Elgkarbonader med soppsaus
Saftige elgkarbonader med soppsaus! Ja, det må jo være den ultimate høstmaten!
Her på landet er det så mange som er ute på jakt hver enste høst og avisen er full av oppdateringer over hvilke elglag som har skutt elger. For de av oss som ikke jakter, men som er glad i viltkjøtt, gjelder det å godsnakke med en jeger eller å håpe på at det kommer viltkjøtt i butikken.
Elgkjøtt er magert kjøtt, så for å få saftige og gode elgburgere tilsetter jeg ekstra fett i kjøttdeigen. Her bruker jeg fløte og egg. Du kan også bruke opphakket bacon eller medisterfarse for å spe elgdeigen.
LES MER! Sånn lager du TYTTEBÆRSYLTETØYET DITT SELV!
Disse elgkarbonadene er supre å fryse ned, så lag gjerne en stor porsjon når du er i gang. Legg karbonadene utover et brett i fryseren til de har fryst, så kan du samle dem sammen i en pose eller boks. Da er det lett å ta ut akkurat så mange karbonader som du trenger.
Her ser du flere oppskrifter på bloggen med viltkjøtt!

Ingredienser
700 g kvernet elgkjøtt
1 sjalottløk
1 ss olivenolje
2 ss kremfløte
1.5 ts salt
0.5 ts nykvernet pepper
0.25 ts ingefær
1 ts timian
1 egg
2 ss olivenolje til steking
25 g smør til steking
Soppsaus
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
75 g aromasopp
75 g kantareller
25 g smør
0.25 dl hvitvin eller eplejuice
4 dl fløte
0.5 terning kyllingbuljong eller viltfond
nykvernet pepper
1 ts sitronsaft
sausen kan evt. jevnes med maisenna
Til servering
kokte poteter
tyttebærsyltetøy
granateplekjerner
ruccola
Slik lager du saftige elgkarbonader med soppsaus
Om ikke elgkjøttet allerede er kvernet, starter du med det. Bruk en kjøttkvern eller eventuelt en matprosessor.
Finhakk sjalottløken og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen og halvparten av saltet og la det surre på ganske svak varme i 10 minutter. Løken skal ikke få farge, bare bli myk.
Ha alle ingrediensene til karbonadene, inklusive løken, i en bolle og kna deigen sammen. Del den i 4 like store deler. Dette blir ganske store karbonader.



Ha olje i en stekepanne og stek karbonadene på forholdsvis sterk varme til de blir gyllenbrune på begge sider. Skru ned varmen og smelt i smøret. Etterstek karbonadene på svak varme til de er gjennomstekte. Vend karbonadene innimellom.
Soppsausen
Finhakk sjalottløken og hvitløkfeddet og ha det i en kasserolle sammen med oljen. La det surre på ganske svak varme i noen minutter. Skjær aromasoppen i små båter og riv kantarellene i mindre biter. Ha dem i kasserollen sammen med smøret. La det surre videre i 5 minutter.
Ha i vinen eller eplejuicen og la den koke inn før du har i fløten, buljongen/fonden og lar det koke opp. La sausen småkoke i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Er buljongen/fonden du brukte salt, trengs det kanskje ikke mer salt i sausen.
Vil du ha litt tykkere saus, kan du bruke vanlig maisennajevning.





God middag!