Dette er, etter min mening, ultimat familiemiddag – gjerne med storfamilien eller venner på besøk! For her er det mye mat.

Og jeg er så glad for å kunne presentere den nye premiumkyllingen fra min samarbeidspartner, Den Stolte Hane. Premiumkyllingen er av en saktevoksende rase som får spesialtilpasset fôr, har mye større tumleplass enn vanlig kylling og som har maks én times kjøretur fra rugeri til fjøs og fra fjøs til slakteri.

Jeg har gledet meg veldig lenge til å smake denne kyllingen, og det må jeg få si – den innfridde! Den er virkelig supersaftig og  det smaker mer av kjøttet. Herlig!

Her har jeg kjøpt en kylling som veier 2,7 kg, så da er det godt med mat til 8 personer.

Jeg har et veldig spennende samarbeid med Den Stolte Hane hvor vi sammen lager mye god mat. Denne oppskriften er en del av dette samarbeidet.

For å få det beste resultatet – som jo er viktig når man kjøper en så god råvare – MÅ du bruke termometer! Det er den eneste måten du kan vite hvor mange grader kjøttet holder, sånn at du får tatt det ut av stekeovnen til riktig tid. Så har du ikke et termometer innebygd i stekeovnen eller et du plasserer på kjøkkenbenken, vet du hva som må skrives opp på handlelappen.

hel kylling fra Den Stolte Hane

Helstekt Premiumkylling fra Den stolte Hane med massevis av hvitløk og potetstappe
til 8 personer

Kyllingen
1 Premium kylling fra Den Stolte Hane
2 ts flaksalt
1 ts nykvernet pepper
8 hele kinesiske hvitløk*
6 gulrøtter
5-6 ss olivenolje

Potetstappen
1,6 kg kokefast potet
2 fedd hvitløk
ca. 3 dl melk
50 g smør
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

*Kinesiske hvitløk er de små hvitløkene som ikke har noen fedd, men hvor det er én stor hvitløk det hele. Du kan erstatte de kinesiske hvitløkene med 3 hele, vanlige hvitløk.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og finn fram en ildfast form.

Tørk godt av kyllingen før du gnir inn salt og pepper rundt det hele. Legg kyllingen i formen. Bruker du kinesiske hvitløk, deler du dem bare i to. Vanlige hvitløk deler du i fedd. Du trenger ikke å fjerne skallet.

Skrell gulrøttene og del dem i ca. 4 cm lange biter. Ha det oppi formen. Dryss salt og pepper over grønnsakene også før du fordeler olivenoljen over både kyllingen og grønnsaken. Stikk et steketermometer godt inn i kjøttet ved benfestet til kyllingen.

Sett kyllingen i stekeovnen og stek den i ca. 2 timer. Har du stekeovn med eget program for fjærkre, bruker du det. Tast inn hvor mange kilo kyllingen er.

Når steketermometeret viser en kjernetemperatur på 69-70 grader, tar du ut kyllingen. La den hvile i 10-15 minutter før du deler den opp. Da vil temperaturen øke en grad eller to.

Kok opp vann til potetstappa i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet sammen med hvitløkfeddet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne en grønnsalat til.

God middag!

potetstappe

helstekt kylling

helstekt kylling med masse hvitløk

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Stolte Hane

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *