Noe av det jeg liker aller best med vinteren, er at det da er grytetid! Herlige gryter med mange timer enten på stekeplaten eller i stekeovnen, som gjør at kjøttet og grønnsakene er skikkelig møre. Elsker det!

I denne versjonen er det lyst kalvekjøtt som jeg bruker, og som får lov til å koke sammen med moste, hermetiske tomater, løk, hvitløk og selleri, samt gulrot og en klunk med rødvin, i flere timer. Her er det bare å gjøre seg klar for grytefest!

Jeg har et samarbeid med Brødr. Ringstad, som er en kjøttforedlingsbedrift her i Rakkestad, hvor vi har laget flere filmer sammen om de kjøttråvarene som de har. Her kommer filmen om kalvekjøttet. Du kan også se Kjell Ringstad og meg lage denne kalvegryten!

 

 

tomatisert kalvegryte

 

Oppskrift på kalvegryte
til 6 personer

1 kg grytekjøtt fra kalv
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
2 løk
2 stilker stangselleri
1 laurbærblad
2 store gulrøtter
2 bokser knuste, hermetiske tomater
2 ½ dl rødvin
salt
nykvernet pepper
½ ts sukker
persille til servering

Potetstappe
800 kokefast potet
1 fedd hvitløk
1 ½ dl melk
25 g smør
litt salt
nykvernet pepper

Skjær kjøttet i terninger på ca. 4 x 4 cm. Varm 1 ss olje i en stekepanne og brun kjøttet på sterk varme i to eller tre omganger. Ha det over i en gryte.

Skrell hvitløkfeddene og grovhakk dem. Løkene deler du i båter og stangselleriet skjærer du i små terninger på ca. ½ x ½ cm. Ha alt dette oppi gryten også, sammen med laurbærblad, hermetiske tomater, rødvin, 1 ts flaksalt og godt med nykvernet pepper. Kok opp og legg over et lokk.

La gryten koke de kommende 3-4 timene. Da kan gryten enten stå på svak varme på en stekeplate eller den kan stå inne i stekeovnen på 115-120 grader.

Kok opp vann til potetstappa i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet sammen med hvitløkfeddet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

kalvegrytekalvegryte 3kalvegryte med potetstappekalvegryte og potetmos

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Hei Sølvi! Du kan godt jevne den dersom du ønsker det. Jeg ønsket å ha den akkurat som dette, men det er jo definitivt en smakssak 🙂

  1. Jag använder högrev. Nu står grytan o småputtrar o det doftar underbart. Gläder mej att servera detta till mina vänner ikväll.
    Tack så mycket!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *