Hjemmelaget aïoli – hvitløksmajones

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 10 minutter

Porsjoner: 1

Hjemmelaget aïoli – hvitløksmajones

Hjemmelaget aïoli høyner smaken på det aller meste! Tenk deg en bit godt brød dyppet i en skål med hjemmelaget hvitløksmajones eller en skje eller to på toppen av et gyllenstekt kyllingbryst, eller til en perfekt stekt porchetta! Yummy!

Du kan lage aïoli på to ulike måter. Skal du bare ha litt, er det fort gjort å piske eggeplommer, revet hvitløk og olje sammen med en liten visp. Det eneste du må passe nøye på når du gjør det, er å spe med bitte litt olje om gangen, slik at majonesen ikke sprekker. Skal du lage litt mer – sånn om denne oppskriften med 4 eggeplommer – er det genialt å bruke stavmikser.

Med stavmisker lager du hjemmelaget aïoli på 4 sekunder! Men – og her er det et viktig men – da må du ha eggeplommene i et høyt, smalt glass, som stavmikseren akkurat går ned i, og du må ha mange nok eggeplommer til at stavmiksehodet blir dekt av eggeplommene (og revet hvitløk) når du setter i gang. Les lenger ned for hele fremgangsmåten!

Ingredienser

Aïolien - ca. 3 dl
2 eggeplomme(r)
2 fedd hvitløk eller 1 stort fedd
2.5 dl solsikkeolje
0.5 ts flaksalt
1.5 skvis sitronsaft
vann evt. litt
nykvernet pepper

Slik lager du hjemmelaget aïoli…..

…hvis du bruker stavmikser

Har du stavmikser og et høyt glass, som stavmikseren akkurat går ned i, har du eggeplommene i glasset og river hvitløkfeddet – på den fine siden av fivjernet – i. Hell forsiktig i all oljen før du forsiktig fører stavmikseren helt i bunn av glasset. For at stavmiksetrikset skal fungere, må altså hele knivdelen på stavmikseren være dekket av eggeplommene.

Start stavmikseren og hold den i ro nede i bunnen. Etter 1 sekund vil du se at det begynner å bli til majones i bunnen. Da kan du sakte dra stavmikseren oppover glasset, så forvandles eggeplommene og oljen til majones etterhver som stavmikseren går opp. Genialt! Når du først har fått stavmikseren til toppen, kan du kjøre den litt opp og ned for å få med all oljen inn i emulsjonen – som prosessen som akkurat har skjedd – heter.

Ha i saltet og sitronsaften og kjør den inn. Dersom du vil ha aïolien litt tynnere, kan du tilsette litt vann til slutt.

..hvis du visper for hånd

Bruker du en god gammeldags visp til prosessen, har du eggeplommene i en bolle. Legg gjerne en våt klut under bollen sånn at den står stødig. Riv hvitløken og ha i. Bruk en ballongvisp og pisk mens du tilsetter oljen. I begynnelsen har du i bare noen dråper om gangen. Når eggeplommene begynner å bli litt tykkere, kan du spe litt mer om gangen – en tynn stråle. Fortsett å spe til all oljen er hatt i. Du kan øke tykkelsen på strålen mot slutten, men pass på at du ikke heller for mye på én gang.

Smak til med salt og sitronsaft. Spe eventuelt med litt vann helt til slutt dersom du vil ha aïolien litt tynnere.

Aïolien holder seg i kjøleskapet i opptil 1 uke.

4 kommentarer til “Hjemmelaget aïoli – hvitløksmajones”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon