Mølsgraut

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 5 timer

Porsjoner: 1

Mølsgraut

For å vise at hun var et godt koneempe for pappa, måtte mamma lære seg å koke mølsgraut. Det mente iallfall bestemor. Og resultatet ble så bra at hun fortsatte å koke mølsgraut til hver jul, konfirmasjon og andre staselige begivenheter. Akkurat som de gjær på Nordmøre, hvor pappa var fra.

For uinnvidde kan mølsgrautnavnet være litt misvisende, for mølsgraut er ikke en grøt du setter til livs ved middagsbordet. Den beste beskrivelsen jeg kan gi, er at den er en fast og søt påleggsgrøt som ligner litt på gomme eller søst, og som smaker aller, aller best til NYSTEKTE VAFLER.

Det er aller best å lage mølsgrauten av melk som ikke er homogenisert, altså melk som kommer rett fra kua. Når melken homogeniseres, knuses eller sprenges fettpartiklene slik at vi får en melk hvor ikke fettet legger seg som et lokk på toppen. Når vi koker mølsgraut, skal vi sprenge melken selv, etter at den har kokt en stund. Så hvis du kjenner en melkebonde, kan du høre om du får kjøpt melk derfra. Hvis ikke, bruker du vanlig H-melk.

Det tar veldig lang tid å koke mølsgrauten, så finn frem julemusikken og belag deg på en dag på kjøkkenet.

Ettersom det er mamma som har brukt å stå for mølsgrautkokingen, har jeg bare kokt det én gang tidligere, og da var hun med. Ellers har jeg bare vært mer eller mindre til stede de dagene hun har kokt. Nå orker ikke mamma å stå på kjøkkenet å koke en hel dag, så da ble svigerinnen min og jeg enige om at tiden var moden for oss.

Og den ble så god! Jeg er sikker på at både bestemor og mamma hadde vært superstolte av oss om de hadde fått smake!

Jeg har lært at man ikke skal bruke stålkjeler når man koker mølsgrauten, men aluminiumskjeler. Aluminiumskjelene mine funker ikke på induksjonsplatene, så vi brukte en tykkbunnet teflonkjele og en glasert Le Creuset-gryte. Det er lurt å bruke to kjeler fra starten av, og fordele melken i dem.

Fordi melken veldig lett kan brenne seg i bunnen av kasserollen, er det viktig å koke opp melken på svak varme samtidig som du rører godt i bunnen av kjelene hele tiden. Til neste år skal jeg huske å sette baljene jeg oppbevarte melken i – før jeg satte i gang med kokingen – i oppvaskkummen med varmt vann så fort jeg står opp om morgenen og så la de stå der frem til jeg er klar til å begynne å koke. Da rekker melken å bli noen grader varmere før jeg starter, og koketiden vil gå litt ned. Det er mulig vi kunne brukt litt høyere varme på oppkoket også, for vi brukte over to (!) timer, men jeg husker at mamma også bestandig brukte lang tid på dette.

Jeg har lest om noen som bruker maisenna istedenfor hvetemel for å jevne ut mølsgrauten til slutt, for at den skal være glutenfri. Jeg har ikke prøvd det selv, men han som brukte å gjøre det var en habil mølsgrautkoker, så da går det helt sikkert bra.

Så til oppskriften!

Ingredienser

Mølsgraut
10 l melk helst rett fra kua
300 g sukker
1.25 l kefir
2.5 dl seterrømme
0.5 l fløte
100 g hvetemel
200 g usaltet smør
kanel

Slik gjør du

Fordel melken i to tykkbunnede kjeler og kok opp, under konstant omrøring, på svak varme. Dette tar tid.

Når melken har kokt opp, fordeler du 50 gram av sukkeret i de to kjelene og lar det småkoke uten lokk, og ganske så konstant omrøring. Melken kan lett sette seg fast, så hvis du kjenner at noe har satt seg fast, heller du melken over i en stor bolle og vasker kasserollen før du heller melken tilbake og fortsetter.

Etter ca. 2 ½ times koketid (altså etter at mølsgrauten har kokt opp) er melkemengden ca halvert og du kan se at den har fått bittelitt lysebrun farge. Da er det på tide å sprenge melken. Har melken kokt inn så mye at du får plass til alt i én kasserolle, ordner du det først. Så skal du ha kefiren og rømmen i kasserollen, og når du sure melken treffer den søte, sprenges melkepartiklene. Bruk en stor visp og pisk forholdsvis kraftig i 3-4 minutter. Da kan du se at det dannes små prikker. Pisk det opp igjen en gang eller to de kommende 15 minuttene.

Så skal det bare fortsette å småkoke. Nå har den imidlertid endret konsistens så du trenger ikke å røre hele tiden. Du må fremdeles røre godt i bunnen – og eventuelt helle over og vaske kjelen om det setter seg fast. Mølsgrauten skal koke ca. 2 ½ etter sprengingen. Etter ca. 1 time, tilsetter du resten av sukkeret.

Bland fløten og hvetemelet til en klumpfri jevning. Når grøten er nesten innkokt og det bare er litt væske igjen (ja, jeg vet at det er en litt ullen beskrivelse når du står der og har kokt i så mange timer, men stol på deg selv), rører du inn halvparten av jevningen og halvparten av smøret og koker videre i 3-4 minutter. Husk at mølsgrauten vil stivne mer når den blir avkjølt, men den skal være som god og tykk grøt når den er ferdig spedd, så avgjør selv om du må spe med resten av jevningen. Vi brukte all jevningen nå da vi kokte.

Fordel mølsgrauten i passende former. Den holder seg i 2-3 uker i kjøleskapet, så jeg bruker å ha noe der og fryse ned noe, så velg former ut fra det.

Smelt resten av smøret og fordel det over grøten i formene (vi glemte det da vi kokte og hadde alt smøret i kjelen mens mølsgrauten kokte). Dryss over kanel til slutt.

La maølgrauten avkjøles før du dekker den tett med aluminiumsfolie og setter i kjøleskapet.

4 kommentarer til “Mølsgraut”

    • Hei Berith! Ja, det er veldig i samme familie. Det er nok sånn at mange steder har sin versjon av mølsgraut, gomme, søst etc. Skikkelig godt!

    • Lykke til! Det er en mange timer, men blir veldig godt. Husk bare å rør skikkelig godt i bunnen av kjelene så det ikke brenner seg fast. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon