Tomahawk med grønnsaker og tzatziki

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 50 minutter

Porsjoner: 4

Tomahawk med grønnsaker og tzatziki

Tomahawk er et stort biffstykke av entrecôten på et storfe, med beinet fremdeles på. Det er et kjempemørt kjøttstykke og ettersom det er fra entrecôten, bruker det å ha passe med inkorporert fett i seg, noe som gjør at det blir skikkelig saftig når du serverer det.

Mitt aller, aller beste tips når du skal tilberede en tomahawk – og annet mat du steker eller griller store stykker av – er å bruke et steketermometer. Da har du full kontroll på kjermetemeraturen på kjøttet og det er lett å få det stekt akkurat til den kjernetemperaturen som du ønsker. Husk at temperaturen vil øke når kjøttet hviler, og jo høyere varmere kjøttstykket har blitt tilberedt i, desto mer vil kjernetemperaturen øke mens det hviler.

Klikk deg inn her for å få en fullstendig stekeguide med kjernetemperaturer!

Tomahawkene jeg har kjøpt bruker å være rundt 1 kg tunge, inkludert beinet, så da passer det til 4 personer. Her har jeg grillet dem, men du kan også steke dem i en stekepanne og så ettersteke dem i stekeovnen.

Når jeg lager middager som dette, prepper jeg bestandig alt før jeg setter i gang med selve stekingen. Da kan jeg ha fullt fokus på grillingen eller stekingen når jeg starter med den, sånn at jeg sikrer meg et best mulig resultat. Så husk å lese gjennom hele oppskriften før du setter i gang.

Ingredienser

Tomahawken
1 tomahawk, ca 1 kg
2 ts flaksalt
nykvernet pepper
2 ss olivenolje

Grønnsakene
800 g potet
3 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ts fru timians rød italiensk blanding
5 ss olivenolje
4 løk
2 bunt asparges

Tzatzikien
1 agurk
0.5 ts salt
3 dl gresk yoghurt
1 fedd hvitløk
nykvernet pepper
0.25 sitronsaft

Slik gjør du

Start med tzatsikien. Riv agurken på den grove siden av rivjernet på en tallerken. Dryss over saltet og la det stå slik i ca. 15 minutter. Saltet drar vannet ut av agurken, så når du gjør som dette, slipper du å få en vassen tzatziki.

Klem ut så mye vann som du bare greier før du har det i en bolle sammen med yoghurten. Riv hvitløken på den fine siden av rivjernet og rør inn. Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft. Del potetene i mindre biter og fordel dem utover et stekebrett. Dryss over 1 ½ ts flaksalt, nykvernet pepper og krydder. Når jeg bruker min egen Røde italienske blanding, tar jeg av kvernen og drysser på grovt krydder. Chiliflakes eller et grillmix-krydder er også godt på. Ha over 2-3 ss olivenolje og bland alt godt sammen.

Stek potetene i 20-25 minutter til de har fått gyllenbrune kanter og er myke inni

Del løken i båter og træ dem på grillpinner. Skjær vekk den nederste delen av aspargesen. Fordel resten av oljen pluss salt og pepper over løken og aspargesen. De griller vi mens kjøttet hviler etterpå.

Gni kjøttet inn med salt, pepper og olivenolje. Legg det over direkte og høy varme på grillen og brun det på begge sider i noen minutter. Legg det over på indirekte varme og stikk et steketermometer midt inn i kjøttet. Vil du at kjernetemperaturen skal ende på f.eks 62 grader, tar du tomahawken av grillen når termometeret viser 58 grader, legger det på et fat og dekker det løst med litt aluminiumsfolie. La det hvile i ca. 15 minutter.

Grønnsakene griller du på 5-6 minutter. Legg grillspydene med løk på grillen. Jeg bruker å legge aspargesen også bare rett på grillen. Husk bare å legge dem motsatt av grillrillene sånn at de ikke ramler mellom. Jeg steker grønsnakene på ganske høy varme.

Skjær kjøttet i skiver og server!

God middag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon