Sånn lager du sylteagurk

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 30 minutter

Porsjoner: 1

Sånn lager du sylteagurk

Endelig har jeg fått laget min egen sylteagurk! Det var jammen på tide!

Jeg husker jeg fikk et glass med hjemmelagd sylteagurk fra en venninne for flere år siden og tenkte umiddelbarkt: «Å, dette må jeg lage selv til neste år», og så skulle det altså gå kanskje 10 år før jeg fikk somlet meg til å prøve.

Og dette er altså ingenting å skulle somle med, for det er superenkelt å lage og knallgodt å spise!

Jeg bruker miniagurker – eller sylteagurker – her, men du kan også bruke vanlig slangeagurk. Alle mine miniagurker har rukket å bli ganske så store før jeg har klippet dem av agurkplanten (den har produsert helt sinnsykt mange agurker!) så jeg delte alle agurkene i tykke skiver før jeg hadde dem i glassene. Har du små agurker, kan du gjerne la dem være hele i glasset.

Oppskriften kan enkelt justeres opp og ned ut fra hvor mange glass du skal fylle.

Det er viktig å sterilisere glassene og gummistrikkene før du har i agurken og væsken, sånn at holdbarheten holder seg godt.

Sånn steriliserer du glassene og strikkene: Vask glassene og strikkene godt før du har dem i en stor kjele med kokende vann. Legg dem så på en rist i stekeovnen (som står på 100 grader) og la dem tørke. Om du har dampovn, kan du bruke den med damp først, så til tørking.

Pass på at du ikke tar på kanten og lokkene med skitne fingre når du hånderer det etterpå. Bruk gjerne en klype som også har blitt sterilisert.

Ingredienser

Sylteagurk
2 kg agurk, sylteagurk, miniagurk eller slangeagurk
2 l vann
200 g salt
4 greiner timian
4 små røde chili

Lake
1.25 l vann
9 dl hvit eddik 7%
500 g sukker
50 g salt
2 ts sennepsfrø

Slik gjør du

Vask agurkene godt. Rør sammen vannet og saltet i en bolle og legg i agurkene, timiangreinene og chiliene. La dem ligge der en time eller to. Dette gjør du for å være sikker på at alle eventuelle jordrester og småkryp forsvinner.

Steriliser glassene du skal bruke – les fremgangsmåte litt lenger oppe.

Vask agurkene i kaldt vann før du deler dem i skiver – ca. ½ cm tykke – i staver eller la dem være hele. Fordel dem i glassene. Fordel også i timiangreinene og chiliene, om du bruker det.

Kok opp ingrediensene til laken, unntatt sennepsfrøene. Rør rundt til alt sukkeret og saltet er oppløst.

Hell den kokende væsken over i glassene, fordel sennepsfrøene og sett på strikk og lokk. Hvelv glassene på hodet (bestandig veldig spennende å se om glassene er helt tette!) og la dem stå slik til de er helt avkjølt.

Så kan du vende dem riktig vei igjen og sette glassene mørkt og kaldt – i et kjøleskap eller en kjellerbod.

6 kommentarer til “Sånn lager du sylteagurk”

  1. Heisan, da har jeg prøvd meg på å sylte agurker 😁 hvor lenge skal de stå før de er «ferdige»?

    • Så lenge som du bruker sterile glass når du lager dem og oppbevarer dem mørkt og kaldt, er de holdbare i flere år. Mine fra i fjor sommer smaker akkurat like godt nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon