Sånn lager du din egen tahini

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 15 minutter

Porsjoner: 1

Sånn lager du din egen tahini

Som den landsbyboeren jeg er, er det ikke bestandig jeg greier å få tak i de produktene som jeg har lyst på i lokalbutikkene rundt meg, som for eksempel tahini. Tahini er sesampasta som brukes mye i det Midt-Østenske kjøkkenet, for eksempel når man skal lage HUMMUS.

Men så slo det meg at det kan jo ikke være all verdens til jobb å lage den selv, og det er det virkelig ikke. Tahini er sesamfrø, som du rister litt i en tørr stekepanne eller i stekeovnen, og så kjører i en matprosessor til den blir som en tykk saus. Du kan tilsette litt olivenolje i tahinien, for å få den litt tynnere, og du kan også salte den bitte litt.

Tahinien holder seg fint i et lufttett glass i kjøleskapet i flere uker.

LES MER: Sånn lager du din egen hummus!

Jo mørkere du rister sesamfrøene, desto mørkere blir den ferdige tahinien i fargen og bitrere i smaken. Jeg liker min tahini forholdsvis mild i smaken, så jeg rister sesamfrøene bare nok til de begynner å bli lysebrune. Og en del av dem fremdeles er ganske så fargeløse.

Ingredienser

Hjemmelaget tahini
200 g sesamfrø
3 ss god olivenolje
0.5 ts flaksalt

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Fordel sesamfrøene utover brettet og sett det i stekeovnen. Stek sesamfrøene til de begynner å få farge. Det tar rundt 10 minutter, men følg godt med. Du kan også gjøre denne prosessen i en tørr stekepanne.

Ha frøene rett over i en matprosessor og kjør knivene rundt til du får en flytende saus. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Stopp knivene og skrap ned langs kantene innimellom. Først blir det frøene kornete før de etterhvert begynner å skille ut litt olje. Du kan hjelpe på prosessen ved å tilsestte olivenoljen etter at knivene har gått en stund og sesamfrøene har begynt å bli litt grøtete.

Rør inn saltet til slutt.

Skal du bruke tahinien, som den er, som en saus, ville jeg saltet den litt mer, men som regel skal den i en annen rett, og da er det kjekt at den ikke er for salt.

Sånn kan du lage et meze-bord!

Her ser du tahini servert sammen med KIBBEHHUMMUS, LABNEH, FALAFLER og TABBOULEH. (klikk på de enkelte navnene for å komme til oppskriften)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon