikke har hatt oppskrift på skikkelig hjemmelagde kjøttkaker med brunsaus og ertestuing her på bloggen før!

For en stund siden spurte jeg dere leserne mine hvilke 3 middager dere spiser oftest, og da kom kjøttkaker i brun saus på førsteplass! Og jeg som vil være på din førsteplass for å finne gode middagsoppskrifter, skjønte jo at her måtte jeg få ut fingeren!

Dette er jo virkelig norsk tradisjonsmat på sitt beste! En super middagsvinner for hele familien.

Å lage sine egne kjøttkaker, er en riktig så rask og enkel affære. Det er kjekt å ha en matprosessor når du lager dem.

Her har jeg også kokt skikkelig ertestuing av grønne erter som jeg la i bløt kvelden før. Definitivt ikke mye arbeid, men den krever litt planlegging. Veldig god, da!

Og så en kjapp brun saus til! Da snakker vi!

Oppskrift på hjemmelagde kjøttkaker med brun saus og ertestuing
til 4 personer

Kjøttkakene 
500 g kjøttdeig
1 ts salt
nykvernet pepper
50 g potetmel
1 ½ dl iskaldt vann
smør til steking

Ertestuing
250 g tørre, grønne erter
vann
½ ts salt
nykvernet pepper
25 g smør

Brun saus
30 g smør
40 g hvetemel
4-5 dl utkok fra stekepannen + bukjong/kraft
1 ts worcestershiresaus
evt. en liten fløteskvett
evt. sukkerkulør

Til servering
kokte poteter
tyttebærsyltetøy

Du må starte med ertestuingen, for ertene må legges i bløt over natten. Ha dem i en bolle og hell over nok kaldt vann til at ertene kan minst dobles i volum og fremdeles ligge under vann. La dem ligge slik over natten.

Neste dag har du ertene og vannet, det skal være ca. 5 dl vann totalt, i en kjele og koker opp. Ha i saltet og la ertestuingen småkoke i 1 ½ time. Koker det tørt, tilsetter du litt mer vann. Ha i pepper og smørklatten og rør det inn.

Ha alle ingrediensene til kjøttkakene i en matprosessor. Bruk bare 1 dl av vannet først. Kjør knivene rundt til kjøttdeigen er most og alt er godt samlet. Spe med resten av vannet til du får en fin konsistens. Jeg liker deigen best når den er tykk nok til at jeg greier å samle den, men tynn nok til at den er litt luftig.

Smelt godt med smør i en stekepanne. Væt håndflatene med vann, og form kjøttkaker med en skje og inni håndflaten og legg dem rett i stekepannen etterhvert som du lager dem ferdig. Brun dem i ca. 3 minutter på hver side. Jeg bruker ikke å gjennomsteke dem i stekepannen, men legge dem over i en kasserolle med buljongvann og la dem trekke ferdig i småkokende vann. Det tar omlag 10 minutter. Du kan også trekke dem ferdig i den brune sausen.

Til den brune sausen smelter du smøret i en kasserolle og rører inn hvetemelet. La det brunes under omrøring i 2-3 minutter. Samtidig som dette, heller du vann i stekepannen du akkurat har stekt kjøttkakene i, og koker ut fettet som er igjen i pannen. Spe med dette i kasserollen. Rør ut klumpene. Spe på med mer vann/buljong/kraft til sausen blir passe tykk. Ha i worcestershiresausen. Hvis du vil, kan du også tilsette en liten skvett, rundt 1 dl med fløte i sausen. Og du kan lage sausen litt mørkere ved å bruke noen dråper sukkerkulør.

Sausen bør koke i minst 4-5 minutter sånn at melsmaken forsvinner.

Server kokte poteter og tyttebærsyltetøy til kjøttkakene! Her drysser jeg litt persille over til slutt.

God middag!

 

5 kommentarer til “Kjøttkaker med brun saus og ertestuing!”

  1. Jeg foretrekker den lille smaken av sukkerkulør framfor smaken av veldig brunet mel, så jeg liker best å gjøre som Marit skriver i denne oppskriften, med å brune melet og smøret i et par minutter, så det blir en fin brunfarge, men siden jeg synes sausen blir litt blek av å ikke brune lengre, har jeg i sukkerkulør. Synes sukkerkulør er helt supert jeg! Og kan ikke forstå hvorfor så mange ser ut til å synes at sukkerkulør er “fy-fy”. 🙂

    • Nei, det trengs ikke, Kari! Den blir bare litt finere i konsistensen da. Men det går bra uten også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon