Nøttekjeks med salt karamellfyll

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer

Porsjoner: 15

Nøttekjeks med salt karamellfyll

Når julekjeksene smelter helt på tungen, ja, da vet du at de ble akkurat sånn som du hadde tenkt! Og sånn er det med disse hassennøttkjeksene. De kan spises tradisjonelt alene, én og én, eller du kan sette to og to sammen med en herlig salt karamell mellom, så får du både nøttesmaken og den søte – og salte – karamellen i én og samme kjeks. Nam!

Kjeksene er kjempeenkle og raske å lage. Her bruker jeg en sprøytepose når jeg fordeler røren utover stekebrettene, men du kan også lage små kuler som du fordeler utover.

For å få akkurat den sprøheten i kjeksene, som jeg ønsker, bruker jeg potetmel i røren. Stivelsen i potetmelet gir både litt ekstra luftighet og sprøhet til kjeksene, og jeg elsker effekten!

Og karamellfyllet; ja det snakker egentlig for seg selv, for hvem kan vel motstå salt karamell?

Ingredienser

Nøttekjeksene
125 g hasselnøtter
200 g romtemperert smør
75 g melis
1 ts vaniljesukker
50 g hvetemel
150 g potetmel

Karamellfyllet
75 g kaldt smør
2 ss vann
100 g sukker
0.75 dl kremfløte
1 ts flaksalt

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Start gjerne med karamellfyllet, så rekker det å bli avkjølt mens du lager kjeksene.

Del smøret i terninger og sett til side. Ha vannet og sukkeret i en liten kasserolle og la det smelte og småkoke til det blir gyllenbrunt. Ikke rør i blandingen mens det koker. Pass på godt, for det går veldig fort fra lysebrunt til brent.

Når karamellen har fått ønsket farge, tar du kjelen av varmen og heller i fløten. Pass på, for det bruser voldsomt. Sett kjelen tilbake på varmen og rør i sausen. La den småkoke i 4 minutter.

Skru av varmen og rør inn smøret. Rør inn litt av gangen. Rør inn saltet til slutt. La karamellsausen avkjøles litt før du heller den over i et kremmerhus og legger i kjøleskapet. Det skal bare ligge i kjøleskapet til det blir kaldt, men skal ikke rekke å bli hardt.

Mal hasselnøttene enten med en god, gammeldags mandelkvern eller bruk en matprosessor.

Pisk smør, melis og vaniljesukker lyst og luftig med en kjøkkenmaskin. Skrap ned langs kantene en gang eller to, for å få med alt i piskingen.

Ha i de malte nøttene, melet og potetmelet og rør det inn med en slikkepott.

Ha en rund, glatt kaketupp på ca. 2 cm i en sprøytepose og ha i røren. La det være god avstand mellom kakene når du sprøyter dem ut på brettet. Har du ikke sprøytepose og kaketupp, ruller du ut så kuler som du klemmer litt flate og fordeler på de to stekebrettene.

Stek kjeksene i 10-12 minutter. La de avkjøles på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist.

Klipp et lite hull i karamellfyllposen og fordel fyllet på halvparten av hasselnøttkjeksene. Legg de andre kjeksene på toppen og klem dem sammen.

Kjeksene holder seg sprø og fine, med karamellfyllet, i en dag eller to. Jeg bruker å fryse dem ned, så holder de seg kjempefint. Og de tiner på noen få minutter.

Kos deg!

16 kommentarer til “Nøttekjeks med salt karamellfyll”

  • Hei!
   De skal stekes på 175 grader varmluft, og når du steker på varmluft spiller det ingen rolle hvor i stekeovnen de stekes. Jeg bruker å steke to brett samtidig.

  • Mulig at eggehvitene var litt større enn mine sånn at du kanskje skulle brukt litt mer mel eller potetmel i for å få en tykkere røre. Håper smaken ble bra da!

  • Hei, mine kjeks ble helt tørre og gikk i oppløsningen når de var ferdige. Ser du har svart noe om eggehviter, men ser ingen egg i oppskriften på kjeksen?

   • Hei Kristin! Det har gått litt fort i svingene da jeg svarte på den kommentaren, ser jeg! Ha ha ha! Må fjerne den, for det skal ikke være egg i røren. Jeg har lagd dem flere ganger, og noen av porsjonene har jeg justert med kanskje 10 gram ekstra hvetemel, for at de skal bli passe faste. Jeg skal skrive det inn i innlegget.

 1. Har prøvd å lage disse i dag. Nå har karamellen stått i kjøleskapet i 5-6 timer og den er for flytende til å fylle mellom kjeksene. Hva har jeg gjort galt. Fulgte jo oppskriften til punkt og prikke.

  • Hei Kristin. Karamellen skal bli ganske så tykk under kokingen. Jeg koker min karamell på ganske høy varme sånn at den nesten fosskoker. Du kan prøve å koke den opp igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon