Sånn lager du sylteagurk

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 30 minutter

Porsjoner: 1

Sånn lager du sylteagurk

Sånn lager du sylteagurk!
Endelig har jeg fått laget min egen sylteagurk! Det var jammen på tide!

Jeg husker jeg fikk et glass med hjemmelagd sylteagurk fra en venninne for flere år siden og tenkte umiddelbarkt: “Å, dette må jeg lage selv til neste år”, og så skulle det altså gå kanskje 10 år før jeg fikk somlet meg til å prøve.

Og dette er altså ingenting å skulle somle med, for det er superenkelt å lage og knallgodt å spise!

Jeg bruker miniagurker – eller sylteagurker – her, men du kan også bruke vanlig slangeagurk. Alle mine miniagurker har rukket å bli ganske så store før jeg har klippet dem av agurkplanten (den har produsert helt sinnsykt mange agurker!) så jeg delte alle agurkene i tykke skiver før jeg hadde dem i glassene. Har du små agurker, kan du gjerne la dem være hele i glasset.

Oppskriften kan enkelt justeres opp og ned ut fra hvor mange glass du skal fylle.

LES MER! Lag ditt eget kjempegode BRINGEBÆRSYLTETØY

Sterilisering av sylteglassene

Det er viktig å sterilisere glassene og gummistrikkene før du har i agurken og væsken, sånn at holdbarheten holder seg godt.

Vask glassene og strikkene godt før du har dem i en stor kjele med kokende vann. Legg dem så på en rist i stekeovnen (som står på 100 grader) og la dem tørke. Om du har dampovn, kan du bruke den med damp først, så til tørking.

Pass på at du ikke tar på kanten og lokkene med skitne fingre når du hånderer det etterpå. Bruk gjerne en klype som også har blitt sterilisert.

Ingredienser

Sylteagurk
2 kg agurk, sylteagurk, miniagurk eller slangeagurk
2 l vann
200 g salt
4 greiner timian
4 små røde chili

Lake
1.25 l vann
9 dl hvit eddik 7%
500 g sukker
50 g salt
2 ts sennepsfrø

Sånn lager du sylteagurk

Vask agurkene godt. Rør sammen vannet og saltet i en bolle og legg i agurkene, timiangreinene og chiliene. La dem ligge der en time eller to. Dette gjør du for å være sikker på at alle eventuelle jordrester og småkryp forsvinner.

Steriliser glassene du skal bruke – les fremgangsmåte litt lenger oppe.

Vask agurkene i kaldt vann før du deler dem i skiver – ca. ½ cm tykke – i staver eller la dem være hele. Fordel dem i glassene. Fordel også i timiangreinene og chiliene, om du bruker det.

Kok opp ingrediensene til laken, unntatt sennepsfrøene. Rør rundt til alt sukkeret og saltet er oppløst.

Hell den kokende væsken over i glassene, fordel sennepsfrøene og sett på strikk og lokk. Hvelv glassene på hodet (bestandig veldig spennende å se om glassene er helt tette!) og la dem stå slik til de er helt avkjølt.

Så kan du vende dem riktig vei igjen og sette glassene mørkt og kaldt – i et kjøleskap eller en kjellerbod.

12 kommentarer til “Sånn lager du sylteagurk”

  1. Heisan, da har jeg prøvd meg på å sylte agurker 😁 hvor lenge skal de stå før de er “ferdige”?

    • Så lenge som du bruker sterile glass når du lager dem og oppbevarer dem mørkt og kaldt, er de holdbare i flere år. Mine fra i fjor sommer smaker akkurat like godt nå.

  2. Jeg har agurker fra drivhuset hvor skallet er tykt og uspiselig. Vil det fungere å skrelle og kutte i skiver før sylting?

    • Hei, hei! Jeg ville fjerne strimler av skallet rundt det hele. Litt usikker på hvordan det går dersom du fjerner alt skallet.

  3. Takk for en veldig fin side. Den har hjulpet meg noen ganger.

    Hva om jeg bruker brun eddik det er vel det samme?
    Spørsmål lagring: Mørkt er greit, men Lagringstemperatur min – maks ???
    Jeg har et stort kjøleskap, men trenger mange glass med agurker. Er storforbruker.

    • Så hyggelig å høre, Inger Marie!
      Jeg har ikke prøvd med brun eddik, men klassisk brun eddik er også 7%, så det skal vel gå bra.
      Hvis glassene og syltestrikkene er sterile, kan du oppbevare glassene – så lenge som de er uåpnet – lenge i et mørkt og svalt rom. Trenger ikke å stå i kjøleskap.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon