Hjemmelaget aïoli – hvitløksmajones

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hjemmelaget aïoli – hvitløksmajones

En skje aïoli høyner smaken på det aller meste! Tenk deg en bit godt brød dyppet i en skål med hjemmelaget hvitløksmajones eller en skje eller to på toppen av et gyllenstekt kyllingbryst, eller til en perfekt stekt porchetta! Yummy!

Du kan lage aioli på to ulike måter. Skal du bare ha litt, er det fort gjort å piske eggeplommer, revet hvitløk og olje sammen med en liten visp. Det eneste du må passe nøye på når du gjør det, er å spe med bitte litt olje om gangen, slik at majonesen ikke sprekker. Skal du lage litt mer – sånn om denne oppskriften med 4 eggeplommer – er det genialt å bruke stavmikser.

Med stavmisker lager du du aölien på 4 sekunder! Men – og her er det et viktig men – da må du ha eggeplommene i et høyt, smalt glass, som stavmikseren akkurat går ned i, og du må ha mange nok eggeplommer til at stavmiksehodet blir dekt av eggeplommene (og revet hvitløk) når du setter i gang. Les lenger ned for hele fremgangsmåten!

Aïoli – hvitløksmajones

til ca. 4 dl ferdig majones

4 eggeplommer
1 stort eller 2 små fedd hvitløk
2 ½ dl solsikkeolje eller maisolje
ca. ½ ts flaksalt
1-2 skviser sitronsaft
evt. litt vann
en runde med pepperkvernen

Har du stavmikser og et høyt glass, som stavmikseren akkurat går ned i, har du eggeplommene i glasset og river hvitløkfeddet – på den fine siden av fivjernet – i. Hell forsiktig i all oljen før du forsiktig fører stavmikseren helt i bunn av glasset. For at stavmiksetrikset skal fungere, må altså hele knivdelen på stavmikseren være dekket av eggeplommene.

Start stavmikseren og hold den i ro nede i bunnen. Etter 1 sekund vil du se at det begynner å bli til majones i bunnen. Da kan du sakte dra stavmikseren oppover glasset, så forvandles eggeplommene og oljen til majones etterhver som stavmikseren går opp. Genialt! Når du først har fått stavmikseren til toppen, kan du kjøre den litt opp og ned for å få med all oljen inn i emulsjonen – som prosessen som akkurat har skjedd – heter.

Ha i saltet og sitronsaften og kjør den inn. Dersom du vil ha aïolien litt tynnere, kan du tilsette litt vann til slutt.

Bruker du en god gammeldags visp til prosessen, har du eggeplommene i en bolle. Legg gjerne en våt klut under bollen sånn at den står stødig. Riv hvitløken og ha i. Bruk en ballongvisp og pisk mens du tilsetter oljen. I begynnelsen har du i bare noen dråper om gangen. Når eggeplommene begynner å bli litt tykkere, kan du spe litt mer om gangen – en tynn stråle. Fortsett å spe til all oljen er hatt i. Du kan øke tykkelsen på strålen mot slutten, men pass på at du ikke heller for mye på én gang.

Smak til med salt og sitronsaft. Spe eventuelt med litt vann helt til slutt dersom du vil ha aïolien litt tynnere.

Aïolien holder seg i kjøleskapet i opptil 1 uke.

 

2 svar til “Hjemmelaget aïoli – hvitløksmajones”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon