Rundstykker med surdeig

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 5 timer + i kjøleskapet over natten

Porsjoner: 18

Rundstykker med surdeig

Det har nesten blitt en tradisjon hjemme hos oss nå, å ha nystekte surdeigsrundstykker til helgefrokosten!

Da mater jeg som regel opp surdeigsstarteren en runde på fredag morgen, før jeg drar på jobb, og så setter jeg en deig når jeg kommer hjem fra jobb. Og så drar jeg og strekker den noen ganger i løpet av kvelden, før jeg former den til ett eller to brød som jeg legger i heveformer og setter i kjøleskapet over natten.

Klikk deg inn her for å se hvordan du lager din egen surdeigsstarter!

Jeg bruker, nesten uten unntak, å stå opp ganske mye tidligere enn resten av gjengen hjemme i helgene, så da setter jeg på stekeovnen så fort jeg er oppe, og når den er skikkelig varm hvelver jeg et av brødene over på bakepapir, deler deigen opp i passe store biter og steker i vei! En herlig start på dagen!

Ingredienser

Rundstykkene
900 g hvetemel
150 g lettkokte havregryn
7.5 dl vann, ca. 25 grader
200 g ferdig oppmatet surdeig SE LINK OVER!
2 ts salt

Slik gjør du

Ha hvetemel, havregryn og vann i en bolle og rør det sammen. Legg over et lokk og la det stå i 30 minutter. Så rører du inn surdeigen – du kan gjøre det for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Deigen skal ikke eltes lenge, bare blandes godt sammen. Når surdeigsstarteren er godt arbeidet inn i deigen, har du i saltet og arbeider det inn.

Legg over lokket igjen og la deigen stå i 30 minutter. Væt håndflaten med litt vann og brett deigen. La den bare ligge i bollen, men ta tak på undersiden av deigen på én side og brett deigen opp til toppen. Vend bollen og gjenta. Brett totalt 4-5 ganger til du har kommet rundt. Legg på lokket igjen og la deigen hvile i nye 30 minutter. Gjenta brettingen og hvilingen 3 ganger til, sånn at du bretter totalt 4 ganger. Etter siste bretting, lar du deigen hvile/heve et sted mellom 1 og 2 timer.

Dryss et tynt lag på bordet og hvelv deigen over. Brett den på samme måte igjen før du deler den i to like store deler. Brett hver av delene igjen på samme måte og snu brødet opp ned sånn at du får den glatte siden opp. Bruk enten håndflatene eller en deigskrape til å dra mot deg, med brødet foran seg, for å stramme opp deigen. Når du har fått et fast brød, legger du det – med den glatte siden ned – i en melet heveform.

Dersom du ikke har en heveform, kan du kle en bolle med et kjøkkenhåndkle og drysse mel i det. Jeg liker best å drysse med maismel (ikke maisenna) eller durumhvete, men du kan også bruke vanlig hvetemel.

Dryss mel på toppen og legg en oppklippet brødpose over. La gjerne brødet stå på kjøkkenbenken i en time før du setter det inn i kjøleskapet over natten, men du kan sette det rett inn også.

Neste morgen skrur du stekeovnen på 250 grader varmluft og setter inn en bakesten/pizzasten, om du har det. Hvis ikke, setter du inn to stekebrett oppå hverandre. La gjerne stekeovnen stå på en times tid sånn at alt er skikkelig gjennomvarmt. Sett en langpanne i bunnen av stekeovnen.

Ta et av brødene ut av kjøleskapet og hvelv det over på et bakepapir. Bruk en kniv eller deigskrape til å dele brødet i 8-9 cirka like store biter.

Ta ut det øverste stekebrettet og dra bakepapiret med rundstykkene på, over på brettet og sett det tilbake i stekeovnen. Hell samtidig ca. 1 dl kokende vann i langpannen i stekeovnen. Stek rundstykkene i 12-15 minutter, til de er gyllebrune og gjennomstekte. La dem avkjøles på en bakerist.

Gjenta med den andre deigen også.

God bakst!

8 kommentarer til “Rundstykker med surdeig”

  1. Ser ut til at det har sneket seg inn en liten skrivefeil her? 🙂 «Ta et av brødene ut av stekeovnen og hvelv det over på et bakepapir. Bruk en kniv eller deigskrape til å dele brødet i 8-9 cirka like store biter.» Brødet skal vel ut av kjøleskapet først 🙂

  2. Har laget disse rundstykkene, og de ble helt supre! Jeg har gitt opp å lage surdeig selv, men har fått tak i en super surdeig med svedjerug. Når jeg først hadde svedjerug så tok jeg det helt ut og byttet ut hvetemelet med dala landhvete og brukte svarthavre istedet for vanlige havregryn, anbefales!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon