Kalvegryte

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kalvegryte

Noe av det jeg liker aller best med vinteren, er at det da er grytetid! Herlige gryter med mange timer enten på stekeplaten eller i stekeovnen, som gjør at kjøttet og grønnsakene er skikkelig møre. Elsker det!

I denne versjonen er det lyst kalvekjøtt som jeg bruker, og som får lov til å koke sammen med moste, hermetiske tomater, løk, hvitløk og selleri, samt gulrot og en klunk med rødvin, i flere timer. Her er det bare å gjøre seg klar for grytefest!

tomatisert kalvegryte

 

Oppskrift på kalvegryte
til 6 personer

1 kg grytekjøtt fra kalv
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
2 løk
2 stilker stangselleri
1 laurbærblad
2 store gulrøtter
2 bokser knuste, hermetiske tomater
2 ½ dl rødvin
salt
nykvernet pepper
persille til servering

Potetstappe
800 kokefast potet
1 fedd hvitløk
1 ½ dl melk
25 g smør
litt salt
nykvernet pepper

Skjær kjøttet i terninger på ca. 4 x 4 cm. Varm 1 ss olje i en stekepanne og brun kjøttet på sterk varme i to eller tre omganger. Ha det over i en gryte.

Skrell hvitløkfeddene og grovhakk dem. Løkene deler du i båter og stangselleriet skjærer du i små terninger på ca. ½ x ½ cm og gulrøttene i litt større terninger. Ha alt dette oppi gryten også, sammen med laurbærblad, hermetiske tomater, rødvin, 1 ts flaksalt og godt med nykvernet pepper. Kok opp og legg over et lokk.

La gryten koke de kommende 3-4 timene. Da kan gryten enten stå på svak varme på en stekeplate eller den kan stå inne i stekeovnen på 115-120 grader.

Kok opp vann til potetstappa i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet sammen med hvitløkfeddet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

kalvegrytekalvegryte 3kalvegryte med potetstappekalvegryte og potetmos

 

 

 

 

17 kommentarer til “Kalvegryte”

  • Hei Sølvi! Du kan godt jevne den dersom du ønsker det. Jeg ønsket å ha den akkurat som dette, men det er jo definitivt en smakssak 🙂

 1. Jag använder högrev. Nu står grytan o småputtrar o det doftar underbart. Gläder mej att servera detta till mina vänner ikväll.
  Tack så mycket!

 2. Hei!
  Jeg har fått tak i fersk skivet høyrygg av kalv (med ben), passer det fint i denne gryten? (jeg kan evt legge bena i gryta og la de koke med og ta de ut før servering).
  Evt andre menyforslag jeg heller burde bruke dette kjøttet til?
  Takker for svar 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon