Den beste focacciaen

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 11 timer

Porsjoner: 1

Den beste focacciaen

Jeg elsker en god focaccia! Luftig, smakfull og stekt akkurat passe lenge, og på høy nok varme, til at du får en sprø skorpe på toppen. Er du enig med meg?

Focaccia er et veldig takknemlig brød å bake, for det krever ikke mye jobb og det er ganske enkelt å få et bra resultat.

Det er noen spilleregler som er kjekke å holde seg til for å få det beste resultatet:

– La deigen være forholdsvis løs.

– Skal du drysse over salt, så bruk et fint flaksalt som du smuldrer opp mellom fingertuppene mens du drysser.

– Ikke bruk for mye salt til dryssingen. Saltet skal gi en anelse, ikke ta over smaken av hele brødet.

– Stek focacciaen på sterk varme. Denne steker jeg først på 250 grader varmluft i 4 minutter før jeg senker temperaturen til 200 grader og steker videre i 13 minutter. Høy temperatur i starten gir både et kick til deigen, slik at den blåser seg opp litt ekstra når den kommer inn i stekeovnen, og du får en sprø og gyllenbrun skorpe.

Her har jeg lagd en eltefri variant som ikke krever mer av deg enn at du rører sammen deigen kvelden før du skal steke brødet.

Dette brødet har jeg stekt i en form som er 30 x 21 cm. Du kan også bruke en større langpanne, men da vil brødet bli flatere.

Ingredienser

Deigen
600 g hvetemel
1 ts salt
2 g tørrgjær
4.75 dl vann

Toppingen
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
0.5 ts tørket oregano

Slik gjør du

Rør sammen alle de tørre ingrediensene til deigen, i en bolle. Hell over vannet og rør det sammen til alt melet er rørt ut. Sett på et lokk eller dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag. Om deigen står i 8 eller 16 timer, spiller ikke så stor rolle.

Neste dag drysser du et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelver over deigen. Brett den sammen noen ganger. Det gjør du best dersom du har en deigskrape. Ta skrapen inn under det ene hjørnet, løft deigen og plasser den midt oppå deigen. Gjenta med resten av hjørnene. Nå kjenner du at deigen blir litt fastere og setter seg litt. Bruk så fingrene til å forme den utover til et rektangel.

Kle en langpanne på ca. 20 x 30 cm med bakepapir og fordel 1 ss olivenolje over.

Legg i deigen og klem den ut til kantene. Om den ikke går helt ut, lar du deigen hvile litt før du klemmer den helt ut. Dekk brødet med plastfolie og la det etterheve i 1 ½ ­–2 timer. Ettersom det er såpass lite gjær i deigen, tar prosessen litt tid.

Sett stekeovnen på 250 grader, varmluft – hvis den går så høyt. Hvis ikke, setter du den på så høyt som den går.

Når focacciaen er hevet ferdig, fordeler du over resten av olivenoljen og drysser over oreganoen og saltet. Bruk fingrene til å lage de karakteristiske focacciagropene i deigen.

Sett brødet i stekeovnen. Stek det i 4 minutter på 250 grader. Senk varmen til 200 grader og stek videre i 12­–15 minutter.

Ta brødet ut av formen og la det avkjøles på en bakerist.

Den beste focacciaen

God bakst!

26 kommentarer til “Den beste focacciaen”

  1. Hei, Marit!
    Skal væsken være «fingervarm» (37 grader?) eller kaldere? Su bruker jo ofte kaldere vann på de eltefrie deigene, har jeg sett. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon