Komler med salt kjøtt, vossakorv og kålrabi

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Komler med salt kjøtt, vossakorv og kålrabi

Kjært barn har virkelig mange navn når det kommer til denne tradisjonsmiddagen! Komler, komper, raspeball, potetball eller klubb! Alle er de ganske så like versjoner. Som opprinnelig trønder, er jeg vokst opp med klubb med brunostduppe og sprøstekt bacon. Versjonen jeg har laget her, har mer Vestlandske aner når den blir servert med salt kjøtt, vossakorv og kokt kålrabi. Her bruker jeg salte svineknoker, men du kan også bruke salt lammekjøtt. Jeg bruker kokefaste poteter til komlene.

Dette er en herlig søndagsmiddag å servere når høstmørket setter inn!

Oppskrift på komler med salt kjøtt, vossakorv og kålrabi
til 4 personer

Komlene
800 g poteter
1 ts salt
75–100 g byggmel
25 g hvetemel

Tilbehøret
1 salt svineknoke eller 1 kg salt lammekjøtt
800 g kålrot
300 g vossakorv
litt persille ved servering

Kjøttet må utvannes før bruk, så legg det i en stor bolle og hell over rikelig med kaldt vann. La det stå i kjøleskapet til neste dag. Du kan gjerne skifte vann en gang i løpet av tiden.

Legg svineknoken i en stor nok kjele til at du kan lage hele middagen i den ene, og hell over nytt vann. Kok opp og la det trekke/være helt opp til kokepunktet i ca. 3 timer til kjøttet er helt mørt.

Skrell kålroten og del den i mindre biter. Kålroten tar ca. 30 minutter å bli ferdig, så jeg bruker å legge den i kjelen sammen med kjøttet når det har ca. 15 minutter igjen.

Skrell alle potetene. Kok ¼ av potetene i usaltet vann til de blir møre. Hell av vannet og mos potetene. Resten av potetene river du opp på rivjernet og blander sammen med de moste potetene. Bland i saltet, 75 gram av byggmelet og alt hvetemelet. Bare rør det sammen for hånd akkurat nok til at det samler seg.

Det er forskjell på potetene, så det kan være at du må tilsette resten av byggmelet også. Du skal ende opp med en røre som er tykk nok til at du greier å forme fine boller, men den må være løs nok til at de ferdige komlene ikke blir for faste.

Når kjøttet er ferdig, tar du det ut av kjelen, men lar kålrabien være igjen. Væt håndflatene og bruk en skje sammen med en av håndflatene til å forme 8 komler. Legg dem forsiktig over i kraften du akkurat har kokt kjøttet i. La kraften være helt opp mot kokepunktet. Komlene tar et sted mellom 15 og 20 minutter for å bli ferdig. De plopper opp til overflaten når de er ferdige.

Del vossakorven i mindre biter og ha i krafen de siste 15 minuttene.

Fordel alt på et serveringsfat og dryss over litt finhakket persille.

 

3 kommentarer til “Komler med salt kjøtt, vossakorv og kålrabi”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon