Napoleonskake med hjemmelaget butterdeig

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 6 timer

Porsjoner: 16

Napoleonskake med hjemmelaget butterdeig

Hvis du vil ta Napoleonskaken din til neste nivå, kan du lage din egen BUTTERDEIG! Det var år og dag siden sist jeg jeg lagde min egen butterdeig. Å kjøpe ferdig butterdeig er én av mine store guilty pleasures her i livet (selv om det ikke er smør i de jeg får kjøpt – bare margarin).

Nå tenkte jeg at det jammen var på tide å sjekke ut om bakeskillsene fremdeles er i takt. Jeg gir meg selv karakteren godkjent 😉

Å lage butterdeig krever en del kjevling – og tid – for deigen trenger å hvile og bli avkjølt innimellom. Det står nærmere beskrevet i oppskriften. Dette er en veldig god deig å jobbe med, så det er fullt mulig å lage denne uten at frustrasjonsnivået blir for høyt. Lag deigen gjerne dagen før du kjevler ut siste gangen til napoleonsstengene.

Om du vil ha tynnere butterdeig og tykkere lag med vaniljekrem på Napoleonskaken din, enn jeg har her, kjevler du deigen til den er 2 mm tykk, og bruker mer gelatin i vanilekremen. Følg oppskriftslinken rett under her for vaniljekremen du kan lage da.  Her har jeg lagd den på samme måte som jeg lærte på “fine dining”-kokkekurs i England for mange år siden, nemlig det som franskmennene kaller Mille Feuille.

Kjevler du butterdeigen tynnere, vil det bli flere kakestykker. Da kan du eventuelt også fryse ned halvparten av deigen etter at du har kjevlet den ferdig.

LES OGSÅ: Sånn lager du Napoeonskake med ferdigkjøpt butterdeig.

Når du arbeider med en butterdeig, er det lurt å slå av varmen under kjøkkenbenken og kanskje å åpne kjøkkenvinduet litt også. Og er det en supervarm sommerdag, ja, da er det rett og slett vanskelig å få til kjevlingen skikkelig.

Ingredienser

Butterdeig
600 g smør kjøleskapskaldt
550 g hvetemel
1 ss sukker
1 ts hvitvinseddik
240 ml vann, iskaldt

Vaniljekrem
2 plate(r) gelatin
4 eggeplomme(r)
4 dl h-melk
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
20 g maisenna
2.5 dl kremfløte

Melisglasur
2 eggehvite(r)
400 g melis

Slik gjør du

Del de 125 grammene med smør i terninger. Ha hvetemel, sukker og smørterningene (125 gram) i en matprosessor og kjør knivene rundt til det har blitt helt smulete. Ha i hvitvinseddiken og mesteparten av vannet og kjør knivene – bruke pulsknappen – til det samler seg sammen til en deig. Spe med akkurat nok vann til at du greier å samle deigen sammen.

Ta den ut og lag den til en ball, som du så klemmer flat. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.

I mellomtiden gjør du klart smøret som skal kjevles inn. Dryss et tynt lag med hvetemel på et bakepapir og legg på smøret. Dryss over litt mel og legg et bakepapir på toppen. Bruk et kjevle til å dunke/trykke smøret ned til du får en firkant som er 20 x 20 cm. Løft på bakepapiret og vend opp ned noen ganger sånn at papiret ikke setter seg fast i smøret. Legg smøret inn i kjøleskapet.

Dryss mel på bakebordet og legg over deigen. Kjevle den ut til den blir 35 x 35 cm. Løft opp på deigen noen ganger og dryss eventuelt på litt mer hvetemel. Jeg bruker å kjevle ut hjørnene litt ekstra etter nådd ønsket størrelse. Da kjevler jeg bare hjørnene, og lar deigen i midten være like tykk.

Legg smørklumpen midt på og brett hjørnene inn til midten. Bruk fingrene til å klemme sammen deigen sånn at du forsegler alle skjøter. Så bruker du kjevlet til å slå deigen flat til den er ca. 2 ½ tykk. Pass på at du slår jevnt utover slik at deigen blir jevnt høy. Jeg synes det er lettere å slå deigen ned først, for så å kjevle den i neste steg. Når du kjevler de stegene som kommer nå, skal du prøve å mest mulig kjevle bare frem og tilbake, ikke ut til sidene.

Så kjevler du videre ut til du får et rektangel på ca. 50 x 22 cm. Legg deigen sånn at du har den ene kortsiden mot deg. Børst av overflødig mel før du bretter deigen i tre, slik at den ser ut som en avlang konvolutt. Vend deigen 15 minutter (altså en kvart runde til høyre) før du kjevler den ut på nytt til samme størrelse. Husk å dryss på mel innimellom. Brett den igjen på tilsvarende måte.

Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30-40 minutter, til den er helt avkjølt. Du kan også legge den i fryseren en stund.

Gjenta kjevlingen, brettingen og vendingen to ganger til. Så inn i kjøleskapet, så to kjevlinger og brettinger til. Totalt 6 kjevlinger. Så pakker du deigen godt inn i plastfolie og legger den i kjøleskapet i 3-4 timer. Gjerne over natten. Deigen kan også fryses ned for senere bruk.

Når du skal lage Napoleonskaken, starter du med vaniljekremen. Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann.

Ha eggeplommene, melken, sukker, vaniljesukker og maisenna i en kjele. Bruker du vaniljestang, deler du den i to og skraper ut frøene og har både frø og stang i kjelen. Kok opp under omrøring og la vaniljekremen koke i 30 sekunder. Kryst vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i vaniljekremen.

Hell vaniljekremen gjennom en sil og over i en bolle. Legg plastfolie tett ned til vaniljekremen og sett den i kjøleskapet.

Dryss et tynt lag med mel på bakebenken og legg over deigen. Kjevle den ut til en firkant. Her kjevlet jeg den ut til 48 x 30 cm, 3-4 mm tykk. Vil du ha tynnere butterdeig til kaken, kjevler du ut til den er 2 mm tykk. Lag 4 strimler som er 12 cm brede og 30 cm lange. Bruk linjal og et pizzahul eller en kniv.

Legg strimlene over på to bakepapirkledde stekebrett og sett dem kaldt i 30 minutter.

I mellomtiden setter du stekeovnen på 215 grader varmluft.

Stek ett og ett brett om gangen. Prikk butterdeigen godt med gaffel. Så legger du et bakepapir over deigen og så et stekebrett på toppen før du setter brettene inn i stekeovnen. Det øverste brettet skal være der for å hindre at butterdeigen hever seg for mye under stekingen.

Fjern den øverste stekeplaten etter 15 minutter og fortsett stekingen i ca. 15 minutter til, til platene er gyllenbrune og gjennomstekte. Ikke få panikk om det renner ut litt smør fra deigen. Det blir bra allikevel.

Legg dem over på en bakerist med en gang til avkjøling. Gjenta med resten av deigen.

Melisglasuren lager du ved å piske de to eggehvitene lett sammen med en gaffel før du tilsetter mesteparten av melisen og rører den inn til en klumpfri glasur. Tilsett resten av melisen hvis det er behov for det.

Fordel melisglasuren på to av butterdeigstrimlene.

Del hver av strimlene, både de med og de uten glasur, i 8 deler hver. Bruk en taggete brødkniv.

Pisk kremfløten, til vaniljekremen til en luftig og lett krem og bland den inn i den avkjølte vaniljekremen. Ha den over i en sprøytepose med en spiss som har åpning på 2 cm. Fordel vailjekremen på bunnene uten glasur. Du kan også fordele vaniljekremen med to skjeer.

Legg de glaserte butterdeigsplatene på toppen, så er kakestykkene klare!

Kos deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon