Langtidshevet surdeigsbrød med litt rugmel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 6 timer + kjøleskapet over natten

Porsjoner: 2

Langtidshevet surdeigsbrød med litt rugmel

Fy flate så godt dette brødet ble! Ja, jeg greier rett og slett ikke å være beskjeden i beskrivelsen av dette brødet. Det er mitt beste surdeigsbrød så langt! Herlig!

Det har, etter min mening, akkurat nok smak fra surdeigen til at det skiller seg fra alle andre brød, samtidig som det ikke er for syrlig i smaken. Det er jeg ikke veldig glad i. Og så har det en deilig konsistens.

Jeg vet jeg fremdeles har et godt stykke å gå for å nå opp til alle de superflinke surdeigsbakerne som jeg følger på Instagram. De greier på et eller annet mystisk vis – som jeg ikke har løst ennå – å inkorporere veldig mye væske i deigen samtidig som de får en spenst i deigen som gjør at brødene utvider seg og nærmest eksploderer under stekingen. Vi får bare jobbe på!

En ting er iallfall sikkert; surdeigsbaking er noe helt eget. Det  varierer hvordan surdeigen fungerer fra gang til gang, men jeg ser at hvis jeg baker ofte – og dermed mater surdeigen min ofte, og kanskje derfor har den stående på kjøkkenbenken hele tiden, blir den også mer forutsigbar å bake med, og den har ekstra fres i seg.

Du kan lese mer om hvordan du kan lage din egen surdeigsstarter, og hvordan du oppbevarer den, her!

Da jeg bakte dette brødet, var egentlig surdeigsstarteren ganske så daff, og deigen hevet definitivt ikke så fort som jeg ønsket, så da brettet jeg likeså godt brødene og la dem i heveformer på kvelden, så fikk de stå i kjøleskapet over natten. Så trengte de ganske lang tid neste dag også, på å komme tilbake i romtemperatur før jeg stekte dem. Det betyr at det gikk nesten rundt 36 timer fra jeg matet opp surdeigsstarteren til brødene duftet nystekte på kjøkkenbenken. Og all denne tiden, gjør at brødet fikk utviklet enda bedre smak.

De var verdt å vente på!

Ingredienser

Fordeigen
200 g hvetemel
175 g ferdig oppmatet surdeig
150 g vann, ca. 25 grader

Resten av deigen
300 g rugmel
600 g hvetemel
650 g vann, ca. 25 grader
20 g salt

Til hevekurvene
durumhvete

Slik gjør du

Ha ingrediensene til fordeigen i en bakebolle og rør det sammen til alt melet er oppløst. Dekk bollen og la deigen stå i 30-45 minutter. Så har du i resten av ingrediensene til deigen, minus saltet. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Ha i saltet og elt videre i 5 minutter. Skru opp tempoet på maskinen og elt på høy hastighet i 3 minutter. Dra litt i deigen for å sjekke om glutenet er fullt opparbeidet. Du skal kunne dra i deigen til du nesten får et vindu, uten at deigen går i stykker.

Hvis den ryker med en gang du drar i den, lar du den hvile i 3-4 minutter før du elter den i 4-5 minutter igjen.

Pensle en firkantet boks med olje og ha i deigen. Legg over et lokk. Nå skal deigen heve i 4,5,6, ja kanskje 7 timer. Alt etter hvor mye futt det er i surdeigen din – ref. teksten jeg skrev øverst. Min hevet i nesten 7 timer.

Under hevetiden skal du brette inn deigen 4 ganger. Hver halvtime de tre første gangene, så venter du en time til siste gang. Brett deigen ved å ta tak i et hjørne av deigen og legge det opp på midten av deigen. Gjenta rundt det hele og ta med sidene også.

Dryss et lag med mel på bordet og hvelv ut deigen. Del den i to og form dem til brød. Jeg bruker å brette deigen inn først, på samme måte som jeg bretter når deigen hever først, så vender jeg kula som jeg har fått og ruller til et glatt og rundt brød.

Dryss durumhvete ellr rismel i to heveformer, eller kle to runde boller med kjøkkenkluter, og legg brødene med oppsiden ned i kurven.

Dekk kurvene med plastfolie og sett formene i kjøleskapet over natten. Har du skikkelig futt i surdeigen din, kan du sikkert bare la brødene heve i 2-3 timer nå før du steker dem. Jeg hevet mine i kjøleskapet.

Neste morgen tar du formene ut av køleskapet og lar dem stå på kjøkkenbenken i 5-6 timer til de er helt romtempererte.

Sett stekeovnen på 275 grader varmluft (eller så høyt som den går hvis den ikke går så høyt) og sett samtidig inn to stekebrett så de blir gode og varme også. Sett samtidig inn en langpanne på nederste rille. Sett på stekeovnen i god tid sånn at den er skikkelig varm før du tar stekebrettene ut av stekeovnen, legger på bakepapir og hvelver brødene ut av formene og over på brettene.

Snitt brødene etter beste evne og sett brettene tilbake i stekeovnen. Kast samtidig 1 dl vann i langpannen. Stek brødene i 5 minutter på 275 grader. Skru ned varmen til 200 grader og stek videre i ca. 20 minutter. Stikk gjerne et steketermometer midt i det ene brødet for å sjekke kjernetemperaturen. Brødene er ferdige når kjernetemperaturen er 98 grader.

Dersom stekeovnen din bare går til 230 grader, må du beregne lengre steketid. Da kan du steke på 230 grader i iallfall 15 minutter før du eventuelt skrur ned varmen noe. Ta det ut fra hvor mørke brødene dine blir.

Avkjøl brødene på en bakerist og gled deg til du kan sette tennene i den første skiva!

2 kommentarer til “Langtidshevet surdeigsbrød med litt rugmel”

  1. Dette var et FANTASTISK godt brød!!
    Jeg hadde ikke rugmel, brukte istedet Sammalt fint rugmel. Ble det beste brødet jeg har bakt 🙂 Hilsen nybegynner surdeig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon