Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 20 minutter + avkjøling

Porsjoner: 42

Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!

Dette er den PERFEKTE OPPSKRIFTEN PÅ KARAMELLER! Glem karameller som må kokes i en time. Glem karameller som blir sukrete etter en dag eller tre. Og glem karameller som får en våt rand rundt det hele etter noen dager.

Disse karamellene blir helt perfekte seige og de holder seg akkurat like gode helt til du har gumlet i deg alt sammen!

Det er én ting du må være nøye med når du koker karamellene, og det er at du rører skikkelig i bunnen av kasserollen hele tiden mens det kokes opp og nesten hele tiden mens det koker. Det brenner seg nemlig fort fast. Og skulle det gjøre det skynder du deg bare å sile røren over i en ny kasserolle og fortsette kokingen.

Jeg bruker søt kondensert melk til karamellene, og ettersom den allerede er skikkelig tykk og god, trenger hele røren bare å koke et sted mellom 7 og 10 minutter før den er ferdig. Koketiden er litt avhengig av hva slags kasserolle du bruker, så noen rapporterer om at de koker i 15-20 minutter også.

LES MER! Sånn lager du PEPPERKAKEKARAMELLER

Har du et steketermometer, er det kjekt å bruke det under kokingen. Massen er ferdig når den har blitt 116 grader, men det går bra uten også. Du ser det på fargen og kjenner det på konsistensen når de er ferdige. Du kan også ta kuletesten for å sjekke om de er ferdige. Ta litt karamellmasse på en teskje og hell over litt kaldt vann. Greier du å samle massen til en kule, er det ferdig!

Ingredienser

1 boks søt kondensert melk 397 gram
200 g sukker
1 ts vaniljesukker
125 g sirup
125 g smør
0.25 ts flaksalt

Sånn lager du seige karameller

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir.

Ha alle ingrediensene unntatt saltet i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under konstant røring. Se teksten litt lenger opp! La det koke  til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne. Se tenksten over for nærmere beskrivelse.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå i 2-3 minutter før du drysser over flaksaltet. Karamellen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Karamellen oppbevares fint i romtemperatur. Jeg bruker bare å legge plastfolie over formen og så skjære av biter etterhvert.

Da er det bare å nyte! Og passe på eventuelle plomber i tennene 😉

PS! Fløte og Vikingmelk fungerer ikke til denne oppskriften!

65 kommentarer til “Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!”

  1. Disse er kjempegode🤩
    Et tips: hvis en vil ha laktosefrie karameller så kan en lage kondensert melk selv ved bruk av laktosefri helmelk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon