Jeg kan trygt fastslå at jeg er veldig mye mer entusiastisk overfor disse spiselige sjakkrutejulekakene enn jeg er til sjakkspilling. Kanskje om disse kakene hadde vært brettet og hensikten var å vinne land og spise kaker etterhvert som du vant nytt land. Det hadde vært et perfekt spill for meg!

Disse sjakkrutene er enkle å lage og deigen er veldig god å jobbe med. Det betyr også at disse er fine å lage hvis du skal ha med deg mer eller mindre tålmodige barn på julebaksten. Og det er, selvfølgelig, helt fritt frem for å lage andre mønster enn de tradisjonelle sjakkrutene.

Sjakkruter

300 g hvetemel
200 g mykt smør
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss bakekakao

Ha hvetemelet, smøret, sukkeret og vaniljesukkeret i en miksebolle og kjør det sammen til en deig. Du kan også bruke en matprosessor til dette.

Ta ut litt over halvparten av deigen og tilsett kakaoen i den deigen som er igjen og kjør kjøkkenmaskinen nok til at kakaoen blir blandet inn.

Del den lyse deigen i 5 like store deler og rull hver del ut til en pølse som er ca. 1 ½ cm i diameter. Den mørke deigen deler du i 4 like store deler og ruller ut til tilsvarende pølser. Plasser pølsene i en sjakkmønstret firkant, se bildene av de ferdige kjeksene. Klem pølsene litt sammen sånn at du fjerner eventuelle hull mellom dem.

Legg den store pølsen du nå har fått, i kjøleskapet i 30 minutter. Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Skjær pølsen i ca. ½ cm tykke skiver og legg dem over på to bakepapirkledde stekebrett. Stek kjeksene i ca. 10 minutter. Ta dem ut og la dem ligge på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttett kakeboks.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *