Du vet det blir en bra dag når den starter med en god frokost og en liten bunke aviser. Slike dager heter gjerne lørdag eller søndag, for til hverdags rekker i hvert fall ikke jeg å lese mange avissider før pliktene kaller. Desto større luksusfølelse får jeg i helgen. Ettersom jeg, som regel, er den som står opp først, starter jeg helgedagen med 2-3 store kopper te og avisbuknen fra hele uka. Så er det klart for frokost med hele gjengen. Og da elsker jeg vrkelig å kunne innta denne enkle, geniale frokosten – bløtkokt egg og ristet brød, med masse smør, oppdelt i pinner!
BRUK GJERNE DETTE ELTEFRIE BRØDET!
Vi er jo så heldige å ha egne høner som vi kan hente inn egg fra. De varierer en del i størrelsen, fra små brune til store lysegrønne, så det varierer litt hvor lenge eggene må koke for at de skal bli smilende; altså at eggehviten er fast, og at eggeplommen akkurat har begynt å sette seg, men fremdeles har en herlig flytende kjerne. Min erfaring er at medium store egg, skal kokes i 6 minutter og 30 sekunder, når du legger dem i kokende vann.
LES MER: Sånn lager du surdeigsbrød med litt rugmel og sammalt hvetemel
Smilende egg med brødpinner
til 1 person
2 egg
1 skive godt brød
smør
flaksalt
Kok opp vann i en kasserolle og legg eggene forsiktig i. La eggene koke i 6 minutter og 30 sekunder (eller så lenge som du ønsker for å få dem etter din smak)
Mens eggene koker, rister du brødskiven enten i en helt vanlig brødrister eller legger dem på et stekebrett rett under grillelementet i stekeovnen. Vend dem når de er blitt brunflekkete.
Smør et godt lag med smør på skiven før du deler dem opp i staver som er akkurat passe tykke til å dyppes ned i egget.
Dryss flaksalt over egget og nyt!
Bildene er fra boken min «Fru Timians beste sommermat» og er tatt av Studio Dreyer Hensley
Lesernes kommentarer