Sheperd’s pie – lammegryte med potetlokk

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 5 timer

Porsjoner: 4

Sheperd’s pie – lammegryte med potetlokk

Det begynner å bli kaldere i været og med det kommer trangen etter å spise noen deilige gryte! Dessuten er det lammesesong nå, så da måtte jeg bare lage denne herlige lammegryten! Jeg tar meg kanskje noen kunstneriske friheter når jeg kaller den for Sheperd’s pie, for den skal nok originalt lages med kvernet kjøtt, men her lar jeg heller lammekjøttet koke lenge nok til at kjøttet nærmest faller fra hverandre. Og så topper jeg hele gryten – på samme måte som på originalen – med en herlig potetstappe!

Jeg bruker helt vanlig grytekjøtt av lam, eller fårikål-kjøtt, som det som regel står på pakken, og for å få det akkurat så mørt som jeg vil ha det, får gryten stå enten på kokeplaten eller i stekeovnen i ca. 4 timer. Og det gode med at kjøttet står så lenge og godgjør seg er jo at du får både mørt kjøtt og verdens beste lukt i huset!

Dette er en skikkelig deilig helgemiddag!

Jeg har et aldri så lite vintips å komme med til middagen også! Den spanske rioja-vinen Marqués de Cáceres, som du sikkert får kjøpt i alle Vinmonopol i landet, smakte veldig godt til denne kraftige lammegryten. Den er fruktig i smaken og har et lett kryddertouch i smaken.

Ingredienser

Lammegryten
1.5 kg grytekjøtt av lam
4 ss olivenolje
2 løk
2 fedd hvitløk
1 stilk(er) stangselleri
1 ts salt
nykvernet pepper
5.5 dl vann
1 gulrot/gulrøtter
0.25 ts malt nellik
2 kanelstang (-stenger)
4 laurbærblad
2 dl rødvin
2 bokser hakkede, hermetiske tomater
2 ss mørk maisenna

Potetstappen
1 kg potet
75 g smør
100 g revet ost
1.5 dl melk
salt
nykvernet pepper
parmesan på toppen

Slik gjør du

Jeg liker å bruke lammekjøttet litt i en stekepanne før jeg har det i gryta, så jeg varmer opp halvparten av oljen i stekepannen og bruner kjøttet i to omganger på høy varme.

I mellomtiden finhakker jeg løk, hvitløk og stangselleri og har i gryten sammen med resten av olvenoljen pluss litt salt og pepper og lar det surre på litt under medium varme i noen minutter, til løken blir myk og blank.

Når lammekjøttet er brunet, har du det over i gryten også. Og mens stekepannen fremdeles er skikkelig varm, heller du i litt av vannet og koker ut pannen med det. Rør i bunnen sånn at du får med deg de gode smakene som er festet til pannen. Hell vannet over i gryten.

Skrell gulroten og skjær i små terninger. Ha i nellik, kanelstengene og laurbærbladene. Så heller du i rødvinen, de hermetiske tomatene og nok vann til at det akkurat dekker kjøttet og resten av ingrediensene.

Nå kan du enten la gryten – med lokk – putre på stekeplaten de kommende 4 timene eller du kan sette hele gryten – fremdeles med lokk – i stekeovnen på 115 grader like lenge.

Mens gryten putrer, lager du potetstappen. Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet og la dem dampe tørre. Ha i smøret og osten og mos det sammen med potetene. Spe med melken og rør kraftig til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Når kjøttet er mørt, lar du gryten avkjøles lenge nok til at du greier å ta ut kjøttet uten å brenne deg. Mens du deler opp kjøttet i mindre biter (da kan du bare rive det lett fra hverandre), koker du inn gryten sånn at den blir litt tykkere i konsistensen. Bruk eventuelt litt jevning for å få den passe tykk. For å holde potetlokket, er det kjekt om den har konsistens som en typisk gryterett.

Sett på grillelementet på stekeovnen.

Ha kjøttet tilbake i gryten og bland det sammen før du fordeler potetstappen på toppen. Riv parmesan og ha over før du setter gryten tilbake i stekeovnen – under grillelementet. Grill til stappen blir gyllenbrun. Følg med sånn at den ikke blir brent.

Gled deg til et herlig grytemåltid!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon