Dette er den PERFEKTE OPPSKRIFTEN PÅ KARAMELLER! Glem karameller som må kokes i en time. Glem karameller som blir sukrete etter en dag eller tre. Og glem karameller som får en våt rand rundt det hele etter noen dager.

Disse karamellene blir helt perfekte og de holder seg helt perfekte til du har gumlet i deg alt sammen!

Det er én ting du må være nøye med når du koker karamellene, og det er at du rører skikkelig i bunnen av kasserollen hele tiden mens det kokes opp og nesten hele tiden mens det koker. Det brenner seg nemlig fort fast. Og skulle det gjøre det skynder du deg bare å sile røren over i en ny kasserolle og fortsette kokingen.

Jeg bruker Tørsleffs søte, kondenserte melk til karamellene og ettersom den allerede er skikkelig tykk og god, trenger hele røren bare å koke et sted mellom 7 og 10 minutter før den er ferdig.

Har du et steketermometer, er det kjekt å bruke det under kokingen. Massen er ferdig når den har blitt 116 grader, men det går bra uten også. Du ser det på fargen og kjenner det på konsistensen når de er ferdige. Du kan også ta kuletesten for å sjekke om de er ferdige. Ta litt karamellmasse på en teskje og hell over litt kaldt vann. Greier du å samle massen til en kule, er det ferdig!

Du får kjøpt Tørsleffs søte kondenserte melk i Coop Extra, Mega og Obs i tillegg til i utvalgte Meny- og Sparbutikker.

Oppskrift på seige karameller

til en form på 20 x 17 cm

1 boks Tørsleffs søt kondensert melk, 397 gr
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
¼ ts flaksalt

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir. Jeg bruker en grillform i aluminium.

Ha alle ingrediensene unntatt saltet i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under konstant røring. Se teksten litt lenger opp! La det koke i 7-10 minutter, også det under omrøring, til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå i 2-3 minutter før du drysser over flaksaltet. Karamellen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Karamellen oppbevares fint i romtemperatur. Jeg bruker bare å legge plastfolie over formen og så skjære av biter etterhvert.

Da er det bare å nyte! Og passe på eventuelle plomber i tennene 😉

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen, som er importør av Tørsleffs til Norge. 

PS! Fløte og Vikingmelk fungerer ikke til denne oppskriften!

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Beklager så mye, Tone, men det har jeg ikke. Jeg fant en oppskrift på hvordan lage laktosefri søt kondensert melk av kokosmelk, men om det betyr da at karamellene blir smakende alt for mye kokos, vet jeg ikke. Men frykter kanskje det. Jeg tenker at den kunne vært brukt istedenfor den vanlige søte kondenserte melken jeg bruker her. Jeg fant oppskriften her: https://riktigkost.no/2017/03/29/laktosefri-kondensert-melk/

  1. Hei, jeg fant en boks av denne typen i skapet mitt som har best før i 2016, kan jeg bruke den tror du eller blir det bare ødelagt? Hermetikk skal vel ikke bli så dårlig? Eller blir det noe annet med dette siden det er melk?

    • Hei Hedvig! Åpne og sjekk ut, for sannsynligheten er stor for at denne er akkurat like god fremdeles. Hvis lukten er god, så tar du en liten smak. Og smaker det bra, er det bare å kjøre på 🙂

    • Hei Åse! All slags søt kondensert melk går å bruke. Men ikke Vikingmelk! Det står i blogginnlegget hvordan jeg liker best å oppbevare dem. Skal du gi bort, kan du evt. dele massen i flere mindre former 🙂

  2. Jeg lagde disse til jul, kokte dem på dagen 24 des, smaken og konsistensen ble kjempegod!! Populære hos de som fikk i vertinnegave 1. dag også 🙂 Siden det ble såpass mange karameller (og det er mye annet godt i julen også) så ble ikke disse spist opp ila romjulen og når jeg smakte på en nå 5 januar hadde de forandret seg i konsistens, nå smuldret de rett og slett i munnen. Har du eller noen av dere andre som benytter denne oppskrift opplevd det samme? Skal sies at boksen med kondensert melk var ca en mnd over «best før dato», kanskje det hadde noe med det å gjøre?

    Mange kjempefine oppskrifter på bloggen din 🙂

    • Hei Eli! Jeg lagde flere porsjoner før jul og den som ble liggende lengst ble også sånn. Men den lå nok i nærmere 3 uker, tror jeg. Det er nok rett og slett bare sånn at de ikke tåler å ligge så lenge. Jeg kan skrive inn i oppskriften at de bør spises opp innen 2 uker, det tror jeg er et greit anslag. Det at den kondenserte melken akkurat hadde gått ut tror jeg ikke har noen ting å si.
      🙂 Marit

  3. Hei 🙂 Jeg lagde disse gode karamellene to ganger før jul, men begge gangene ble de sukrete. Lurer på hva jeg eventuelt kan ha gjort feil? Kan de ha kokt for lenge mon tro? Brukte ikke termometer noen av gangene. Men smaken var veldig god for det 🙂

    • Hei Anne K. Hm. Som oftest når karameller sukrer seg ser det fordi man ikke har penslet kaserollekantene med vann mens fløten har kokt, slik at det har sukret seg oppover kantene, og så blir det med over i formen når man heller karamellmassen ut etter endt koking. Det var nettopp det jeg trodde og opplevde at ikke skjer når man bruker søt kondensert melk. Jeg kokte mange runder uten at det skjedde. Kanskje du skal ønske deg et termometer så kan du sjekke koketemperaturen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *