Halvgrove surdeigsrundstykker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 6 timer 30 minutter + kjøleskapet over natten

Porsjoner: 18

Halvgrove surdeigsrundstykker

Hvordan går det med surdeigsbakingen for deg nå når samfunnet igjen har begynt å åpne og vi ikke er i koronamodus hele tiden? For det var jo en helt klar sammenheng mellom antall bakte surdeigsbrød i både Norge, Europa og USA og nedstengningen av mesteparten av normallivet.

Jeg har fortsatt med bakingen, men har ikke bakt like mange brød som jeg gjorde, noe som betyr at vi har måttet kjøpe brød igjen innimellom. Skikkelig nedtur, spør du meg. Ha ha ha!

Jeg hever, nesten uten unntak, brødene i kjøleskapet over natten før jeg tar dem rett fra det kalde skapet og inn i en glovarm stekeovn. Det synes jeg er utrolig genialt, for da er det veldig lett å tilpasse stekingen til når det passer for meg. Og noen ganger, spesielt i helgene, vil jeg veldig gjerne ha helt nystekt brød å friste med til frokost. Da er det genialt å hvelve brødet ut av heveformen og så bruke en kniv eller skarp deigskrape for å dele deigen opp i passe store rundstykker. For rundstykkene trenger jo mye kortere steketid, og de trenger heller ikke å avkjøles særlig lenge før man kan sette tennene i disse godsakene.

Klikk deg inn her for å få fremgangsmåten for hvordan du MATER OPP SURDEIGSSTARTEREN din!

God bakst!

Ingredienser

Rundstykkene
750 g hvetemel
250 g sammalt hvetemel
750 g vann, ca. 25 grader
200 g oppmatet surdeigsstarter
2 ts salt

Slik gjør du

Ha begge meltypene og vannet i en bakebolle og bland det sammen. Bland nok til at alt melet er inkorporert i vannet. La det så stå i ca. 30 minutter (det kan også stå 1-2 timer, om det passer bedre).

Hell i den ferdig oppmatede surdeigsstarteren – klikk deg inn her for å lese mer om hvordan du mater den opp – og elt deigen på lav hastighet i 12-15 minutter. Tilsett saltet og elt videre i 4-5 minutter. Sett opp hastigheten og elt i 1-2 minutter.

Dekk bollen med plastfolie eller et lokk.

Deigen skal brettes 4 eller 5 ganger, litt avhengig av spensten på deigen. Har du god spenst, er det nok med 4 brettinger.

Først lar du deigen ligge helt i ro i bollen i 30 minutter. Så bretter du den inn. Væt fingrene dine i vann og ta tak under deigen på den ene siden, løft den opp og brett det inn til midten. Gjenta rundt det hele.. Legg på lokket igjen og gjenta brettingen etter 30 minutter. Før den siste brettingen venter du 1 time.

Så lar du deigen heve videre i 2-4 timer. Se an hvordan deigen din hever.

Dryss et tynt lag med durumhvete eller maismel (ikke maisenna) i to heveformer. Om du ikke har det, kan du kle to runde boller med glatte kjøkkenhåndkle.

Dryss et helt tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i tolike store deler. Brett så hver av delene inn på samme måte som du brettet under hevingen. Nå er målet å strekke deigen og å få den ganske så stram på undersiden. Når du har brettet hele veien rundt, vender du deigen og ruller den en gang eller to for å stramme den til så godt som du greier.

Legg brødene, men oppsiden ned i hver sin heveform og dekk dem med plastfolie.

Sett formene i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag varmer du  stekeovnen din til 275 grader (hvis den går så høyt) og legger inn en pizzasten om du har det. Hvis ikke, setter du inn et stekebrett.  Sett samtidig inn en langpanne nederst i stekeovnen.

Ta et av brødene ut av kjøleskapet og hvelv formen forsiktig over på et bakepapir. Bruk en kniv eller en deigskrape til å dele brødet i 8 eller 9 deler. Håndter bitene minst mulig, bare del dem opp og dra de litt fra hverandre sånn at de har plass til å heve under stekingen. Ta stekebrettet ug av stekeovnen og dra bakepapiret over på stekebrettet.

Fyll ca. 2 dl med kokende vann i langpannen for å lage damp i stekeovnen. Pass på at du ikke brenner deg.

Sett brettet inn i stekeovnen. Skru samtidig ned varmen til 250 grader og stek rundstykkene i 9-12 minutter. Følg med sånn at de ikke blir brente.

Ta ut rundstykkene og la de avkjøles på en bakerist.

Gjenta med det andre brødet.

Vil du heller steke det som brød, steker du først i 15 minutter på 250 grader, så skrur du ned til 225 grader og steker videre i 15-20 minutter.

2 kommentarer til “Halvgrove surdeigsrundstykker”

  1. Er det slik å forstå at man drar bakepapiret med surdeigsrundstykker over på den varme pizzastenen, også om man bruker pizzasten, fremfor brett ovnen?

    • Hei, Katrine! Ja, jeg gjør det for å sikre at rundstykkene kommer rett på en skikkelig varm plate og ikke via et kaldt stekebrett. Om du ikke har en pizzaspade for å løfte opp rundstykkene, kan du dra dem over på en bakeplate først (som du har opp ned) for så å dra bakepapiret over på pizzaovnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon