Deilige, danske smørbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Deilige, danske smørbrød

I barndommen var jeg bestandig litt misunnelig på vennene mine som fikk reise helt til Danmark på sommerferie! Lenge før Snapchat og Instagram var funnet opp – og det kostet en aldri så liten formue å ringe til utlandet – måtte jeg pent vente til sommerferien var slutt for å høre om lange hvite strender, feriehus med strå på taket, kappkjøring med legobiler i Legoland og blide dansker som venninnene mine ikke skjønte et ord av hva sa.

De snakket kanskje litt om maten også, uten at jeg kan huske det spesielt godt. Men jeg husker at de hadde med smaksprøver av dansk godteri. Sånt var skikkelig spennende på 70- og 80-tallet!

De siste årene har jeg vært i Danmark flere ganger i året, og kan rapportere om fremdeles like blide dansker. Og jeg elsker språket. Jeg trenger en dag – eller to – for å få tallene inn under huden, men blir tilsvarende stolt når jeg faktisk greier å bla opp riktig mengde penger når skinken jeg har kjøpt koster femoghalvfjerds. For god mat må man jo kjøpe når man er i Danmark.

Når du er i Danmark MÅ du spise danske smørbrød! Jeg var så heldig å møte smørbrøddronningen Ida Davidsen for noen år siden.

Her er to av mine danske smørbrødfavoritter!

Deilige, danske smørbrød

Begge oppskriftene er til 4 smørbrød

Smørbrød med fiskekaker
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
4–5 grener persille
600 g fersk seifilet
1 ½ ts salt
25 g smør
1–1 ½ dl melk
1 egg
smør og olivenolje til steking

4 skiver brød
smør
4 salatskiver
litt timian til pynt

Smørbrød med nypoteter – eller andre småpoteter når nypoteter ikke er i sesong
8 små nypoteter
1 ss olivenolje
½ ts flaksalt
½ potte dill
4 skiver rugbrød
litt smør
25 g blandet småsalat
majones
nykvernet pepper

Alle råvarene bør være kjøleskapskalde når du skal lage fiskekaker.

Ha sjalottløken og hvitløkfeddet i matprosessor sammen med persillen og kjør knivene rundt til det blir småhakket.

Fjern eventuelle bein fra fiskefiletene før du deler dem i mindre biter og har i matprosessoren sammen med saltet. Kjør knivene rundt på full styrke til fisken er hakket opp, ca. 40 sekunder. Del smøret i små terninger og ha i. Kjør knivene rundt i 15–20 sekunder, til alle smørterningene er borte i fiskemassen. Spe med melken mens knivene går. Tilsett 1 dl først. Ha så i egget og se om det er passe med væske. Massen skal kjennes nesten ut som kjøttdeig.

Væt håndflatene med vann og form 4 fiskekaker.

Smelt sammen smør og olje i en stekepanne og stek fiskekakene i 3–4 minutter, på litt over medium varme, på begge sider.

Smør brødskivene med smør og legg på salat før du legger fiskekakene på toppen. Pynt eventuelt med litt timian.

Deilige, danske smørbrød

Vask nypotetene godt og ha dem så i en kjele med kokende vann. Jeg bruker ikke å salte kokevannet til nypoetene. Da sprekker de ikke i stykker så lett. Kok dem møre – det tar et sted mellom 15 og 20 minutter.

Avkjøl potetene noe før du skjærer dem i ½ cm tykke skiver. Ha skivene i en bolle og ha over olivenoljen, saltet og oppklippet dill. Bland det sammen.

Fordel smør på skivene med rugbrød. Fordel så salaten utover før du plasserer potetskivene på toppen. Ha på majones og kjør en runde med pepperkvernen til slutt.

Ett kommentar til “Deilige, danske smørbrød”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon