Vegetarlasagne med bønner
Lasagne er virkelig en av de rettene som er supre å lage som et vegetarisk alternativ, for den fyldige og gode tomatsaus-smaken får du også når du bare bruker grønnsaker og bønner.
Ofte bruker jeg å lage lasagnen litt ut fra hva som finnes i kjøleskapet, og ettersom jeg stort bestandig bruker å ha gulrøtter liggene der, bruker dem å være en fast ingrediens. Gulrotbitene gir også en god tyggefølelse i den ferdige lasagnen, noe iallfall jeg synes er viktig. Og stangselleri, løk og hvitløk er bestandg med på å gi en super base til en saus.
Har du andre bønner enn de jeg bruker, liggende, kan du selvfølgelig bruke dem istedenfor.
Som alltid når jeg lager lasagne, liker jeg å lage dobbel porsjon. Den er super å varme opp igjen dag nummer to eller å fryse ned.

Ingredienser
2 gulrot/gulrøtter
0.5 squash
2 stilk(er) stangselleri
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ts tørket oregano
1 ts salt
0.5 ts nykvernet pepper
1 ss tomatpuré
1.5 dl hvitvin
300 g kidneybønner
300 g store hvite bønner
8 dl hakkede, hermetiske tomater
2 dl vann
Ostesausen
40 g smør
40 g hvetemel
3 dl melk
1 ts salt
0.5 ts nykvernet pepper
250 g revet ost
250 g lasagneplater
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader og finn frem en ildfast form på ca. 22 x 27 cm.
Skrell gulrøttene før du deler både dem og squashen i små terninger. Stangelleriet deler du først i to langsetter før du deler det i terninger. Finhakk løken og hvitløken og ha alt dette i en stor panne sammen med olivenoljen. La det surre på medium varme i 4-5 minutter. Tilsett oreganoen, samt litt salt og pepper.
Så har du i tomatpureen og lar den steke med i 1 minutt før du heller i hvitvinen og koker den inn.
Hvelv bønnene over i et dørslag og skyll dem i kaldt vann før du har dem i pannen. Hell i tomatene. Jeg bruker å helle vannet i tomatboksene før jeg har det i pannen, sånn at jeg får med meg alle tomatrestene.
La sausen koke i ca. 10 minutter. Smak til for å kjenne om du skal ha i litt mer krydder.
Smelt smøret til ostesausen på middels varme i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett ca. 1 dl av melken. Nå kommer trikset: la væsken (i dette tilfellet melken) koke opp før du begynner å røre den inn i smør- og melblandingen. Rør eller visp til alle klumper er borte. Tilsett litt mer væske og gjenta hele prosessen.
Når all melken er innrørt, har du i salt og pepper. La sausen småkoke i 7-8 minutter slik at melsmaken forsvinner. Riv opp hvitosten og tilsett ca. 1/3 av den i sausen. Resten skal være på toppen av lasagnen.
Fordel 1/3 av tomatsausen i bunnen av forma. Så tar du 1/3 av ostesausen over før et lag med pastaplater. Etter 3 runder med tomat- og ostesaus og 2 med pastaplater avslutter du med resten av osten.
Sett formen midt i stekeovnen og stek lasagnen i 20–25 minutter. Ta ut formen og la lasagnen hvile i 5-10 minutter før du serverer den.

