Sprøstekt sild med potetstappe og revet gulrot

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sprøstekt sild med potetstappe og revet gulrot

Dette er skikkelig nostalgisk middag! Jeg vokste opp med at vi spiste massevis av sprøstekt sild hver eneste sensommer. Da tok vi nemlig med oss fiskeutstyret og kjørte ut på fjorden hvor vi heklet sild. Noen ganger fikk vi kanskje ikke en eneste en, mens vi andre kvelder nesten ikke greide å få fiskesnøret ned i sjøen før det hang 6-7 sild på heklet.

Og jeg elsket å spise sprøstekt sild med potetstappe og revne gulrøtter til middag. Så har det ikke blitt mye sildspising på meg etter at jeg flyttet hjemmefra. Det flommer jo ikke akkurat over av sild i fiskediskene i de vanlige dagligvarebutikkene.

Men så lå de der og skinte mot meg i fiskedisken og da måtte jeg bare ta med en anseelig mengde hjem. Jeg var egentlig litt spent på om ungene skulle like det, og det gjorde de. De mente det smakte nesten som stekt makrell, så da var det greit!

Har du også lyst på et herlig sildemåltid? Da finner du en enkel og god fremgangsmåte her!

Oppskrift på sprøstekt sild med potetstappe og revet gulrot

til 4 personer

Sprøstekt sild
8-12 sild – avhengig av hvor store de er
1 dl hvetemel
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
50 g smør til steking
litt gressløk til servering

Potetstappe
800 g kokefaste poteter
ca. 1 ½ dl melk
25 g smør
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Revet gulrot
3 gulrøtter

Start med potetstappen. Kok opp vann til potetene i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

Om silden ikke er gjort opp og renset, må du gjøre det først. Åpne i buken og fjern innvollene. Disse sildene er så små at jeg lar dem være hele. Skjær 2-3 snitt i skinnet på hver filetside av silden.

Ha hvetemelet på en tallerken sammen med salt og pepper og vend fiskestykkene i melet. Du må sikkert steke i 2 omganger, så da smelter du halvparten av smøret til det freser i pannen. Legg i halvparten av sildene, med skinnsiden ned og stek i 2-3 minutter på forholdsvis høy varme. Nå skal silden begynne å bli gyllenbrun langs ytterkantene.

Skru ned varmen noe og vend sildene. La de ettersteke i ca. 2 minutter. Gjenta med resten. Legg dem over på et severingsfat og klipp over litt gressløk.

Skrell gulrøttene og riv dem på den fine siden av rivjernet.

God middag!

 

2 kommentarer til “Sprøstekt sild med potetstappe og revet gulrot”

    • Hvis du handler silden hos en fiskebutikk, kan du be dem om å rense fisken for deg. Fisker du selv, skjærer du bare løs beina, og det er ganske så lett. Det vil sitte igjen en del bittesmå bein. De kan du enten fjerne med en liten pinsett eller spise. De bruker jeg bare å spise, for de er så små.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon