Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!

Dette er den PERFEKTE OPPSKRIFTEN PÅ KARAMELLER! Glem karameller som må kokes i en time. Glem karameller som blir sukrete etter en dag eller tre. Og glem karameller som får en våt rand rundt det hele etter noen dager.

Disse karamellene blir helt perfekte og de holder seg helt perfekte til du har gumlet i deg alt sammen!

Det er én ting du må være nøye med når du koker karamellene, og det er at du rører skikkelig i bunnen av kasserollen hele tiden mens det kokes opp og nesten hele tiden mens det koker. Det brenner seg nemlig fort fast. Og skulle det gjøre det skynder du deg bare å sile røren over i en ny kasserolle og fortsette kokingen.

Jeg bruker søt kondensert melk til karamellene, og ettersom den allerede er skikkelig tykk og god, trenger hele røren bare å koke et sted mellom 7 og 10 minutter før den er ferdig. Koketiden er litt avhengig av hva slags kasserolle du bruker, så noen rapporterer om at de koker i 15-20 minutter også.

Har du et steketermometer, er det kjekt å bruke det under kokingen. Massen er ferdig når den har blitt 116 grader, men det går bra uten også. Du ser det på fargen og kjenner det på konsistensen når de er ferdige. Du kan også ta kuletesten for å sjekke om de er ferdige. Ta litt karamellmasse på en teskje og hell over litt kaldt vann. Greier du å samle massen til en kule, er det ferdig!

Oppskrift på seige karameller

til en form på 20 x 17 cm

1 boks søt kondensert melk, 397 gr
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
¼ ts flaksalt

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir. Jeg bruker en grillform i aluminium.

Ha alle ingrediensene unntatt saltet i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under konstant røring. Se teksten litt lenger opp! La det koke  til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne. Se tenksten over for nærmere beskrivelse.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå i 2-3 minutter før du drysser over flaksaltet. Karamellen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Karamellen oppbevares fint i romtemperatur. Jeg bruker bare å legge plastfolie over formen og så skjære av biter etterhvert.

Da er det bare å nyte! Og passe på eventuelle plomber i tennene 😉

PS! Fløte og Vikingmelk fungerer ikke til denne oppskriften!

 

63 kommentarer til “Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!”

 1. Lagde disse i fjor to ganger og gav bort halvparten og fikk bare positive tilbakemeldinger. I år krevde familien at jeg skulle lage dobbel porsjon igjen. Er akkurat ferdig og de er bare perfekte! Takk for super oppskrift og en super blogg med så mye god mat! Har laget vegetarkakene dine til veganeren i familien. De smaker nydelig !

  • Hei Anne Grete!
   Nei, det er ikke Vikingmelk – som jeg også skriver nederst i oppskriften.
   Du får kjøpt søt kondensert melk i de fleste dagligvarebutikker. Den mest vanlige er fra Tørsleffs, men det finnes også andre merker. Melken bruker å stå ved siden av vanlig kondensert melk – det som tidligere var Vikingmelk (de har sluttet å produsere kondensert melk)

 2. Hei! Mamma har laget karameller av denne oppskriften flere ganger og de blir super gode hver gang. Jeg tenkte jeg skulle lage de selv og gi som en liten julehilsen til kollegaene mine i år, men lurer på hvor lenge jeg kan lage dem i forvegen før jeg gir dem bort?

  • Hei Iselin. Jeg tenker bare at det er lurt å kle den for å få dem letter opp av formen, men det er ikke nødvendig ellers.

  • Jeg har ikke prøvd det, Rita, men det høres veldig godt ut. Litt usikker på hvordan det brune sukkeret blir når det smelter, men det er verdt et forsøk.

 3. Jeg finknuste peanøtter sammen med litt ekstra salt og blandet i en liten del av karamellmassen før jeg satte det til avkjøling. Og med sjokolade på toppen smaker det akkurat som Snickers 🥰🥰

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon