Dansk rugbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer + avkjøling

Porsjoner: 2

Dansk rugbrød

Jeg er særdeles svak for dansk rugbrød. Det er så utrolig godt! Mørkt, kompakt – men absolutt ikke tungt – og med en liten anelse surdeigssmak.

Når du baker dansk rugbrød, må du bruke surdeig, ellers vil brødet aldri bli helt gjennomstekt. Du kan visstnok også bruke eddik i deigen for å oppnå samme resultat, men det har jeg ikke prøvd, så da må du i tilfellet teste ut selv.

Klikk deg inn her for å se hvordan du LAGER DIN EGEN SURDEIGSSTARTER!

Jeg tror det fremdeles selges poser med ferdig surdeig i butikkene (bruker å stå ved siden av den ferske gjæren i kjøledisken) som du også kan bruke.

Jeg bruker en blanding av rugmel og hvetemel i mine danske rugbrød.

I motsetning til de aller fleste andre brød, som jo er aller best når de er helt nybakt, bør rugbrødet ligge til neste dag før du skjærer i det.

Når jeg baker rugbrød, er det greit å gjøre om litt av den vanlige surdeigsstarteren din, av hvetemel, til en surdeigsstarter av rug. Du kan lese mer om hvordan du gjør det her!

Ingredienser

Dansk rugbrød
300 g hvetemel
200 g grovt sammalt rugmel
300 g fint sammalt rugmel
200 g rugmel
200 g solsikkekjerner 150 g til deigen + 50 g til topping
75 g linfrø
2 ts salt
20 g fersk gjær
3 ss maltekstrakt
2 ss honning
300 g ferdig oppmatet surdeig
9 dl vann, ca. 25 grader

Slik gjør du

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at alt blir godt blandet.

Er honningen fast, varmer du den opp slik at den blir flytende før du har den i deigen. Ha i surdeigen og 5 ½ dl av vannet. Elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter. Ha i resten av vannet og elt videre i 5 minutter. Dette er en veldig våt deig.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til ca. dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

I mellomtiden smører du to brødformer med olje eller formfett eller kler dem med bakepapir.

Hell deigen over i de to brødformene. Væt fingrene med litt lunkent vann og glatt ut deigen på toppen. Dryss over de siste 50 grammene med solsikkekjerner og dytt dem lett ned i brødene. Jeg liker å drysse litt hvetemel over også.

Dekk brødene med plastfolie og la dem heve i ca. 45 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Stek brødene i ca. 50 minutter. Det er litt vanskelig å anslå når rugbrød er helt gjennomstekt, så stikk et steketermometer midt i det ene brødet. Når det har fått en kjernetemperatur på 97 grader, er det ferdig. Da tar du det ut av stekeovnen, hvelver det ut av formen og lar det avkjøles på en bakerist.

God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon