Knallgode skumboller

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time og 30 minutter

Porsjoner: 36

Knallgode skumboller

Det er, etter min mening, fullstendig umulig å spise bare én eller to av disse kokosbollene, eller skumbollene som vi nesten må kalle dem ettersom de ikke har et eneste gram kokos på seg. Ha ha ha. Jeg synes de er utrolig gode – og det er det iallfall flere i husholdet vårt som er enige i, for disse forsvinner SÅ fort!

Vil du bevare dem lengre enn jeg gjorde, er det lurt å fryse dem ned. Det tåler de veldig godt!

Som bunn til skumbollene bruker jeg ferdig kransekakemasse som jeg skjærer i tynne skiver og steker i noen minutter.

For å få en stabil marengs, kan man bruke gelatin som piskes inn. Men jeg har heller valgt å lage italiensk marengs, som er den mest stabile marengstypen. Den er litt mer omfattende å lage, men er ikke vanskelig. Du trenger imidlertid et steketermometer til sukkerlaken du må lage, og så må du være nøye og forsiktig når du skal helle den sukkerlaken over i miksebollen.

Les godt gjennom hele oppskriften før du setter i gang, så du vet at du har alt du trenger tilgjengelig og klart før eggehvitene piskes og sukkerlaken kokes.

Ingredienser

Bunnene
400 g kransekakemasse

Italiensk marengs
4 eggehvite(r)
240 g sukker
60 ml vann

Sjokoladetrekk
400 g mørk sjokolade
40 g delfiafett

Til dryss
flaksalt
gullglitter
frysetørret bringebær

Slik gjør du 

*Gullglitter får du kjøpt i velassorterte jernvarebutikker, hos Cacas og Panduro. Det går veldig fint å kutte den ut også. Frysetørrede bringebær bruker jeg å kjøpe på Meny eller i innvandrerbutikker.

Sett stekeovnen på 190 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Skjær kransekakemassen i 4 mm tykke skiver og fordel skivene utover stekebrettene. Stek bunnene i 6-8 minutter, til de begynner å bli gyllenbrune. La de ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Når du skal lage den italienske marengsen må du forberede to ting på én gang. Finn først frem et litermål som tåler høy temperatur (ikke bruk knuselig glass).

Ha eggehvitene i en gullende ren miksebolle, men ikke start mikseren riktig ennå. Så har du sukkeret og vannet i en kjele. Kok opp vann og sukker, uten å røre, og kok til det blir 116 grader. Beveg litt på kasserollen slik at  varmen fordeler seg jevnt utover. Ofte koker den fortere på én side enn den andre, og det er viktig at hele massen blir 116 grader.

Når du har satt på sukkermassen, setter du også på eggehvitene og begynner å piske dem. Når sukkermassen er 116 grader, skal eggehvitene akkurat ha begynt å danne hvite topper. Hvis eggehvitene blir ferdig for tidlig, skrur du av kjøkkenmaskinen og så starter den igjen rett før sukkermassen er 116 grader.

Hell sukkermassen rett over i litermålet. Vær forsiktig for dette er veldig varmt. Mens mikseren går på medium hastighet, skal du nå helle sukkerlaken helt inntil kanten av bollen og ned til eggehvitene. Det er viktig at sukkerlaken kommer ned til eggehvitene og ikke inn i ballongvispen, for da blir det bare masse lange sukkertråder som lages i vispen, og ingen marengs.

Når all sukkerlaken er hatt i, skrur du opp hastigheten og visper på full styrke i 7-8 minutter, til bollen har blitt helt kald på utsiden.

Ha en rund kaketut, med åpning på ca. 1 ½ cm i diameter, i en stor sprøytepose og ha i marengsen.

Fordel marengsen på de avkjølte kransekakebunnene. Hold tuten ganske langt nede mot bunnen og marengsmassen hele tiden sånn at det ikke blir hull i massen selv om det skulle være litt luft i sprøyteposen.

Dekk en stekeplate med plastfolie og sett en bakerist over.

Hakk opp sjokoladen og delfiafettet og ha det i en stålbolle som du setter over en kjele med kokende vann. Smelt det sammen.

Når alt er smeltet og rørt godt sammen, setter du varmen på platen på det laveste – bare sånn at sjokoladen holder seg helt flytende og fint gjennom hele prosessen.

Sett en skumtopp på en stor gaffel og hold den over sjokoladebollen. Bruk en skje til å øse sjokolade over skumbollen. Pass på at sjokoladen dekker hele veien rundt. Sett skumbollen forsiktig på bakeristen. Jeg bruker engangshansker når jeg holder på med dette, så slipper jeg fingeravtrykk på sjokoladen, om jeg skulle komme borti den.

Gjenta med resten.

Jeg har på drysset på skumbollene når de har stått en stund, slik at sjokoladen ikke lenger er så varm, men den fremdeles ikke har stivnet. Maldonsaltet knuser jeg lett med fingertuppene og gullglitteret har jeg i en teklokke. De frysetørrede bringebærene knuser jeg gjennom en tesil og rett på smumbollene.

Sett skumbollene i kjøleskapet når du er ferdig. Når sjokoladen først har stivnet, vil de holde seg fint i romtemperatur i mange timer, men ønsker du å beholde lang holdbarhet på dem, oppbevarer du dem i kjøleskapet eller i fryseren.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon