Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2-3 timer

Porsjoner: 8

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Det blir bestandig ekstra god smak på lammelåret når det fylles med urter og hvitløk før det stekes! Og det er nettopp det du får her. Sammen med skikkelig gode ovnsbakte potetskiver og en herlig brun saus.

Lammekjøtt tåler veldig godt å bli smaksatt ganske kraftig. Både urtene og hvitløken er med på å fremheve de gode smakene i kjøttet. Her bruker jeg fersk oregano og basilikum, men måde timian og rosmarin passer også veldig bra når du skal steke lammelår.

Når jeg tilbereder lammekjøtt på denne måten, bruker jeg bestandig et utbeinet lammekjøtt. Kjøt et ferdig utbeinet – ca. 3 kg – eller et med bein – ca. 3,5 kg – og bein det ut selv. Du finner fremgangsmåten litt lenger ned.

Bruk bestandig et steketermometer når du skal steke et stort kjøttstykke som dette. Både kjøttets temperatur når du setter det inn i stekeovnen og hvordan stekeovnen din steker, avgjør steketiden.

Jeg steker dette kjøttet på forholdsvis sterk temperatur. Det betyr at det vil fortsette å stige en del grader etter at du tar det ut av stekeovnen. For å få et rosa kjøtt, tar du da kjøttet ut når det har nådd en kjernetemperatur på 60 grader.

Ingredienser

Lammelåret
3.5 kg lammelår
5 fedd hvitløk
15 greiner basilikum
20 greiner oregano
3 ts salt
1 ts nykvernet pepper
kjøkkenhyssing

Potetskivene
1.6 kg potet
5 fedd hvitløk
5 ss olivenolje
1 ts salt
1.5 ts nykvernet pepper
4 greiner timian

Brun saus
1 sjalottløk
25 g smør
1 ss hvetemel
2 dl sjy fra kjøttet
3 dl fløte
0.25 ts nykvernet pepper

Tilbehør
3 bunt asparges
1 ts salt

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 185 grader varmluft.

Er det bein i lammelåret, begynner du med å beine ut det. Start med å skjære løs selve lårbeinet. La kniven gå langsmed beinet og skjær det framover, snitt for snitt, til beinet er løst og du har et åpent lammalår. 

Legg så kjøttet mot deg slik at snittflatene er opp. Dersom kjøttet er tykt på sidene, skjærer du noen snitt i det slik at du får det mest mulig ut til en sommerfuglfasong.

Finhakk hvitløkfeddene og krydderurtene og fordel dem over kjøttet. Fordel halvparten av saltet, samt godt med pepper over.

Rull sammen kjøttet og knytt det sammen med kjøkkenhyssing, både tversover og langsmed. Fordel resten av saltet og godt med pepper rundt kjøttet. Stikk et steketermometer midt inn i kjøttet. Legg kjøttet over i en ildfast form og sett det i stekeovnen.

Nå skal kjøttet stekes til det har nådd en kjernetemperatur på 60 grader. Er kjøttet ditt helt romtemperert når du starter, tar det rundt 1 time. Er det kjøleskapskaldt, tar det rundt 2 timer. Kjernetemperaturen vil stige noen grader også etter at du tar kjøttet ut. Ved 60-65 grader, er kjøttet forholdsvis rødt, og ved 65-68 grader er kjøttet rosa. Vil du ha det helt gjennomstekt (som jeg egentlig bare anbefaler hvis du langsteker det på svak varme), skal kjøttet ha en kjernetemperatur på ca. 75 grader.

Du kan lese mer om kjernetemperaturer her!

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Potetskivene

Skrell potetene og skjær dem i helt tynne skiver. Hvitløkfeddene skjærer du også i helt tynne skiver. Bland det med olje, salt, pepper og oreganogreinene og ha det over i en langpanne. Potetene trenger ca. 30 minutter og kjøttet skal hvile i ca. 20 minutter, så sett inn langpannen når du antar det er ca. 10 minutter igjen av kjøttets steketid.

Når kjøttet har nådd 60 grader, tar du det ut og pakker det inn i aluminiumsfolie og lar det hvile. Sil kjøttsaften over i et litermål før du har litt vann i den ildfaste formen og skraper formen med en skje slik at du får med det alle de gode smakene. Hell det over også i litermålet.

Ferdiggjøring av den brune sausen

Finhakk løken til sausen og ha den i en kasserolle sammen med smøret. La det surre på svak varme i 3-4 minutter. Ha i hvetemelet og rør det sammen. Spe med sjyen fra kjøttet. Har du mer sjy enn 2 desiliter, kan du selvfølgelig bruke det. Kok opp og rør ut alle klumper.

Ha i fløten og la sausen småkoke i 7–8 minutter. Smak til med salt og pepper.

Skal du servere middagen til en sausglad forsamling, kan du spe med mer fløte.

Aspargesen

Kok opp godt med vann i en stor kasserolle til aspargesen.

Skjær av de nederste delene av aspargesene. Ha saltet i vannet og ha i aspargesene. Kok opp og la aspargesene koke i 3 minutter. Hell dem over i et dørslag og la vannet renne av.

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Lyst til å lage fargede påskeegg – som du ser bakerst i bildet her? Fremgangsmåten får du her!

Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Godt måltid!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon