Det er den fjerde greven av Sandwich – John Montagu – som står oppført som opphavsmannen til denne superkjente og populære brødmaten. Han var visstnok en storspiller som kunne sitte i timevis ved gamblingbordet. Og mat må man jo ha for å holde hodet skjerpet. Men ettersom han ikke hadde tid til å gå fra bordet, fikk han tjeneren sin til å legge kjøtt mellom to skiver brød. Da kunne han spise med én hånd og spille med den andre. Når medspillerne begynte å bestille «det samme som Sandwich», var historien satt.

Sandwichbrødet skal være mykt og stødig i fasongen så det ikke drysser, men holder pålegget på plass. Jeg bruker både melk og smør i deigen for å få riktig konsistens. Og jeg elter deigen lenge og godt.

Knallgod loff – perfekt for sandwich

til 1 loff

450 g hvetemel
1 ss sukker
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
1 ½ dl vann, ca. 25 grader
1 ½ dl lettmelk, ca. 25 grader
50 g kjøleskapskaldt smør

Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Hell væsken over det tørre og elt deigen sammen på lav hastighet i 10 minutter.

Del smøret i terninger og ha det i bakebollen. Elt videre i 7–8 minutter til alt smøret er eltet inn.

Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 minutter og 1 time.

Smør en brødform på 2 liter med olje eller kle den med bakepapir.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Kna den sammen og rull den ut til et brød, like langt som brødformen. Legg brødet i formen, dekk med plastfolie og la deigen heve i ca. 30 minutter, til brødet har vokst seg nesten dobbelt så stort.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Sett inn formen og stek brødet i ca. 35 minutter, til det er gyllenbrunt og gjennomstekt.

Hvelv det ut av formen og la det avkjøles på en bakerist.

Her har jeg laget sandwich med spansk gauchasaus (en tomatisert majonessaus, kjøpt ferdig på glass), salat, god skinke og noen tomatskiver.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *