Det er ikke så mye som skal til for å lage en god middag når nypotetene er på plass.

Jeg innbiller meg at vi om sommeren spiste nypoteter med spekeskinke til middag flere dager i uka gjennom hele barndommen, men det ligger nok en viss overdrivelse i dette minnet. Det var ikke løvtynne skiver som gjaldt i det trønderske 70-tallshjemmet. Nei, pappa skar tykke skiver av sommerens innkjøpte hele spekeskinke, og skar dem så i staver. Deretter var det om å gjøre å greie å stable flest mulig poteter, spekeskinkestaver, rømmeklatter og eggerørebiter (hvis noen hadde tatt seg bryet med å lage det) oppå flatbrødet, uten at det knakk. Å, hvilke sommerminner!

Om dette ikke er helt det samme, er det lagd i samme ånd. Enkelt, sommerlig og supergodt!

PS: I oppskriften bruker jeg løpstikke. Har du ikke det, kan du bruke akkurat de urtene du har tilgjengelig, og som du liker godt!

Nypoteter med løpstikke og spekeskinke

til 4 personer

750 g nypoteter
1 ts salt
2 ss extra virginolivenolje
1 kvast, 8–10 blader, løpstikke
10 stilker gressløk
12 store skiver god spekeskinke

Skrubb potetene rene, del dem i litt mindre biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Slå ut vannet og la potetene dampe tørre før du heller over olivenoljen.

Hakk opp løpstikken og gressløken – og rør det inn sammen med potetene.

Ha det over på et serveringsfat og server med spekeskinke. Her pynter jeg med gressløkblomster.

Alle bildene er fra Studio Dreyer + Hensley

Denne oppskriften er fra boken min «Fru Timians beste sommermat!» Hvis du vil se mer fra boken og eventuelt bestille den, kan du lese mer her!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei. Dette er sommermat fra barndommen, og fortsatt noe av det beste jeg får på sommeren den dag i dag! Det gikk i spekeskinke fra sommerens nyinnkjøpte skinke flere ganger i uka hos oss også, enten med følge av nypoteter eller potetstuing (potetbiter i hvit saus med masse grassløk). Og skinkebitene var aldri løvtynne. Nam,nam -tror jeg må spise dette i kveld:)

    • Jeg liker godt spekeskinker som ikke er alt for salte og som har fått litt tid til modning, men bandommens spekeskinke var jo den store, forholdsvis salte spekeskinken som vi skjærte i staver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *