T-bone med potetpuré, rosekål og brun saus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time

Porsjoner: 2

T-bone med potetpuré, rosekål og brun saus

Supersaftig T-bone med potetpuré, rosenkål og brun saus. Det må jo bli suksess å servere.

Noen ganger er man så heldig at man finner en T-bone steak i kjøttdisken! Andre ganger må man planlegge litt mer sånn at man faktisk må bestille kjøttstykket en dag eller to før man tenker å tilberede det.

T-bone skal være tykke skiver av filetkammen på et storfe og består av en bit indrefilet og en bit ytrefilet, avdelt av et ben i midten. Og ettersom benet veier en del, må du beregne noen flere gram per person enn når når beregner bemfritt kjøtt. Her beregner jeg 250 gram pr person.

Når man kjøper et så dyrt kjøttstykke som dette, tenker jeg at det er viktig å behandle det skikkelig godt. Det betyr både godt krydder og tilbehør, og det betyr, ikke minst, at jeg bruker et steketermometer sånn at jeg har kontroll på kjøernetemperaturen på kjøttet.

Husk at indrefileten raskere vil få en høyere kjernetemperatur enn ytrefileten på stykket.

Her har jeg stoppet stekingen på 55 grader. Da vil kjernetemperaturen øke til ca. 60 grader mens kjøttet hviler. Du kan gå ut fra disse kjernetemperaturene (husk at kjernetemperaturen øker når kjøttet hviler):

Lite stekt: 55-60 grader
Medium stekt: 60-65 grader
Gjennomstekt: 70 grader

LES MER! Her finner du STEKEGUIDE TIL PERFEKT KJERNETEMPERATUR PÅ ALT DU STEKER

Ingredienser

T-benstek
1 t-benstek ca. 500 g
1 ts flaksalt
1 ts nykvernet pepper
1 ss olivenolje
20 g smør

Potetpuré
400 g potet
20 g smør
1.5 dl melk
0.25 ts flaksalt
0.25 ts nykvernet pepper

Rosenkål
300 g rosenkål
1 ss olivenolje
25 g smør
0.25 ts flaksalt
0.25 ts nykvernet pepper

Brun saus
20 g smør
20 g hvetemel
2 dl matfløte
1 dl kyllingbuljong
0.5 ts worcestershiresaus
flaksalt
0.5 ts nykvernet pepper
sukkerkulør

Slik lager du T-bone med potetpuré, rosenkål og brun saus

Ta kjøttet ut av stekeovnen minst 30 minutter før tilberedning. Sett stekeovnen på 150 grader.

Potetpuréen

Skrell potetene til puréen, del dem i store terninger og ha dem i en kasserolle med kokende, usaltet vann. Kok opp og la det koke til potetbitene er møre. Hell av vannet og la potetene dampe tørre i noen minutter.

Ha i smøret og mos det helt fint til det ikke er noen klumper. Spe med melken og rør den inn med en sleiv. Smak til med salt og pepper.

Den brune sausen

Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn melet. Brun det litt under konstant omrøring. Spe med fløten og rør til du får ut alle klumpene. Ha i kraft, fond eller buljong og kok opp igjen. Ha i resten av ingrediensene og la sausen koke i 6–7 minutter.

Smak til med krydder. Hvor mye salt du trenger, avhenger av hvor salt buljongen du bruker er.

Rosenkålen

Fjern de ytterste bladene på rosenkålen før du deler dem i to. Varm oljen og smøret i en stekepanne og ha i rosenkålen, salt og pepper. Stek på litt over medium varme i 5­–6 minutter til rosenkålen begynner å bli myk.

Steking av T-bone steaken

Tørk godt av kjøttet med kjøkkenpapir. Fordel salt, pepper og olivenolje på begge sidene av kjøttet.

Har du en grillpanne, bruker du den til stekingen. Det går helt fint med en vanlig stekepanne også, gjerne en jernpanne. Samme hva slags panne du bruker, varmer du den skikkelig godt.

Når pannen er skikkelig varm, legger du i kjøttet og steker i 1 ½ minutt. Vend kjøttet sånn at du får rutemønster av rillene og stek videre i 1 ½ minutt. Snu kjøttet og gjenta på den andre siden.

Om du steker i vanlig stekepanne, har du oljen i pannen og ikke på kjøttet og steker kjøttet i 3 minutter på hver side.

Stikk et steketermometer midt i ytrefileten, som er den tykkeste delen av kjøttet og legg smørklatten oppå kjøttet. Sett stekepannen med kjøttet i, eller legg det i en ildfast form, og etterstek til kjøttet har fått en kjernetemperatur på 55 grader. Ta det ut, legg det over på et fat og la det hvile i 5 minutter. Da er kjøttet lett rosa. Vil du ha det rødere, tar du det ut når kjernetemperaturen er 50 grader. Du bør ikke steke kjøttet lengre enn dette, da vil indrefileten bli for mye stekt.

Lure tips til når du skal skjære opp kjøttet

Når du skal servere kjøttet, er det lurt å først skjære kjøttet løst fra beinet, for så å skjære det i skiver. Da kan man lett fordele sånn at begge får både kjøtt fra indre- og ytrefileten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon