Eltefritt brød med helkorn og gulrot

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 16-28 timer

Porsjoner: 1

Eltefritt brød med helkorn og gulrot

Dette er et skikkelig digg brød! En revet gulrot gjør at det blir skikkelig saftig – og får en ekstra gyllen farge – og helkornene gjør at vi får den gode tyggemotstanden. Og så er det akkurat like lettvint å lage som alle andre eltefrie brød!

Jeg liker å koke opp noe av vannet til deigen og helle det over helkornene og la det ligge i en liten stund – til vannet har blitt romtemperert – før jeg har i resten av ingrediensene og rører alt sammen.

Det tar litt tid å bake eltefritt, fordi du bruker å lite gjær. Men mestaparten av tiden skal bakebollen bare stå helt i ro på kjøkkenbenken, så arbeidsmessig er det veldig overkommelig å bake eltefritt. Det er dessuten enkelt å tilpasse hevetidene sånn at du kan bake også på dager hvor du er borte på jobb på dagtid. For rører du sammen deigen på kvelden, kan du forme brød enten på morgenen eller du kan la den stå til ettermiddagen og forme brødene for så å steke dem ca. 2 timer etter formingen.

God bakst!

Ingredienser

100 g helkorn hvete
3 dl kokende vann
50 g gulrot
100 g rugmel
350 g hvetemel
0.5 ts tørrgjær
1 ts salt
1.25 ts vann

Slik gjør du

Ha helkornene i en bakebolle og hell over det kokende vannet. La det stå i 10-15 minutter, til vannet har blitt romtemperert.

Riv gulroten og ha i bakebollen sammen med resten av ingrediensene. Rør deigen sammen. Skrap ned langs sidene sånn at du får med deg alt inn i deigen.

Legg på et lokk og la deigen stå på kjøkkenbenken de kommende 12-24 timene.

Neste dag drysser du hvetemel på bakebordet og hvelver ut deigen. Det er kjekt å bruke en deigskrape til dette. Brett kantene av deigen inn mot midten. Gjør det rundt hele veien. Du kan gjenta rundt det hele én gang til slik at du får et rundt og fint brød.

KLIKK DEG INN HER FOR Å SE BILDER AV BRETTEPROSESSEN!

Dryss et tykt lag med hvetemel eller rismel (det får du kjøpt i helsekost og innvandrerbutikker) på et kjøkkenhåndkle. Legg deigen på håndkleet, med den glatte siden opp. Dryss et lag mel på brødet og brett håndkleet rundt brødet. Så legger du hele kledet oppi en bolle. La brødet etterheve i ca. 2 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader og sett en jerngryte med lokk inn i kald ovn.

Når brødet er klart til steking, tar du ut jerngryten og tar av lokket. Vær forsiktig, for dette er veldig varmt. Hvelv brødet over i gryten. Legg på lokket og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15–20 minutter. Stikk gjerne et steketermometer i brødet for å sjekke om det er gjennomstekt. Det er ferdig når kjernetemperaturen er 97 grader.

Hvelv brødet over på en bakerist og la det avkjøles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon