Dette er altså så snadrete mat! Jeg simpelthen elsker denne middagen!

Den er, etter min mening, en herlig blanding av middelhavssmaker og norsk tradisjonsmat. Jeg synes de kokte byggrynene – med litt nøtteaktig smak – kler det marinerte lammekjøttet veldig godt! Og kombinasjonen byggris og hvitløksdressing har vært kjære følgesvenner i mange år. Her har jeg tilsatt litt fetaost i hvitløksdressingen for å gi den en litt skarpere smak og litt større touch av Middelhavet.

Lammespydene er perfekte å steke ute på grillen.Jeg bruker også grillpannen inne på kjøkkenet når været ute ikke frister for mye.

PS! Pass på at du ikke steker/griller lammespydene for lenge. Lammekjøttet er absolutt best når det fremdeles er godt rosa inni.

Lammespyd med byggrissalat og yoghurtdressing

til 4 personer

Lammespydene
600 g utbeinet lammelår, lammestek eller lammekoteletter
4 ss olivenolje
3 ts balsamicoeddik
2 ts sørket oregano
1 ts tørket rosmarin
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
trespyd eller andre grillspyd

Byggrissalat med nøtter, tørket frukt og mynte
200 g middagsris av bygg
1 ts salt
20 s pinjekjerner
60 g usaltede pistasjnøtter
20 g tørket mango
8-10 greiner frisk mynte
2 tomater
½ granateple
40 g tørkede tranebær
nykvernet pepper
2 ss god olivenolje

Yoghurtdressing med fetaost
150 g fetaost
3 dl gresk yoghurt
1 fedd hvitløk
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
saft av ½ lime

Skjær vekk eventuelle store fettklumper før du skjærer kjøttet i sterninger på ca. 4 x 4 cm. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene og blander det sammen. La kjøttet ligge i marinaden i 30 minutter før du trær bitene på grillspyd. Bruker du trespyd, er det lurt å legge dem i vann samtidig som du legger kjøttet i marinaden. Så brenner de ikke opp så lett når du legger dem på grillen.

Kok byggrisen i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. I mellomtiden rister du pinjekjernene i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete og hakker opp pistasjnøttene, den tørkede mangoen og den friske mynten. Tomatene deler du i større biter. Del opp granateplet og ta ut kjernene. (Det er lurt å gjøre dette oppi kjøkkenvansken, for det har en tendens til å sprute) Bland sammen alle ingrediensene til byggrissalaten. Smakt til for å kjenne om den er passe krydret.

Smuldre fetasoten i en skål og bland den sammen med yoghurten. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og bland inn. Smak til med salt, pepper og limesaft.

Træ kjøttet på spydene og grill dem over høy varme i noen minutter på hver side, til kjøttet er gyllenbrunt på utsiden. Spydene blir saftigst og best når kjøttet fremdeles er godt rosa midt i.

God middag!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *