Mørk sjokoladekake som fremdeles er litt klissete midt inni, med en skinnende blank og mørk sjokoladeglasur på toppen! Hola! Denne franske sjokoladekaken er god! Det er en skikkelig bombe av en kake, mørk og kraftig som den er, så den fungerer veldig fint å servere som en dessertkake.

Jeg har hatt oppskriften liggende foran meg på pulten, skrevet på en serviett i full fart ganske så lenge. Så lenge at jeg glemte hvem jeg hadde fått den av, men oppdaget plutselig at jeg hadde skrevet Mats på servietten, og da husket jeg at jeg fikk den av min reisevenn Mats da vi var på besøk på Avery Island – der de lager Tabasco – tidligere i år. Du kan lese mer om den turen her!

Du kan sikkert ha Tabasco i denne sjokoladekaken også, men det har jeg altså ikke hatt. Mengder med mørk sjokolade, derimot. Det har jeg brukt!

Den er kjempeenkel å lage, og Mats ga meg en genial fremgangsmåte for å få så fin og blank glasur på kaken!

Kaken er glutenfri, for jeg bruker mandelmel, og ikke hvetemel, i røren. Du kan også kjøre mandler i en mandelkvern eller matprosessor dersom du ikke får tak i mandelmel i butikken. Du trenger ikke å skålde mandlene først.

På toppen av kaken bruker jeg frysetørkede bringebær i tillegg til sjokoladegodterier. Det får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker. Jeg bruker iallfall å kjøpe mine på Meny i Sarpsborg. De ligger i grønne poser. Jeg bruker å kjøpe både frysetørkede bringebær, jordbær og blåbær. De er ikke tilsatt noen verdens ting, bare tørket akkurat som de er. De er kjempefine å ha i en hjemmelaget granola, til å strø på litt yoghurt eller til å ha i eller på kaker. Jeg bruker også å ta en neve eller to når jeg er fysen på noe godt, men egentlig ikke har godt av å spise søtsaker.

Oppskrift på fransk sjokoladekake med mørk glasur

Kakerøren
250 g mørk sjokolade, helst 70 %
250 g smør
6 egg
250 g sukker
100 g mandelmel

Sjokoladeglasuren
100 g mørk sjokolade, helst 70 %
50 g smør

Pynt
frysetørkede bringebær
sjokoladepops
Toffin

Sett stekeoven på 170 grader over- og undervarme og smør en rundform på 24 cm i diameter med smør eller formfett. Legg bakepapir i bunnen.

Brekk sjokoladen i mindre biter og ha i en kjele sammen med smøret og smelt det sammen. Ha eggene og sukkeret i en miksebolle og pisk til du får en luftig eggedosis.

Har du ikke ferdig mandelmel, kjører du mandler til smuler i en mandelkvern eller i en matprosessor før du blander både dem og den smeltede sjokoladen og smøret inn i eggedosisen. Rør dette sammen med store, litt bestemte bevegelser. Sånn at du beholder luften du akkurat har pisket inn i eggedosisen.

Hell røren over i formen og sett den på nest nederste rille i stekeovnen. Stek kaken i 40-45 minutter. Den skal akkurat begynne å sprekke litt på toppen. Da er den ferdig.

Så kommer neste – litt overraskende – steg. Rydd plass i fryseboksen, for så snart du tar kaken ut av stekeovnen, setter du den i fryseren. Jeg bare plasserer et gryteunderlag i fryseren og setter kakeformen oppå der.

La kaken stå i fryseren i ca. 2 timer.

Smelt sammen sjokoladen og smøret til glasuren. Ta kaken ut av fryseren og hvelv den opp ned på et fat. Selve kaken har helt sikkert ramlet sammen litt mens den sto i fryseren, men når du hvelver den sånn, får du en helt glatt overflate.

Hell over glasuren og fordel den jevnt utover. Ettersom kaken er så kald, vil glasuren stivne ganske så fort. Når glasuren har rent ferdig, løfter du kaken over på kakefatet.

Fordel pynten utover, og voila så har du en veldig festkake!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *