Fransk sjokoladekake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fransk sjokoladekake

Mørk sjokoladekake som fremdeles er litt klissete midt inni, med en skinnende blank og mørk sjokoladeglasur på toppen! Denne franske sjokoladekaken er god! Det er en skikkelig bombe av en kake, mørk og kraftig som den er, så den fungerer veldig fint å servere som en dessertkake.

Jeg har hatt oppskriften liggende foran meg på pulten, skrevet på en serviett i full fart for ganske så lenge siden. Så lenge at jeg glemte hvem jeg hadde fått den av, men oppdaget plutselig at jeg hadde skrevet Mats på servietten, og da husket jeg at jeg fikk den av min reisevenn Mats da vi var på besøk på Avery Island – der de lager Tabasco – tidligere i år. Du kan lese mer om den turen her!

Du kan sikkert ha Tabasco i denne sjokoladekaken også, men det har jeg altså ikke hatt. Mengder med mørk sjokolade, derimot. Det har jeg brukt!

Den er kjempeenkel å lage, og Mats ga meg en genial fremgangsmåte for å få så fin og blank glasur på kaken!

Kaken er glutenfri, for jeg bruker mandelmel, og ikke hvetemel, i røren. Du kan også kjøre mandler i en mandelkvern eller matprosessor dersom du ikke får tak i mandelmel i butikken. Du trenger ikke å skålde mandlene først.

På toppen av kaken bruker jeg frysetørkede bringebær i tillegg til sjokoladegodterier. Det får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker. Jeg bruker iallfall å kjøpe mine på Meny i Sarpsborg. De ligger i grønne poser. Jeg bruker å kjøpe både frysetørkede bringebær, jordbær og blåbær. De er ikke tilsatt noen verdens ting, bare tørket akkurat som de er. De er kjempefine å ha i en hjemmelaget granola, til å strø på litt yoghurt eller til å ha i eller på kaker. Jeg bruker også å ta en neve eller to når jeg er fysen på noe godt, men egentlig ikke har godt av å spise søtsaker.

Oppskrift på fransk sjokoladekake med mørk glasur

Kakerøren
250 g mørk sjokolade, helst 70 %
250 g smør
6 egg
250 g sukker
100 g mandelmel

Sjokoladeglasuren
100 g mørk sjokolade, helst 70 %
50 g smør

Pynt
frysetørkede bringebær
sjokoladepops
Toffin

Sett stekeoven på 170 grader over- og undervarme og smør en rundform på 24 cm i diameter med smør eller formfett. Legg bakepapir i bunnen.

Brekk sjokoladen i mindre biter og ha i en kjele sammen med smøret og smelt det sammen. Ha eggene og sukkeret i en miksebolle og pisk til du får en luftig eggedosis.

Har du ikke ferdig mandelmel, kjører du mandler til smuler i en mandelkvern eller i en matprosessor før du blander både dem og den smeltede sjokoladen og smøret inn i eggedosisen. Rør dette sammen med store, litt bestemte bevegelser. Sånn at du beholder luften du akkurat har pisket inn i eggedosisen.

Hell røren over i formen og sett den på nest nederste rille i stekeovnen. Stek kaken i 40-45 minutter. Den skal akkurat begynne å sprekke litt på toppen. Da er den ferdig.

Så kommer neste – litt overraskende – steg. Rydd plass i fryseboksen, for så snart du tar kaken ut av stekeovnen, setter du den i fryseren. Jeg bare plasserer et gryteunderlag i fryseren og setter kakeformen oppå der.

La kaken stå i fryseren i ca. 2 timer.

Smelt sammen sjokoladen og smøret til glasuren. Ta kaken ut av fryseren og hvelv den opp ned på et fat. Selve kaken har helt sikkert ramlet sammen litt mens den sto i fryseren, men når du hvelver den sånn, får du en helt glatt overflate.

Hell over glasuren og fordel den jevnt utover. Ettersom kaken er så kald, vil glasuren stivne ganske så fort. Når glasuren har rent ferdig, løfter du kaken over på kakefatet.

Fordel pynten utover, og voila så har du en veldig festkake!

 

6 kommentarer til “Fransk sjokoladekake”

 1. Hei, da jeg stekte denne kaken ville den ikke bli stekt inni og lurte derfor på om det er derfor den skal settes i fryseren?

  • Det var rart, Malin. Den har en litt «våt» konsistens, nesten som brownies, men skal ikke være rå. Grunnen for at jeg setter kaken i kjøleskapet er at glasuren blir veldig blank og fin når jeg heller den på etterpå.

 2. Hei. 😊 Ca hvor lang tid tar det etter fryseren og pynting før den er spiseklar? Eller er den også best dagen etter baking?

  • Hei Kristine! Den rekker ikke å bli gjennomfryst på de to timene, så den vil være klar til å bli spist ganske så fort etter at du har hatt over glasuren. Gi den 1 time, så er den iallfall klar.
   Du kan gjerne gjøre dette dagen før servering, men den kan også serveres samme dag. Lykke til!

  • Hei Camilla. Mandelmel og hvetemel oppfører seg helt forskjellig, og jeg har ikke prøvd å lage denne kaken med hvetemel. Men det er såpass lite mandelmel i den, at jeg ville gjort et forsøk på å bytte, om jeg var deg. Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon