Det er ikke så mye som skal til for å lage en god middag når nypotetene er på plass.

Jeg innbiller meg at vi om sommeren spiste nypoteter med spekeskinke til middag flere dager i uka gjennom hele barndommen, men det ligger nok en viss overdrivelse i dette minnet. Det var ikke løvtynne skiver som gjaldt i det trønderske 70-tallshjemmet. Nei, pappa skar tykke skiver av sommerens innkjøpte hele spekeskinke, og skar dem så i staver. Deretter var det om å gjøre å greie å stable flest mulig poteter, spekeskinkestaver, rømmeklatter og eggerørebiter (hvis noen hadde tatt seg bryet med å lage det) oppå flatbrødet, uten at det knakk. Å, hvilke sommerminner!

Om dette ikke er helt det samme, er det lagd i samme ånd. Enkelt, sommerlig og supergodt!

PS: I oppskriften bruker jeg løpstikke. Har du ikke det, kan du bruke akkurat de urtene du har tilgjengelig, og som du liker godt!

Nypoteter med løpstikke og spekeskinke

til 4 personer

750 g nypoteter
1 ts salt
2 ss extra virginolivenolje
1 kvast, 8–10 blader, løpstikke
10 stilker gressløk
12 store skiver god spekeskinke

Skrubb potetene rene, del dem i litt mindre biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Slå ut vannet og la potetene dampe tørre før du heller over olivenoljen.

Hakk opp løpstikken og gressløken – og rør det inn sammen med potetene.

Ha det over på et serveringsfat og server med spekeskinke. Her pynter jeg med gressløkblomster.

Alle bildene er fra Studio Dreyer + Hensley

Denne oppskriften er fra boken min «Fru Timians beste sommermat!» Hvis du vil se mer fra boken og eventuelt bestille den, kan du lese mer her!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei. Dette er sommermat fra barndommen, og fortsatt noe av det beste jeg får på sommeren den dag i dag! Det gikk i spekeskinke fra sommerens nyinnkjøpte skinke flere ganger i uka hos oss også, enten med følge av nypoteter eller potetstuing (potetbiter i hvit saus med masse grassløk). Og skinkebitene var aldri løvtynne. Nam,nam -tror jeg må spise dette i kveld:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *