Dette tror jeg jammen meg må bli sommerens store is-slager, for fy flate så godt dette er! Både sandwichkjeksene og isen er hjemmelaget, og det blir SÅ godt!

Jeg har funnet ut at den enkleste måten å lage de runde isene på, er å først la isen fryse nesten helt, for så å ta den ut av boksen, skjære den i skiver og bruke samme utstikker som jeg gjør til kjeksene. Så fryser jeg dem ned igjen, og har dem liggende klare til isen skal spises.

Kjeksene er en mørdeig laget med grovt mel og masse sukker. De holder seg fint i en kakeboks like lenge som julekakene holder seg. Du kan også fryse ned dem hvis du ønsker.

Dette er en ganske stor porsjon med både is og kjeks, for da går det akkurat opp med den boksen med søt, kondensert melk som jeg bruker til isen. Og sommeren er jo fremdeles lang!

Jeg har laget tre ulike smaker på isen: jordbæris, bringebæris og sjokolade- og kjeksis!

Hjemmelaget sandwich-is 

24 sandwichis – 9 med jordbæris, 9 med bringebæris og 6 med sjokolade- og kjeksis

Sandwich-kjeksene
200 g hvetemel
350 g fullkornshvetemel
300 g mykt brunt sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
2 ts bakepulver
200 g kjøleskapskaldt smør
150 g sirup
1 dl kald melk

Isen
6 dl kremfløte
1 boks, 397 g,  søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)
1 ta vaniljesukker

Til jordbærisen (nok til 1/3 av isen)
200 g jordbær
25 g sukker

Til bringebærisen (nok til 1/3 av isen)
225 g bringebær
25 g sukker

Til sjokolade- og kjeksisen (nok til 1/3 av isen)*
2 Digestivekjeks
40 g melkesjokolade – gjerne som små sjokoladeknapper
40 g mørk sjokolade – gjerne som små sjokoladeknapper

Ha alle de tørre ingrediensene til kjeksene i en matprosessor og bland dem sammen. Del smøret i ternineger og ha i. Kjør knivene rundt til alt blir smulete.

Ha i sirupen og melken og kjør knivene rundt akkurat nok til at det blir blandet sammen. Ikke ha i riktig all melken med en gang, men se an om du trenger den siste slumpen. Deigen skal bli løs nok til at du akkurat greier å klemme den sammen som en deig.

Ikke jobb mer med deigen enn du trenger.

Ta den ut, klem den litt flat og pakk den inn i plastfolie. La den ligge i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Legg to flak med plastfolie ved siden av hverandre på benken og dryss et tynt lag med hvetemel over. Legg på deigen og dryss et lag med mel over, så to flak med plastfolie ved siden av hverandre over der. Kjevle ut deigen til den er ca. 3/4 cm høy. Løft på plastfolien innimellom og dryss på mer mel dersom det er nødvendig. Vend også på hele deigen sånn at plasten som ligger ned, kommer opp, og løft på den og dryss på mer mel.

Bruk en pensel for å koste vekk overflødig mel for du stikker ut kjeks og legger dem over på to bakepapirkledde stekebrett. Her har jeg brukt en utstikker som er 6 ½ cm i diameter.

Bruk en gaffel for å prikke kjeksene før du steker dem i 10-12 minutter. Når du bruker varmluft kan du steke begge brettene samtidig.

La kjeksene avkjøles på en bakerist.

Rens jordbærene til jordbærisen og ha dem i en skål sammen med sukkeret. Mos det med en stavmikser. Det kan godt være igjen noen litt større biter, men ingen hele bær.

Gjenta det samme med bringebærene, men mos 200 gram. Resten av bærene blander du inn etterpå.

*Til sjokolade- og kjeksisen har jeg også brukt peanut butter chips (kjøpt i USA), men jeg antar at det er litt vanskelig å finne her, så jeg skriver derfor bare mørk og lys sjokolade, og har økt mengden for hver av dem tilsvarende mengden med peanut butter chipsene.

Brekk opp kjeksene i mindre biter og bland med sjokoladebitene. Du kan også hakke opp vanlig blokksjokolade.

Ha kremfløten, den søte kondenserte melken og vniljesukkeret i en miksebolle og pisk det til det blir en tykk krem.

Fordel kremen i 3 plastbokser og rør inn de ulike smakskombinasjonene i hver sin boks. Jordbærblandingen har jeg blandet helt sammen, mens bringebærisen har jeg latt være lettere blandet.

Sett boksene i fryseren i noen timer til isten er nesten stiv, men helst ikke helt gjennomfrossen. Hvelv isen ut på en skjærefjøl og bruk den samme utstikkeren som du brukte til kjeksene. Ettersom isen ikke er helt gjennomfrossen, kan du lett sette sammen isen som ikke blir med inni utstikkeren sånn at du får formet noen flere isrundinger.

Kle en liten langpanne el. med plastfolie og legg isene oppå. Legg plastfolie mellom lagene og sett tilbake i fryseren.

Da er det bare å sette sammen kjeks og is før servering. Sandwich-isen smaker best når du setter den sammen og lar den ligge ute i ca. 30 minutter før servering.

God fornøyelse!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *