Det smaker bestandig godt med saftig lammekjøtt i påsken.

Lammekjøttet tåler veldig godt å bli smaksatt rikelig med både krydderurter og hvitløk. Det er med på å fremheve kjøttets gode smaker. Her bruker jeg fersk oregano og basilikum. Både timian og rosmarin passer også veldig bra. Rosmarin har en kraftigere egensmak, så du kan godt bruke litt mindre mengde av den, dersom du bruker den.

Kjøper du lammelåret ferdig utbeinet, som her, får du en lett jobb når kjøttet skal skjæres opp. Steketiden blir betraktelig kortere også.

Det er veldig lurt å bruke et steketermometer når du skal steke et stort kjøttstykke som dette. Steketider kan lett bli litt unøyaktige. Både kjøttets temperatur når du setter det inn i stekeovnen og hvordan stekeovnen din steker, avgjør steketiden.

Jeg steker dette kjøttet på forholdsvis sterk temperatur. Det betyr at det vil fortsette å stige en del grader etter at du tar det ut av stekeovnen. For å få et rosa kjøtt, tar du da kjøttet ut når det har nådd en kjernetemperatur på 60 grader.

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Dette trenger du for å lage urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus til 8-10 personer

Lammelåret
1 utbeinet lammelår, ca. 2 ½ kg (ca. 3 ½ kg med bein hvis du velger å beine det ut selv)
5 fedd hvitløk
½ stor potte basilikum
½ stor potte oregano
3 ts salt
godt med nykvernet pepper
kjøkkenhyssing

Potetskivene
16 poteter
5 fedd hvitløk
4–5 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
noen grener med timian

Sjysausen
1 liten sjalottløk
25 g smør
1 ss hvetemel
2 dl sjy fra kjøttet
3 dl fløte
nykvernet pepper
evt. litt salt

Aspargesen
3 bunter asparges
1 ts salt

Sett stekeovnen på 185 grader varmluft.

Bein evt. ut lammelåret. Legg kjøttet mot deg slik at snittflatene er opp. Dersom kjøttet er tykt på sidene, skjærer du noen snitt i det slik at du får det mest mulig ut til en sommerfuglfasong.

Finhakk hvitløkfeddene og krydderurtene og fordel dem over kjøttet. Fordel halvparten av saltet, samt godt med pepper over.

Rull sammen kjøttet og knytt det sammen med kjøkkenhyssing, både tversover og langsmed. Fordel resten av saltet og godt med pepper rundt kjøttet. Stikk et steketermometer midt inn i kjøttet. Legg kjøttet over i en ildfast form og sett det i stekeovnen.

Nå skal kjøttet stekes til det har nådd en kjernetemperatur på 60 grader. Er kjøttet ditt helt romtemperert når du starter, tar det rundt 1 time. Er det kjøleskapskaldt, tar det rundt 2 timer. Kjernetemperaturen vil stige noen grader også etter at du tar kjøttet ut. Ved 60-65 grader, er kjøttet forholdsvis rødt, og ved 65-68 grader er kjøttet rosa. Vil du ha det helt gjennomstekt (som jeg egentlig bare anbefaler hvis du langsteker det på svak varme), skal kjøttet ha en kjernetemperatur på ca. 75 grader.

Du kan lese med om kjernetemperaturer her!

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Skrell potetene og skjær dem i helt tynne skiver. Hvitløkfeddene skjærer du også i helt tynne skiver. Bland det med olje, salt, pepper og oreganogreinene og ha det over i en langpanne. Potetene trenger ca. 30 minutter og kjøttet skal hvile i ca. 20 minutter, så sett inn langpannen når du antar det er ca. 10 minutter igjen av kjøttets steketid.

Når kjøttet har nådd 60 grader, tar du det ut og pakker det inn i aluminiumsfolie og lar det hvile. Hell kjøttsaften over i et litermål. Hell litt vann i den ildfaste formen og rør slik at du får med det alle de gode smakene. Hell det over også i litermålet.

Finhakk løken til sausen og ha den i en kasserolle sammen med smøret. La det surre på svak varme i 3-4 minutter. Ha i hvetemelet og rør det sammen. Spe med sjyen fra kjøttet. Har du mer sjy enn 2 desiliter, kan du selvfølgelig bruke det. Kok opp og rør ut alle klumper.

Ha i fløten og la sausen småkoke i 7–8 minutter. Smak til med salt og pepper.

Skal du servere middagen til en sausglad forsamling, kan du spe med mer fløte.

Kok opp godt med vann i en stor kasserolle til aspargesen.

Skjær av de nederste delene av aspargesene. Ha saltet i vannet og ha i aspargesene. Kok opp og la aspargesene koke i 3 minutter. Hell dem over i et dørslag og la vannet renne av.

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Lyst til å lage fargede påskeegg – som du ser bakerst i bildet her? Fremgangsmåten får du her!

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Godt måltid!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *