Vietnamesiske vårruller

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Vietnamesiske vårruller

Vietnamesiske vårruller, ferske vårruller eller sommerruller, om du vil, er supergodt! Du kan vel i bunn og grunn fylle dem med veldig mye forskjellig, både av søte ting – sånn at det blir litt dessertaktig – og salte, som jeg bruker her!

Her finner du en annen oppskrift på ferske vårruller med reker og kylling på bloggen!

I tillegg til grønnsaker og nudler, fyller jeg vårrullene med stekt svinekjøttdeig og peanøtter, som gir både god krønsj og smak til rullene. Dipsausen er dessuten skikkelig snadrete! Det er en ganske stor porsjon saus. Den kan du oppbevare i kjøleskapet og bruke som dipp også til andre retter.

Er du glad i friterte vårruller? Sjekk ut denne oppskriften!

Oppskrift på ferske vietnamesiske vårruller

gir 12 vårruller

Vårrullene
2 ½ dl vann
1 ss sukker
1 ts salt
2 ss risvin
75 g gulrot, ferdig skrelt
100 g agurk
100 g risnudler
1 ss olje til steking
250 g svinekjøttdeig
3-4 cm fersk ingefær – skal bli 2 ss ferdig revet
3 fedd hvitløk
2 ss soyasaus
2 ss peantter
1 ss sesamfrø
12 rispapir – du ser bilde av pakkene her (sponset link)
24 basilikumblader
noen blader crisp-salat

Dipsausen
½-1 chili
1 lime
1 dl soyasaus
25 g sukker

Rør sammen vann, sukker, salt og risvin i en bolle. (Du kan også bruke eddik istedenfor risvin). Del gulroten i ca. 6 cm lange biter. Skjær den så i tynne skiver og så skivene i staver. Jeg beregner litt mer agurk enn 100 gram, for jeg bruker ikke den bløteste delen i midten. Del agurken på samme måte som gulroten. Ha stavene i bollen med vann og risvin.

Legg risnudlene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La det ligge sånn i 4 minutter. Så heller du ut vannet og slår over nok kaldt vann til at kokeprosessen stanses. Nå kan du gjerne også klippe opp nudlene litt, så blir de lettere å håndtere etterpå.

Varm oljen i en stekepanne og ha i køttdeigen. La den frese på høy varme til den blir brun. Skrell ingefæren og hvitløken og riv begge deler på den fine siden av rivjernet. Ha det i stekepannen og setk videre. Ha i soyasausen, peanøttene og sesamfrøene og bland det inn. Hell det over på et fat og la det avkjøles.

Hell lunkent vann i en skål eller type beholder som det egner seg å dyppe det runde rispapiret i. Legg i ett rispapir og bløt det opp til det blir mykt. Legg det så helt flatt på benken. Bruk fingrene til å fjerne eventuelle bobler. Er det veldig vått rundt arket, tørker du det vekk med papir.

Legg to basilikumblader litt nærmere meg enn midten på vårrullarket. Legg så over akurk- og gulrot strimlene over. Så kjøttdeigen, nudlene og til slutt salaten.

Ta tak i arket som ligger nærmest deg og legg det over den maten du akkurat har lagt opp. Gjør det så stramt som mulig, men ikke så stramt at arket revner. Brett inn sidene og rull sammen til en pølse.

Finhakk chilien til dippingsausen. Jeg synes godt at en dippingsaus som dette kan være skikkelig sterk, så jeg finhakker hele chilien med frø, men du kan tilpasse mengden etter din egen smak.

Rull limen mellom benken og håndflaten noen ganger, for å myke den opp, før du deler den i to to klemmer ut så mye saft av den som mulig. Er limen veldig stor og saftig, er det mulig du ikke trenger saften fra mer enn halvparten. Ha den i en bolle sammen med chilien, soyasausen og sukkeret. Rør til sukkeret er oppløst.

 

15 kommentarer til “Vietnamesiske vårruller”

    • Hei Bjørg! Disse vårrullene skal bare spises som de er. Du kan også lage fiterte vårruller, men da bruker jeg andre vårrullark. Søker du på “vårruller” her på bloggen, får du opp oppskrifter på både ferske vårruller – som disse – og friterte. 🙂 Marit

    • Hei Katarina!
      Jeg bruker ulike typer med risnudler, men i vietnamesiske vårruller liker jeg å bruke de som er helt tynne – nærmest som hår. Jeg innbiller meg at jeg bruker å kjøpe dem på type Rema og Kiwi i tillegg til at jeg tar med meg noen pakker når jeg er på innvandrerbutikker. Der har de jo 100 ulike varianter, så der er det lurt å spørre de som jobber der om hva de bruker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon