Kibbeh – fylte kjøttboller med bulgurhvete fra Midt-Østen

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 50 minutter

Porsjoner: 25

Kibbeh – fylte kjøttboller med bulgurhvete fra Midt-Østen

Å som jeg savner reise! Oppleve nye smaker og fremmede lukter! Treffe nye mennesker og handle med seg noe spennende hjem igjen. Enn så lenge får vi reise mentalt ved hjelp av bilder og deilig mat!

Og det var noen herlige bilder som fikk meg ut på reise her om dagen. Noen venner av oss, som bor i Los Angeles, var og spiste på den libanesiske restauranten «Open Sesame» hvor de også tok med oss sist vi var der. Sammen med saftige kjøttspyd, tabbouleh og labneh, satt de og koste seg med kibbeh.

Kibbeh er friterte kjøtt- og bulgurhveteboller som er smakssatt med allehånde, koriander og kanel, fylt av en deig av krydret kjøttdeig, løk og pinjekjerner.

Jeg kan ikke regnes som en ekspert på området, for jeg har bare spist det én gang – og det var på «open Sesame» –  før jeg lagde min egen versjon her nå. Denne oppskriften er et resultat av diverse oppskrifter som jeg googlet meg frem til og plukket og mikset litt fra.

Bollene skal formes nærmest som en amerikansk fotball etter at du har hatt i fyllet.

LES MER! Sånn lager du falafler

Ingredienser

Kjøtt- pinjekjernefyllet
50 g pinjekjerner
1 løk
1 ss olivenolje
1 ts salt
300 g kjøttdeig
0.5 ts malt allehånde
nykvernet pepper

Kjøtt- og bulgurdeigen
300 g bulgurhvete
1 løk
500 g kjøttdeig
1 ts malt allehånde
1 ts malt koriander
0.5 ts kanel
1 ts salt
nykvernet pepper
1.5 l solsikkeolje

Slik gjør du

Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne og rist dem over medium varme til de blir gyllenbrune. Legg dem til side.

Når du skal lage kjøtt- og bulgurdeigen etterpå, skal du bruke matprosessoren, og ettersom du skal skitne den til allikevel, kan du finhakke løken i den.

Varm oljen i stekepannen og ha i løken og saltet. La det surre på medium varme i noen minutter, til løken har blitt myk og blank. Ha i kjøttdeigen og brun den. Ha i resten av krydderet og sett til side. Rør inn pinjekjernene.

Ha bulgurhveten i en sil og legg hele silen i en bolle med kaldt vann. La bulgurhveten svelle i 7-8 minutter. Så løfter du bare silen ut av vannet og klemmer ut så mye vann av bulgurhveten som du greier.

Ha alle ingrediensene, unntatt bulgurhveten, til kjøtt- og bulgurdeigen i en matprosessor og kjør dem sammen til du får en ganske så fin masse. Rør inn bulgurhveten.

Nå har du altså et stekt fyll og en rå deig som skal gå rundt, og da er vi klare for å lage selve bollene – eller skal vi si de amerikanske fotballene, ha ha ha!

Fyll litt vann i en bolle, så har du til å dyppe fungrene i. Kle også et brett med bakepapir eller plastfolie.

Det skal bli 25 boller totalt. Det betyr at du skal bruke 1/25-del av begge massene til hver bolle.

Væt håndflaten med vann før du tar en del av kjøttdeig- og bulgurdeigen og klapper den flat inni håndflaten din. Krum håndflaten litt og lag en grop i midten. Legg i fyllet og klem den andre deigen rundt. Formen skal bli som en amerikansk fotball, altså at den er spiss mot kantene. Forsikre deg om at du får klemt sammen alle skjøtene godt, slik at fyllet ikke tyter ut når vi skal fritere etterpå.

Når alle bollene er formet, setter du dem kaldt i 1 time slik at de rekker å sette seg skikkelig.

Varm oljen i en vid kjele. Du trenger nok olje til at den går ca. 6 cm oppover kanten. Når oljen har nådd 180 grader, er det klart for fritering.

Hvor mange du kan fritere om gangen avhenger av hvor stor kjele du bruker, men det bør være god plass rundt bollene og ikke flere boller i enn at du greier å opprettholde varmen på oljen.

Fritér kibbeh’ene i 4-5 minutter. Vend dem rundt noen ganger sånn at de blir fritert jevnt rundt det hele. Legg bollene over på kjøkkenpapir sånn at overflødig fett får rent av. Hold dem varme mens du friterer ferdig resten.

SÅNN KAN DU LAGE ET MEZE-BORD!

Her ser du kibbeh servert sammen med HUMMUS, LABNEH, FALAFLER, TAHINI og TABBOULEH. (klikk på de enkelte navnene for å komme til oppskriften)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon