Eclairs med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time

Porsjoner: 15

Eclairs med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Eclairs er avlange vannbakkels fylt med vaniljekrem og gjerne toppet med en deilig glasur. Har du vært i Frankrike, har du sikkert også sett fat med disse herlighetene stående i vinduene i konditoriene.

Det var så lenge siden jeg hadde laget vannbakkels at jeg var litt spent på om de kom til å bli like luftige og fine som alle de vi lagde på 80-tallet. Da var det mest vannbakkelskringle det gikk i, også de fylte med vaniljekrem.

Det som er spesielt med vannbakkels, er at du varmer opp og koker deler av røren før du pisker inn egg til slutt. Som regel bruker jeg å oppgi egg i antall, og ikke i gram, men i denne oppskriften gjør jeg begge deler. For egg er forskjellig, og til denne porsjonen skal du ha 150 gram med egg for å få den perfekte vannbakkelsrøren.

NB! Du må ikke åpne stekeovnsdøren første halvdel av steketiden. Helst ikke før du antar at de er ferdige. Da kan du eventuelt åpne for å løfte på en vannbakkel for å kjenne om den er lett som en sky. Da er den gjennomstekt. Åpner du døren for tidlig, kan vannbakkelsen kollapse fullstendig.

LES MER! Sånn lager du små vannbakkels med kaffekrem

Ingredienser

Vannbakkelsen
2 dl vann
90 g smør
120 g hvetemel
3 egg

Vaniljekremen
4 dl h-melk
4 eggeplomme(r)
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
40 g maisenna

Sjokoladeglasuren
200 g sjokolade, 55-60%
20 g delfiafett

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.

Start med vaniljekremen. Det trenger lengst tid på å bli avkjølt. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under omrøring. Det er viktig å røre godt i bunnen hele tiden slik at det ikke setter seg fast. Jeg bruker en visp først, for å få ut alle klumper, så rører jeg med en slikkepott. La det småkoke i 30 sekunder. Ta den så av varmen.

Sil den over i en skål og legg plastfolie helt ned til vaniljekremen. Sett bollen i kjøleskapet.

Mål opp det du trenger til vannbakkelsen før du starter. Finn også frem kjøkkenmaskin og fest på grind. Det er den flate piskeren.

Ha vann og smør i en kjele og kok opp. Dersom smøret ikke har smeltet innen vannet koker, tar du kjelen av varmen, legger over et lokk og lar det stå til smøret har smeltet. (Det går fort, men vi vil ikke at vannet skal koke slik at for mye av det fordamper.

Sett kjelen tilbake på litt over medium varme (jeg har varmen på midt mellom medium og full) og ha i hvetemelet. Rør godt med en tresleiv til alt melet er rørt inn og røren (som er tykk som en deig) samler seg og slipper rundt kantene – det tar 30-40 sekunder.

Hell røren over i miksebollen og start piskingen. Tilsett ett av eggene og pisk det godt inn før du tilsetter det andre egget og gjentar piskingen. Når vannbakkelsrøren er ferdig, skal den være en tykk og blank røre. For å vite at jeg får passe mengde egg, bruker jeg å vispe det siste egget lett sammen med en gaffel og tilsette ca. ¾ av det og piske det inn først. Så ser jeg om jeg trenger å ha i det siste kvarte egget.

Ha røren over i en sprøytepose med en sprøytetupp på ca. 2 cm. Sprøyt 10-12 cm lange strimler på bakepapiret. Stek vannbakkelsene i 18-22 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn. Disse ble stekt i 20 minutter.

Legg dem over på en bakerist til avkjøling når de er ferdige.

Til sjokoladeglasuren deler du opp sjokoladen i småbiter og smelter over vannbad eller i mikrobølgeovn sammen med delfiafettet. Til vannbad, koker du opp litt vann i en kjele og setter en stålbolle (med sjokoladen i) – som er større enn kjelen – oppå kjelen. Bollen skal ikke nå ned til vannet. Når det er smeltet sammen, tar du det av varmen og lar det avkjøles noen minutter.

Del de avkjølte eclairsene med en brødkniv og dypp toppen ned i sjokoladeglasuren. Du kommer ikke til å bruke all glasuren, men du må ha så mye for å greie å dyppe toppene ned i glasuren. Restene har du i en boks og bruker neste gang du skal lage en glasur eller en sjokoladekake.

Ha den avkjølte vaniljekremen i en spøytepose og fordel kremen på eclairsbunnene. Du kan også fordele kremen med to teskjeer.

Legg lokkene forsiktig på, kok opp kaffen (eller teen) og gled deg til en fransk fristelse.

Som du kan se på bildet, har jeg også bare drysset litt melis på noen av eclairsene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon