Solskinnsboller i trengsel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 25 minutter

Porsjoner: 16

Solskinnsboller i trengsel

Sola skinner ute! Og hva er vel bedre da enn å ta den med inn på kjøkkenbenken også! Sjekk ut disse herlige solskinnsbollene!

Og du skjønner at det smaker godt når det heter solskinn i trengsel! Hele vinteren lengter jeg sånn etter sollyset at jeg har en egen app på telefonen som forteller meg hvor mange flere minutter og sekunder med dagslys det er for hver dag etter vintersolverv. Jeg bruker aldri appen senhøstes, da går det jo bare nedover, men når solen snur, finner jeg den fram igjen.

Disse solskinnsbollene spiser jeg med glede både når jeg lengter etter solen og når jeg kan sitte og se på den!

Ingredienser

Deigen
750 g hvetemel
100 g sukker
0.5 ts salt
1 pk gjær
4.75 dl melk
100 g smør
1 egg til pensling

Mandelfyllet
150 g mandler
100 g melis
5 ss kokende vann
100 g rosiner

Vaniljekremen
0.5 vaniljestang(-stenger)
4 dl h-melk
4 eggeplomme(r)
100 g sukker
40 g maisenna

Slik gjør du

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes til gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta om lag 1 time. Mens den hever, lager du fyllet.

Bruker du vaniljestang, deler du den i to på langs og skraper ut frøene. Ha både frøene og stangen i en tykkbunnet kasserolle sammen med melken. Kok opp.

Pisk eggeplommene lett sammen i en bolle, eventuelt også vaniljesukker, sukkeret og maisennaen. Når melken akkurat når kokepunktet, heller du halvparten av den over i bollen med eggeplommene. Rør godt rundt før du heller i resten av væsken. Hell så alt tilbake i kasserollen og sett den tilbake på varmen. Rør hele tiden slik at kremen ikke setter seg fast i bunnen. Kok opp og la den koke i 30–40 sekunder. Da tykner den. Hell vaniljekremen over i en annen bolle og dekk kremen med plastfolie. La plastfolien ligge helt nedi kremen slik at det ikke dannes skorpe. Sett den til avkjøling.

Ha mandlene i en matprosessor sammen med melisen og kjør knivene rundt til mandlene er finhakket. Ha i nok kokende vann til at det blir en tykk grøt.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen ut av bollen. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til et rektangel på 60 x 40 cm. Løft på deigen noen ganger for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel. Smør fyllet jevnt utover. Dryss over rosinene.

Start på den ene langsiden og rull deigen sammen til en stram pølse. Skjær i 16 biter. Jeg liker å klemme dem litt flate før jeg lager en stor grop i midten. Den skal jeg fylle med vaniljekrem når bollene har hevet ferdig.

Dekk langpannen med plastfolie og la bollene heve i 30–40 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Når solskinnsbollene er ferdig hevet, har gropen du lagde nesten forsvunnet. Utvid den og fyll den med vaniljekrem. Pisk sammen egget og pensle deigen før du steker solskinnsbollene på nest nederste rille i ca. 20 minutter, til de er gyllenbrune. Løft opp bollene på den ene siden av langpannen for å se om de er godt stekt også på undersiden, eller stikk et steketermometer midt i den ene bollen. Den skal ha en kjernetemperatur på 97 grader.

2 kommentarer til “Solskinnsboller i trengsel”

    • Hei Jeanette! Jeg elter deigene mine så lenge at deigen blir opppvarmet av eltingen. Jeg bruker derfor melk rett fra kjøleskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon