Fougasse med litt rugmel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 45 minutter + 1 time 30 minutter heving

Porsjoner: 6

Fougasse med litt rugmel

Jeg hadde egentlig tenkt å bake rundstykker, så det var det jeg satte deig til, men mens deigen sto og hevet, ombestemte jeg meg og fant ut at jeg heller ville bake disse vakre, rustikke og knallgode franske brødene.

Det er jo en av de kjekke tingene med en gjærdeig, én deig kan brukes til så veldig mye forskjellig, og basert på hvordan deigen formes, vil smaken også bli forskjellig.

Fougasse er franske flate brød som har disse karakteristiske hullene. Her har jeg smakssatt dem på tre ulike måter; med cherrytomater, med tynne hvitløksiver og med revet ost. Alle tre versjonene har i tillegg  litt provencekrydder drysser over (jeg bruker min egen – altså Fru Timians provencekrydder – reklame for mitt eget krydder her 🙂 )

Ingredienser

Deigen
800 g hvetemel
200 g rugmel
1 ts salt
2 ss olivenolje
1 pk gjær
7 dl vann
semolinamel litt til dryss

Toppingen
cherrytomater
revet ost
hvitløk
fru timians provencekrydder det bruker jeg på alle

Slik gjør du

Ha hvetemel, rugmel, salt, olivenolje og gjær i en miksebolle. Tørrgjær kan drysses rett i bollen, mens fersk gjær smuldrer du rett i bollen. Du skal elte deigen så lenge at den vil løses helt opp. Hell i vannet og elt deigen på nest laveste hastighet på kjøkkenmaskinen i 12 minutter. Skru opp hastigheten og elt videre i 2 minutter.

Dekk bollen med plastfolie eller legg over et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Sett stekeoven på 250 grader varmluft – eller 230 grader dersom det er så høyt stekeovnen din går.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Brett den sammen noen ganger før du deler den i 6 like store deler. Rull hver del ut til en bolle og la dem hvile i 5-10 minutter før du kjevler dem ut til avlange brød som er ca. 30 cm lange og 18-20 cm brede.

Legg dem over på bakepapirkledde stekebrett. Jeg får plass til to brød pr. stekebrett. Når alle er kjevlet ut, skjærer jeg snitt i brødene med en skarp kniv og drar deigen litt fra hverandre slik at det blir hull.

Fordel den ønskede toppingen rundt om. Har du semolinamel eller maismel, har i 2-3 ss i en tesil og sikter litt ujevnt utover brødene.

Dekk brødene med et bakeklede og la dem etterheve i 20-30 minutter.

Stek dem i 12-15 minutter, til de har fått ønsket farge og du ser at de er gjennomstekte.

La brødene avkjøles på en bakerist.

Fougasse er supergodt å spise bare akkurat sånn som de er, og de passer også supert som tilbehør til salater, supper og andre middager.

God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon