Jeg simpelthen elsker søt gjærbakst! Og jeg er nok ikke langt unna sannheten når jeg tipper at veldig mange andre deler den lidenskapen. Det er ikke mye som slår smaken av nystekte, luftige boller. Det blir jo en egen stemning i huset når bolleduften siger ut av stekeovnen og det eneste du kan gjøre er å vente på at bollene skal steke ferdig og bli kalde nok til at du greier å ta i dem.

Her har jeg brukt bolleoppskriften som jeg bestandig bruker som jeg tilsetter små eplebiter i, og drysser demerarasukker over. Disse er absolutt verdt å prøve seg på!

Saftige epleboller

Dette trenger du for å bake 20 epleboller
100 g smør
ca. 9 dl hvetemel
1 dl sukker
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
3 1/2 dl melk
50 g gjær
1 fast, syrlig eple
rosiner
2 ss demerarasukker
litt kanel
1 egg til pensling

Deigen forheves i 30–40 minutter og etterheves i 20 minutter.
Stekes på 225 grader i 12–14 minutter.

Smuldre smøret i 3/4 av melet. Bland i resten av det tørre. Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i den. Elt deigen godt sammen. Tilsett nok mel til at deigen akkurat løsner fra bollen. Ha i bare litt mel av gangen slik at deigen ikke blir for fast.

Dekk bollen med et klede og hev deigen til dobbelt størrelse. Deigen skal stå lunt. I mellomtiden skreller du og skjærer opp eplet i småbiter. Dryss over 1 ss demerarasukker og litt kanel og bland det sammen.

Ha litt mel på bakebordet og slå ut deigen. Ha over eplebitene og rosinene og elt dem godt inn i deigen. Del deigen i to, rull hver del ut til en pølse og del den i 10 emner. Rull ut boller og legg dem på bakepapir på stekeplate.

Etterhev bollene under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg, strø over resten av demerarasukkeret og litt kanel, og stek dem midt i ovnen. Avkjøles på rist.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Har bakt disse bollene to ganger. Supergode! Men, får ikke trillet dem ut. Må bare sette de som «klatter» på platen. Har du noen tips?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *