Elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus

Her på bygda, hvor jeg bor, er det nærmest unntaktstilstand de første ukene i oktober. Da er elgjakten nemlig i gang, og små og store tar på seg grønne klær og rød lue og setter til skogs.

 

Elgkjøtt er magert kjøtt, så når du skal lage en stek, er det viktig å ikke steke den for lenge. Da vil du få et tørt og kjedelig resultat. Min oppfordring er derfor å bruke steketermometer, så har full kontroll på kjøttet!

Dette kjøttet stekte jeg på 150 grader til det fikk en kjernetemperatur på 60 grader. Så pakket jeg det inn og lot det hvile i 30 minutter. Da steg kjernetemperaturen samtidig som kjøttsaften spredte seg rundt i hele kjøttstykket. Dette er rosa når jeg skjærer i det, men skivene skifter farge så snart jeg skjærer dem opp.

Vil du ha kjøttet litt bedre stekt, lar du kjøttet stå inne i stekeovnen til det har fått en kjernetemperatur på 63 grader.

Her har jeg laget kål- og gulrotstuing og en god brun saus til. Sammen med kokte poteter og hjemmelaget tyttebærsyltetøy.

Elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus

Oppskrift på elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus
til 8 personer

Elgstek
1 ½ kg elgstek
2 ts salt
godt med nykvernet pepper
2 ss olivenolje
1 løk
2 gulrøtter
3-4 grener timian

Kål- og gulrotstuing
½ hodekål
1 ts salt
25 g smør
3 ss hvetemel
2 dl melk
2 dl vann – fra kokevannet
2 gulrøtter
litt flaksalt
nykvernet pepper

Brun saus
stekesky fra stekepannen og den ildfaste formen
4 dl kremfløte
2-3 ss mykt smør
1-2 ss hvetemel
salt
nykvernet pepper

kokte poteter og tyttebærsyltetøy til

Sett stekeovnen på 150 grader og finn frem et steketermometer.

Surr steken med husholdningshyssing dersom den ikke allerede er surret. Gni salt og pepper rundt det hele. Varm oljen i en stekepanne og brun steken på alle sider, på høy varme. Dytt et steketermometer midt inn i kjøttstykket. Har du en stekepanne som kan stå i stekeovnen, tar du oppdelt løk, gulrot og timiangreiner oppi stekepannen og setter hele sulamitten inn i stekeovnen. Hvis ikke flytter du kjøttet over i en langpanne før du har i grønnsakene.

Ha ca. 1 dl vann i stekepannen og kok ut pannen. Ta vare på dette til du skal lage sausen. Bruker du stekepannen i stekeovnen, gjør du dette når steken er ferdig.

Nå skal kjøttet steke til det har fått den ønskede kjernetemperaturen. Se teksten litt lenger opp. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie og la det hvile i minst 30 minutter. Sil stekesjyen og væske fra langpannen opp i en kasserolle.

Spe med nok vann eller kraft til det tilsvarer ½ dl pr person. Hell krafta over i en kasserolle og spe med nok kremfløte til det tilsvarer 1 dl ferdig saus pr person. Kok opp og la det småkoke i 4 minutter. Rør sammen smør og mel til en klumpfri røre og tilsett én og én liten klump til sausen har fått ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Kål- og gulrotstuingen lager du mens kjøttet steker. Skjær kålen i tynne strimler og ha i en kasserolle med nok lettsaltet vann til at det dekker kålen. Kok opp og la kålen koke i ca. 5minutter til den begynner å bli myk. Når den er ferdig, heller du den over i et dørslag. Ta vare på kokevannet.

Smelt smøret i kasserollen og rør inn hvetemelet. Spe med melken og vannet. Ha i kålen og kok opp. Skrell gulrøttene og riv dem på den grove siden av rivjernet. Ha gulrøttene i kasserollen. Gulroten trenger ikke å koke. Bare varmes opp. Smak til med salt og pepper.

Elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus Elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus Elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus

God middag!

 

 

4 kommentarer til “Elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus”

  1. Den kålstuingen tar jeg vare på – flott å få litt ekstra inspirasjon 🙂 Har nettopp fylt fryseren med elg jeg og.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon