Falafel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 8 timer 30 minutter

Porsjoner: 40

Falafel

Jeg elsker falafler! Jeg husker fremdeles så godt første gang jeg smake disse herlige, friterte kikertbollene! Jeg var i Camden i London, som tidligere mest var kjent for sine punkere med meterhøye rosa og grønne punkesveiser, men som nå må sies å ha ganske mange flere turister enn punkere gående rundt i gatene. Og det var virkelig turist jeg var der jeg storøyd tuslet rundt. Jeg visste egentlig ikke hvilket område jeg jeg var i, men reisevennen min – som var mer av en londoner enn meg – hadde full kontroll.

Jeg fikk faktisk sett noen hårreisende høye hanekammer og trange, rødrutede bukser med kjetting og sikkerhetsnåler! Og så fikk jeg altså smakt min første falafel! Kjærligheten kom umiddelbart! Jeg tror det var noe av det beste jeg hadde smakt! Smakene var så annerledes enn de jeg var vant med – her snakker vi begynnelsen av 90-tallet hvor jeg akkurat hadde oppdaget hvitløk og oliven – at jeg nærmest ble blåst av banen!

Falafler er lekende lett å lage! Det eneste du må huske på, er å planlegge godt nok sånn at du får lagt tørkede kikerter i bløt over natten. Kikerter på boks eller glass funker ikke når du skal lage skikkelige falafler. De vil smuldre helt i stykker når du steker dem.

Tørkede kikerter får du kjøpt for en billig penge i innvandrerbutikker. De har superlang holdbarhet, så det er bare å hamstre inn.

LES MER: Sånn lager du labneh!

Dette kan du servere til falaflene:
sylteagurker og andre syltede grønnsaker
HJEMMEBAKTE PITABRØD
HUMMUS
TAHINI
tomat
agurkstaver

Falafler er også super å servere som en del av et mezebord!

NB! Denne oppskriften må begynnes på dagen før maten skal serveres.

Ingredienser

Falaflene
600 g tørkede kikerter
3 ts bakepulver
1 potte koriander
1 potte flatbladet persille
10 fedd hvitløk
1 ts kajennepepper
6 ts malt koriander
6 ts spisskummen
1 ts malt ingefær
3 ts salt
nykvernet pepper

Til fritering
solsikkeolje

Slik gjør du

Ha kikertene i en bolle og hell over nokk vann til at det dekker med noen centimeter. La bollen stå på kjøkkenbenken de kommende 8-12 timene.

Hell av vannet og ha kikertene i en matprosessor sammen med resten av ingrediensene. Kjør knivene rundt til alt blir helt smulete og det samler seg sammen som en deig. Skrap ned langs kantene noen ganger underveis.

Dersom du ikke har plass til alt i matprosessoren din, gjør du prosessen i to omganger og blander alt godt sammen etterpå.

Jeg bruker en liten isskje når jeg skal forme falaflene, for da vet jeg at de alle blir ganske så like store, men hvordan du gjør det, ruller du ut deigen til runde boller. Legg dem over på et bakepapirklett brett.

Varm oljen i en vid kjele eller panne. Du må ha nok olje til at den går ca. 6 cm oppover kanten. Falaflene skal bli godt dekt av oljen.

Bruk gjerne et steketermometer i oljen, så har du kontroll på varmen. Oljen skal være 180 grader.

Hvor mange du kan fritere om gangen avhenger av hvor stor kjele du bruker, men det bør være god plass rundt bollene og ikke flere boller i enn at du greier å opprettholde varmen på oljen.

Fritér falaflene i 4-5 minutter. Vend dem rundt noen ganger sånn at de blir fritert jevnt rundt det hele. Legg bollene over på kjøkkenpapir sånn at overflødig fett får rent av. Hold dem varme mens du friterer ferdig resten.

På bildet ser du KIBBEH, HUMMUS, LABNEH, FALAFLER, TAHINI og TABBOULEH. (klikk på de enkelte navnene for å komme til oppskriften)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon