Dette går definitivt inn i kategorien sunt godterier! Det er skikkelig snasent og er rett og slett kokte, moste plommer – med litt sukker i – som så er tørket og deretter skjært i strimler.

Idéen fikk jeg på Fru Timians bakegruppe på Facebook – du finner den her – ha jeg spurte medlemmene der om hva jeg skulle lage med alle plommene jeg fikk da jeg var på plommeslang hos naboen.

Jeg har fått skikkelig dilla på disse strimlene. I konsistensen minner de meg om lakrisstenger – som jeg bare elsker – selv om disse er litt lettere å tygge i seg. Sunnere også, vil jeg formode. Jeg bruker ikke spesielt mye sukker i disse, så resultatet blir søtt, men samtidig litt syrlig. Du kan selvfølgelig øke sukkermengden litt om du vil det, men smak deg fram når syltetøyet er ferdig kokt og most. Og husk at smakene blir litt mer intense når de tørker.

Her bruker jeg norske plommer som er i sesong, og som er naturlig ganske søte.

 

Plommeskinn

nok til en langpanne

750 g norske plommer
1 ¼ dl vann
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
¼ ts kanel
1-2 ts sitronsaft

Del plommene i 2 eller 4 og ta ut steinene. Ha dem i en kasserolle sammen med vannet og la det småkoke under lokk i 10-15 minutter. Det er ferdig når plommene er helt myke og gjennomkte. Ta det av varmen og rør inn sukker, vaniljesukker og kanel. Rør til sukkeret er oppløst. Smak og kjenn om det er passe søtt. Hvis ikke tilsetter du litt etter litt til det blir så søtt som du vil ha det.

Ha i sitronsaften og rør den inn.

Bruk en stavmikser eller eller blender og mos til du får en helt klumpfri saus.

Kle et stekebrett med et dobbelt lag plastfolie og hell sausen over. Fordel den jevnt utover brettet.

Sett stekeovnen på 60 gtader varmluft og sett inn stekebrettet. Nå skal dette tørke og det tar mange timer. Åpne opp stekeovnsdøra innimellom for å slippe ut væske. Tørk også i bunnen av stekeovnen dersom det lagrer seg opp litt der.

Jeg tørket dette først i 7-8 timer. Da var det fredags ettermiddag og jeg dro fra verkstedet. Så da lot jeg bare stekeplaten stå i stekeovnen – uten varme på – gjennom hele helgen, og så fortsatte jeg å tørke på mandagen. Da sto stekeovnen på i 5-6 timer.

Med så lav varme, kan du også la stekeovnen stå på over natten.

Det er ferdig tørket når det har fått en konsistens som mykt skinn – og det er jo nettopp derfor det heter akkurat det det heter.

Skjær det i strimler eller firkanter og oppbevar det, gjerne med plastfolie eller bakepapir mellom, i en lufttett boks.

Kos deg!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei Fru Timian, dette er opprinnelig fra Iran og kalles for «lavashak»! De er kjempe gode og vi har mange forskjellige smaker, bær og syrlige frukt. For oss, er dette «sjokolade»😁 Du får kjøpt de også på utenlands butikker☺️

    • Hei Mariam! Så morsomt å høre. Jeg har også kjøpt det i noen utenlandske butikker før, men hadde ikke prøvd å lage det selv før nå. Og det var både enkelg og greit å lage – og det smakte aldeles fortreffelig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *