Dette er den PERFEKTE OPPSKRIFTEN PÅ KARAMELLER! Glem karameller som må kokes i en time. Glem karameller som blir sukrete etter en dag eller tre. Og glem karameller som får en våt rand rundt det hele etter noen dager.

Disse karamellene blir helt perfekte og de holder seg helt perfekte til du har gumlet i deg alt sammen!

Det er én ting du må være nøye med når du koker karamellene, og det er at du rører skikkelig i bunnen av kasserollen hele tiden mens det kokes opp og nesten hele tiden mens det koker. Det brenner seg nemlig fort fast. Og skulle det gjøre det skynder du deg bare å sile røren over i en ny kasserolle og fortsette kokingen.

Jeg bruker søt kondensert melk til karamellene, og ettersom den allerede er skikkelig tykk og god, trenger hele røren bare å koke et sted mellom 7 og 10 minutter før den er ferdig. Koketiden er litt avhengig av hva slags kasserolle du bruker, så noen rapporterer om at de koker i 15-20 minutter også.

Har du et steketermometer, er det kjekt å bruke det under kokingen. Massen er ferdig når den har blitt 116 grader, men det går bra uten også. Du ser det på fargen og kjenner det på konsistensen når de er ferdige. Du kan også ta kuletesten for å sjekke om de er ferdige. Ta litt karamellmasse på en teskje og hell over litt kaldt vann. Greier du å samle massen til en kule, er det ferdig!

Oppskrift på seige karameller

til en form på 20 x 17 cm

1 boks søt kondensert melk, 397 gr
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
¼ ts flaksalt

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir. Jeg bruker en grillform i aluminium.

Ha alle ingrediensene unntatt saltet i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under konstant røring. Se teksten litt lenger opp! La det koke  til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne. Se tenksten over for nærmere beskrivelse.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå i 2-3 minutter før du drysser over flaksaltet. Karamellen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Karamellen oppbevares fint i romtemperatur. Jeg bruker bare å legge plastfolie over formen og så skjære av biter etterhvert.

Da er det bare å nyte! Og passe på eventuelle plomber i tennene 😉

PS! Fløte og Vikingmelk fungerer ikke til denne oppskriften!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Utruleg gode karamellar! Takk for oppskrift 🙂 Eg strødde havsalt over, og no et eg på «sølet» på kantane av forma medan eg ventar på at det skal størkne. Eg trur steiketermometeret mitt har tatt joleferie, for det viste aldri meir enn litt over 80 grader. Men eg jobba med røra i rundt 15 minutt, og då var den seig og brun som brunost ca. Gler meg til ferdig resultat!

    • Beklager så mye, Tone, men det har jeg ikke. Jeg fant en oppskrift på hvordan lage laktosefri søt kondensert melk av kokosmelk, men om det betyr da at karamellene blir smakende alt for mye kokos, vet jeg ikke. Men frykter kanskje det. Jeg tenker at den kunne vært brukt istedenfor den vanlige søte kondenserte melken jeg bruker her. Jeg fant oppskriften her: https://riktigkost.no/2017/03/29/laktosefri-kondensert-melk/

  1. Hei, jeg fant en boks av denne typen i skapet mitt som har best før i 2016, kan jeg bruke den tror du eller blir det bare ødelagt? Hermetikk skal vel ikke bli så dårlig? Eller blir det noe annet med dette siden det er melk?

    • Hei Hedvig! Åpne og sjekk ut, for sannsynligheten er stor for at denne er akkurat like god fremdeles. Hvis lukten er god, så tar du en liten smak. Og smaker det bra, er det bare å kjøre på 🙂

  2. Er det noe annet jeg kan bruke istedenfor Tørsleff kond. melk? Tviler på at de har det her. Bruker du papir eller cellofan til å pakke dem inn i? Tenkte å gi bort noen.

    • Hei Åse! All slags søt kondensert melk går å bruke. Men ikke Vikingmelk! Det står i blogginnlegget hvordan jeg liker best å oppbevare dem. Skal du gi bort, kan du evt. dele massen i flere mindre former 🙂

  3. Jeg lagde disse til jul, kokte dem på dagen 24 des, smaken og konsistensen ble kjempegod!! Populære hos de som fikk i vertinnegave 1. dag også 🙂 Siden det ble såpass mange karameller (og det er mye annet godt i julen også) så ble ikke disse spist opp ila romjulen og når jeg smakte på en nå 5 januar hadde de forandret seg i konsistens, nå smuldret de rett og slett i munnen. Har du eller noen av dere andre som benytter denne oppskrift opplevd det samme? Skal sies at boksen med kondensert melk var ca en mnd over «best før dato», kanskje det hadde noe med det å gjøre?

    Mange kjempefine oppskrifter på bloggen din 🙂

    • Hei Eli! Jeg lagde flere porsjoner før jul og den som ble liggende lengst ble også sånn. Men den lå nok i nærmere 3 uker, tror jeg. Det er nok rett og slett bare sånn at de ikke tåler å ligge så lenge. Jeg kan skrive inn i oppskriften at de bør spises opp innen 2 uker, det tror jeg er et greit anslag. Det at den kondenserte melken akkurat hadde gått ut tror jeg ikke har noen ting å si.
      🙂 Marit

  4. Hei 🙂 Jeg lagde disse gode karamellene to ganger før jul, men begge gangene ble de sukrete. Lurer på hva jeg eventuelt kan ha gjort feil? Kan de ha kokt for lenge mon tro? Brukte ikke termometer noen av gangene. Men smaken var veldig god for det 🙂

    • Hei Anne K. Hm. Som oftest når karameller sukrer seg ser det fordi man ikke har penslet kaserollekantene med vann mens fløten har kokt, slik at det har sukret seg oppover kantene, og så blir det med over i formen når man heller karamellmassen ut etter endt koking. Det var nettopp det jeg trodde og opplevde at ikke skjer når man bruker søt kondensert melk. Jeg kokte mange runder uten at det skjedde. Kanskje du skal ønske deg et termometer så kan du sjekke koketemperaturen?

  5. Jeg lagde disse i dag, men følte de ble mer som de karamellfudge-bitene man kjøper i godtehylla på butikken enn den myke, seige karamellen jeg hadde sett for meg. Jeg brukte termometer og fulgte oppskriften nøye. Hva kan grunnen være?

    • Hei Marita! Det er litt vanskelig å si. Beklager. Jeg vet bare at jeg har laget dem mange ganger og at de har blitt glatte og myke hver gang.

    • Litt usikker på det Sonja. Den er jo allerede ferdigkokt, kan kanskje det går an å koke den opp igjen og så la den koke en stund til. Er forsøket verdt 🙂

  6. Disse var nydelige. Måtte ha de i kjøleskapet etter de var kolnet, slik at vi fikk de i fine biter. 🙂

    • Hei Camilla! Jeg har ikke prøvd å ha med sjokolade i kokingen, men det kan du prøve. Eller du kan kankje ha i kakao istedenfor. Det tror jeg er den beste løsningen. Jeg har rørt inn sjokolade når karamellen er ferdig, og da blir det sjokoladefudge. Du finner oppskrift på det også på bloggen 🙂

  7. Dobbel porsjon på første forsøk😍😍😍 Beste jeg har smakt! Gleder meg til å servere og gi bort😊 God oppskrift som vanlig😉

  8. Da prøvde jeg med MEIERI SMØR, og de ble mykere og var nok hakke bedre 🙂 Men om det var tilfeldig i forhold til mengden øvrige ingredienser (som bla.a sirup er vanskelig å få akkurat mengde), det vet jeg ikke. Om man følger oppskriften ovenfor (men uten salt på slutten), hvor lenge bør de være HOLDBARE?

  9. Prøvde denne oppskriften og fikk masse skryt =-) Takk som deler. De er kjempe gode og jeg skal definitivt lage igjen.
    Veldig bra tiltak også for å minske platsøppel!

  10. Hei. Lagde karamellen med karamellisert kondensert melk og mørk sirup. De ble helt nyyyydelige. Smelter i munnen og smaker himmelsk. Tusen takk for bra oppskrift. Hilsen Mette

  11. Lagde disse i fjor to ganger og gav bort halvparten og fikk bare positive tilbakemeldinger. I år krevde familien at jeg skulle lage dobbel porsjon igjen. Er akkurat ferdig og de er bare perfekte! Takk for super oppskrift og en super blogg med så mye god mat! Har laget vegetarkakene dine til veganeren i familien. De smaker nydelig !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *